Головна Новини Світ G7 У Японії відкрився саміт G7: які очікування – що може бути важливим для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У Японії відкрився саміт G7: які очікування – що може бути важливим для України

Тема України на традиційному саміті G7 стане однією з ключових

19 травня 2023, 14:52
Поділіться публікацією:

У Японії стартував саміт G7, на якому очікується і виступ президента України Володимира Зеленського. Щоправда, анонсований очний формат – поки що не факт. Швидше за все, український лідер візьме участь у заході в онлайн-режимі. Які очікування від цього саміту? Чи можуть бути ухвалені рішення, які кардинально змінять хід російсько-української війни і зроблять реалістичною нашу перемогу вже цього року? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Японії відкрився саміт G7: які очікування – що може бути важливим для України

Саміт G7. Фото: із відкритих джерел

На саміті G7 під час обговорення ключовими будуть три напрямки

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко поділився таким коментарем:

"Щорічні саміти "Великої сімки" – це традиційно одна з головних поточних подій міжнародної політики. Цього разу, як і минулого року, ця зустріч є дуже значущою для України. Тема війни між Росією та Україною, перспектив та умов її завершення буде чи не основною на порядку денному саміту. Судячи з інформації на даний час, у роботі саміту візьме участь і Володимир Зеленський, що ще більше підвищує значущість заходу для нашої країни".

Всі ми, наголошує експерт, хочемо якнайшвидшого закінчення війни та нашої перемоги. Але слід бути реалістами, не чекати на якесь диво.

"У природі та реальній політиці немає чудодійних інструментів, які могли б швидко та ефективно вирішити завдання припинення нинішньої великої війни Росії проти України на умовах, які б повністю задовольнили нашу країну", – наголосив Володимир Фесенко.

Прогнозуючи теми саміту, що обговорюються, і рішення, які можуть там прийматися, він виділив три напрямки.

Перший – продовження та посилення підтримки України.

"Зважаючи на дискусії останніх тижнів та інформацію, яка з'являлася буквально в останні дні, – це, перш за все, питання про постачання Україні F-16 (можливо не США, а поки що третіми країнами). Почати можуть із програм навчання українських пілотів роботи на цих винищувачах. Це буде сигналом Росії, що підтримка України може посилитись", – пояснює політолог.

Другий важливий напрямок – пошук рішень щодо посилення санкцій проти Росії, насамперед, для блокування шляхів обходу нині чинних обмежень.

Третій – у закритому режимі обговорюватиметься тема умов завершення нинішньої великої війни між Росією та Україною та можливого формату майбутніх мирних переговорів.

"У зв'язку з цим обговорюватиметься пропозиція президента Зеленського про саміт миру, – упевнений Володимир Фесенко. – Такий саміт може бути актуальним для початку формування нової архітектури європейської та міжнародної безпеки. У контексті умов завершення нинішньої великої війни між Росією та Україною, напевно, обговорюватиметься питання про гарантії післявоєнної безпеки для нашої країни. У тому числі перспектива конкретних механізмів приєднання України до НАТО після завершення нинішньої великої війни".

G7 – це, перш за все, економічне об'єднання урядів семи країн, у фокусі уваги будуть насамперед економічні питання

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що від саміту G7 не слід чекати на якісь особливі доленосні рішення. Проте, наголошує вона, не варто недооцінювати його роль у допомозі Україні.

"Це – копітка робота, яка допоможе ухвалити консолідовані рішення, спрямовані на подальше ослаблення РФ, – пояснює експерт. – І це вже буде важливим внеском у нашу перемогу".

За словами Ганни Малкіної, треба розуміти, що G7 – це насамперед економічне об'єднання урядів семи країн. Тому у фокусі уваги будуть насамперед економічні питання. Включаючи нові пакети санкцій проти РФ та протидію їхньому обходу. Сьогодні, наголошує експерт, це одне з найважливіших завдань, адже ефект від санкцій не вдається досягти повною мірою через тіньовий та паралельний імпорт, який використовується Кремлем.

"Наприклад, сьогодні Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України повідомило, що Росія може виробляти досить велику кількість ракет на місяць, виготовлення яких вимагає імпортних запчастин. Важливе завдання – припинити чи суттєво ускладнити можливість придбання комплектуючих військового призначення, – наголошує Ганна Малкіна. – Ще одним важливим питанням є використання заморожених активів РФ для відновлення України. Це дуже складна в юридичному плані процедура. Сподіватимемося, що політичні рішення G7 сприятимуть прискоренню напрацювання відповідних механізмів. Найважливіше ж політичне рішення, яке має прозвучати, – це неухильна підтримка України колективним Заходом. Що особливо важливо на тлі активізації "переговорників" в особі Китаю, а також Ватикану, плюс – африканських країн, і ідей про заморожування конфлікту, що з'являються в інформаційному полі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Україна має шанс стати членом НАТО – на що розраховуємо у Вільнюсі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини