Головна Новини Світ Німеччина Коаліціада в Німеччині завершена: які можливості та ризики тепер чекають Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Коаліціада в Німеччині завершена: які можливості та ризики тепер чекають Україну

У Берліні представлено коаліційну угоду соціал-демократів, "зелених" та вільних демократів

24 листопада 2021, 17:12
Поділіться публікацією:

Через два місяці політичних торгів, які розпочалися відразу після виборів до Бундестагу 26 вересня, у парламенті Німеччини остаточно оформилася трипартійна коаліція. До неї увійшли Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), "Союз-90"/"Зелені" та ліберальна Вільна демократична партія (СДП). Канцлером стане лідер СДПН Олаф Шольц. При цьому зелені, схоже, отримають портфель МЗС. Що це означає для України? Які відкриваються можливості, які ризики? У підсумках коаліціади по-німецьки в інтерв'ю порталу "Коментарі" розбиралися наші експерти.

Коаліціада в Німеччині завершена: які можливості та ризики тепер чекають Україну

Нова коаліція у Німеччині. Фото з відкритих джерел

Шольц продовжить політику Меркель, балансуючи у відносинах із Росією, США та Китаєм, віддаючи пріоритет зміцненню інтеграції всередині ЄС

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі впевнений, що присутність "Зелених" у правлячій коаліції у Бундестазі стане позитивним моментом для України.

"Ця партія займає найбільш жорстку позицію щодо Росії та її агресії в Україні, критично ставиться до введення в дію газопроводу "Північний потік-2". А тому "Зелені", зокрема на чолі МЗС Німеччини, зможуть розбавити вплив членів СДПН, які вважають за краще не пов'язувати українську кризу із співпрацею з РФ в енергетичній сфері", – пояснює експерт.

Що стосується самого Шольца, то він дотримується двоїстої позиції стосовно Росії, зазначає Георгій Кухалейшвілі.

"З одного боку, Шольц займає принципову позицію щодо того, що Росія має дотримуватися міжнародного права і не порушувати кордону незалежних держав. Він також зацікавлений у сприянні більш активній участі ОБСЄ та ЄС у забезпеченні європейської безпеки. Очевидно, новий канцлер спробує реанімувати переговори у нормандському форматі. З іншого боку, Шольц збирається проводити нову східну політику, наслідуючи приклад екс-канцлера Віллі Брандта, який досяг розрядки у відносинах ФРН з країнами східного блоку. Отже, він не налаштований на конфронтацію з Кремлем і посилення тиску. Навпаки, він намагатиметься покращити відносини з РФ на користь німецького бізнесу", – прогнозує політолог-міжнародник.

На його думку, незважаючи на існуючі розбіжності з українського питання, новий уряд Німеччини на чолі із Шольцем шукатиме ґрунт для конструктивного діалогу з Москвою.

Потрібно розуміти, що і Німеччина, і Росія – члени ОБСЄ. А це означає, що в Берліні просуватиметься ідея так званого спільного безпекового простору, спільної відповідальності з Москвою за стабільність у Європі та на пострадянському просторі. Крім того, хоч екс-канцлер Меркель та Шольц – представники різних партій, вони з однієї команди. І саме Шольц заміняв Меркель під час засідань уряду, фактично ініціював створення фонду ЄС боротьби з коронавірусом. Подібно до Меркель, Шольц продовжить балансувати у відносинах з Росією, США та Китаєм, віддаючи пріоритет зміцненню інтеграції всередині ЄС", – підкреслює Георгій Кухалейшвілі.

Що стосується Ліберально-демократичної партії Крістіана Лінднера, то вони відстоюють інтереси німецького бізнесу і вважають за краще відштовхуватися від прагматичних інтересів. І налагодження відносин із РФ на користь німецького бізнесу, акцентує експерт.

"У даному контексті конфлікт на Донбасі створює перешкоду для реалізації нової східної політики Шольца, – продовжує Георгій Кухалейшвілі. – Отже, його врегулювання буде серед пріоритетних завдань. Ось тільки яким чином досягатиметься це завдання – питання неоднозначне".

Експерт упевнений, що керівництву України потрібно уважно стежити за миротворчими ініціативами команди Шольця та блискавично реагувати на будь-які спроби принести в жертву наші інтереси, у тому числі щодо послідовності виконання Мінських домовленостей.

"Москва намагатиметься нав'язати новій владі Німеччини своє бачення: проведення Україною виборів на Донбасі без присутності там зареєстрованих в Україні партій; надання ОРДЛО особливого статусу до виведення звідти незаконних збройних формувань та техніки, до повернення Києву контролю за східним кордоном. Команді Зеленського доцільно звернути увагу Шольца на систематичні порушення режиму припинення вогню на Донбасі з боку сепаратистів, які фіксуються спостерігачами ОБСЄ, на перешкоду у здійсненні моніторингу, якщо він бачить у цій організації основний інструмент у забезпеченні європейської безпеки. Адже ключ від світу на сході України лежить не у Києві, а у Москві", – резюмує Георгій Кухалейшвілі.

Німеччина акцентуватиме увагу на мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі – через Мінський процес

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай нагадує, що Шольц – особа у політиці не нова, був віце-канцлером в уряді Меркель. І досвід роботи в коаліції (СДПН ХДС/ХСС) має.

"Думаю, якісно нічого за нової, ширшої коаліції не зміниться. Ні у зовнішній політиці Німеччини, ні у внутрішній, – каже експерт. — Так, за попередніми даними, "Зелені" можуть отримати посаду міністра закордонних справ. Так, саме ця політсила послідовно виступала проти "Північного потоку-2". Але оскільки газопровід уже збудовано, а йдеться виключно про сертифікацію, навряд чи можна зупинити введення СП-2 в експлуатацію. Тим більше, на тлі енергетичної кризи в Європі. Можуть хіба що затягти сертифікацію".

До того ж, зазначає Валентин Гайдай, вага "Зелених" у новому коаліційному уряді навряд чи буде такою сильною, щоб завадити запуску ПП-2 або вибудовувати якусь нову зовнішню політику.

"Відносини з Києвом, швидше за все, будуть колишніми. Німеччина, як і за Меркель, акцентуватиме увагу на мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі – через Мінський процес. Підтримуватиме євроінтеграційні устремління України, але за умови проведення відповідних реформ, – каже експерт. – Ні похолодання, ні потепління з боку Берліна я не чекаю – причому це стосується і Києва, і Москви, і Вашингтона".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерт пояснив, як Німеччина може помститися Україні за затримку запуску "Північного потоку-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини