Головна Новини Світ G7 Що зміниться у світі після саміту G7 у Японії – які сигнали отримали РФ та Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Що зміниться у світі після саміту G7 у Японії – які сигнали отримали РФ та Китай

Демократичний світ об'єднався не просто у бажанні допомогти Україні відбити російську агресію, а й загалом – подолати авторитарний світ

22 травня 2023, 14:14 comments5520
Поділіться публікацією:

Після саміту G7, що пройшов у Японії, де була чітко продемонстрована підтримка України і дані певні сигнали РФ і Китаю, з'явилася реакція останніх. Російське МЗС влаштувало на своїй офіційній сторінці справжню істерику щодо підсумків зустрічі лідерів "Великої сімки" та запрошених гостей, серед яких була і Україна. А заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун викликав посла Японії в Пекіні, щоб висловити протест щодо "ажіотажу навколо проблем, пов'язаних з Китаєм". Про що свідчить подібна реакція? Як геополітичні події можуть розвиватися далі, після японського саміту G7, який багато хто називає історичним.

Що зміниться у світі після саміту G7 у Японії – які сигнали отримали РФ та Китай

Саміт G7. Фото: із відкритих джерел

Для Китаю та РФ саміт у Японії, дана консолідація демократичного світу – це вже екзистенційна загроза

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що саміт "Групи Семи" (США, Канада, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Японія) у Хіросімі справді став історичною подією.

"Саме у Хіросімі, місті, яке у серпні 1945 пережило атомне бомбардування, остаточно оформився поділ між демократичним світом – і авторитарним. На захід прибули представники тих держав та об'єднань (нагадаю, що там були і лідери Євросоюзу, які представляють усі країни ЄС, а також запрошені гості – представники України та країн так званого Глобального Півдня – Індії, Індонезії, Бразилії, Південної Кореї), які сповідують саме демократичні засади. Хоч і з певними особливостями, пов'язаними із національними, релігійними, регіональними моментами", – зазначає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що авторитарні режими Росії та Китаю не могли не відреагувати. Не могли вдати, що нічого не відбувається.

"Для них цей саміт, дана консолідація демократичного світу – це вже екзистенційна загроза. Тому що демократичний світ об'єднався не просто у бажанні допомогти Україні відбити російську агресію, а й загалом – подолати авторитарний світ, – пояснює Вадим Трюхан. – Те, що сказав Джо Байден, після свого приходу до влади у США (що наші діти писатимуть дисертації на тему перемоги демократії над авторитаризмом) набуває практичних рис. Тому й бачимо таку нервову, навіть безглузду реакцію російського МЗС, яке розродилося довжелезною заявою з набором ідеологічно-пропагандистських кліше. І саме тому маємо виклик японського посла в Китаї "на килим" для висловлювання невдоволення…".

На думку експерта, тепер попереду – нова зустріч у форматі Рамштайн. Під час якої буде конкретизовано домовленості, досягнуті напередодні саміту G7 і безпосередньо там – про створення авіаційної коаліції з метою надання Україні американських винищувачів F-16 навчання наших пілотів.

А далі, впевнений Вадим Трюхан, буде розширення цієї коаліції, контрнаступ ЗСУ.

"Після чого такі країни, як ПАР, Бразилія, Індія продовжать дрейфувати від РФ. Вони не почнуть постачати Україні зброю. Але перестануть підтримувати Росію так, як раніше, прогнозує екс-дипломат. – Швидше за все, РФ і надалі йтиме у напрямку дедалі більшої ізоляції, дедалі більшої залежності від Китаю. Вже зараз вона фактично стала сателітом Пекіна. І той факт, що російське МЗС у своїй заяві намагалося артикулювати приналежність РФ до якогось союзу з Китаєм – це спроба показати свою потребу останньому. А далі – буде все більший розкол між демократичним світом та авторитарним. І завдання демократичного світу — спробувати утримати Китай на тих плюс-мінус нейтральних рейках, на яких він поки що залишається в ракурсі російсько-української війни".

Саміт у Хіросімі закріпив розкол на два протиборчі табори

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Нам необхідно змиритися з тим, що світ більше не є однополярним. І США з Євросоюзом більше не мають монополії на диктат ідеологічних догм".

Саміт у Хіросімі, на думку експерта, закріпив розкол на два протиборчі табори з приблизним балансом сил.

"З одного боку – США та їхні сателіти, з іншого – Китай та їхні сателіти, – пояснює Костянтин Бондаренко. – І на тлі цього розколу формуються два світопорядки, два повістки, держави визначаються у своєму виборі орієнтирів. Говорити в цій ситуації, хто правий, а хто ні – щонайменше неправильно, тому що ні Вашингтон, ні Пекін не мають монополії на істину".

Найближчим часом, прогнозує експерт, світ очікує серія локальних конфліктів на кшталт російсько-української війни (якій намагаються надати образу війни глобальної). І дай Боже, щоб ці конфлікти не переросли у світову війну, підсумовує Костянтин Бондаренко.

Разючі геополітичні зміни – посилення суб'єктності України та знищення суб'єктності рашистської федерації

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що істерична реакція РФ щодо саміту G7 – цілком передбачувана.

"Нагадаю, що у 90-х роках було ухвалено рішення про переформатування "Великої сімки" на "Велику вісімку" з включенням туди пострадянської Росії. Тоді колективний Захід намагався перетягнути її на свій – демократичний – бік. Сподівався зробити з цієї держави партнера, якій надав відповідний статус. Який був втрачений після того, як РФ анексувала український Крим і розпочала гібридну війну на Донбасі", – наголошує експерт.

Відбуваються, упевнений він, глобальні геополітичні зміни.

"У 2014 році, після гібридної агресії рашистської федерації проти України, Росію прибирають з G8, яка знову стає G7. А з 2022 року, після відкритої широкомасштабної агресії ерефії проти нашої країни, на зустрічах у форматі "Великої сімки" стабільно є Україна. Тепер західні аналітики говорять про існування формату G7 1. І "1" це – Україна. Разючі геополітичні зміни! Посилення суб'єктності України та знищення суб'єктності рашистської федерації", – наголошує Антон Кучухідзе.

Він звертає увагу, що тоді, як президент України Володимир Зеленський говорить нарівні з усіма світовими лідерами, рашистський лідер перебуває під загрозою арешту після видачі відповідного ордера Міжнародним кримінальним судом.

"І цей ордер діє у 123 юрисдикціях, – нагадує експерт. – Це до питання, хто виграє війну. Думаю, керівництво Кремля мріє зараз мати можливість бути там, де буває Зеленський".

Щодо Китаю, тут, за словами Антона Кучухідзе, слід розуміти, що це друга лінія конфлікту.

"Не настільки жорстка, як між Заходом (що підтримує Україну) та рашистською федерацією. Але досить очевидна. З одного боку, колективний Захід та Китай є один для одного найбільшими економічними партнерами. З іншого – економічними та геополітичними суперниками у ракурсі боротьби за глобальне лідерство. Тому спостерігаємо загострення риторики, політики лінією колективний Захід (і його партнери, як і Японія) – Китай. Це цілком природно. У тому числі з огляду на "особливу позицію", яку Китай намагається займати у міжнародних справах різного плану", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки саміту G7: що стало ключовим – на яку допомогу може розраховувати Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини