Головна Новини Світ Німеччина Німеччина обіцяє, але танки Україні не дає: як пояснити таку поведінку - чи будуть зрушення
commentss НОВИНИ Всі новини

Німеччина обіцяє, але танки Україні не дає: як пояснити таку поведінку - чи будуть зрушення

Німеччина вже змінює позицію, але поки що тільки на словах, рішення щодо постачання Україні танків все ще немає

23 січня 2023, 19:55 comments1949
Поділіться публікацією:

У Німеччині продовжують "петляти" у питанні постачання танків в Україну. Нова версія – нібито ФРН не отримувала від нашої країни заявки на постачання танків. Чого чекати від Німеччини в найближчому майбутньому? Чи розуміє її керівництво, що власноручно знищує імідж своєї держави? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Німеччина обіцяє, але танки Україні не дає: як пояснити таку поведінку - чи будуть зрушення

Олаф Шольц. Фото: з відкритих джерел

Імідж Німеччини сформує ця війна – від того, яке рішення ухвалить канцлер Шольц, залежатиме образ його країни на багато років уперед

Народний депутат Верховної Ради VIII та IX скликань Олексій Гончаренко акцентує, що Німеччина, заблокувавши масове постачання танків Leopard Україні, отримала потік уїдливої критики.

"Питання було складним. Не тільки Німеччина має ці танки, але й інші держави, згідно з правилами, мають отримати дозвіл країни-виробника на передачу даних озброєнь на потреби ЗСУ, – зазначає експерт. – Нині Німеччина у процесі зміни підходу. Глава МЗС Анналена Бербок заявила, що Польща може передати свої танки Leopard без жодних заперечень з боку Берліна. Ще голосніше звучить заява нового міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса: він прямо говорить, що незабаром буде озвучено рішення, чи не надіслати ці танки в Україну самим німцям".

Те, що Німеччина змінює позицію – чудово, вважає Олексій Гончаренко. І це, на його думку, зовсім не означає, що хтось когось злив або має хитрий план. Просто пріоритети змінюються і за рахунок тиску громадськості, медіа та завдяки успіхам ЗСУ, пояснює експерт.

"Звичайно, свій тиск на Берлін намагається утримати і Польща. Її прем'єр-міністр Матеуш Моравецький прямо заявив, що Україна та Європа переможуть Росію як за допомогою Німеччини, так і без неї. Залишимо це для діалогу Варшави та Берліна. Щодо України, чи можемо ми сказати, що німці нам зовсім не допомагали? Звісно – не можемо. Німеччина дала нам найпотужніший ЗРК IRIS-T, який наразі охороняє українське небо. Німеччина постачала нас безліччю видів іншої допомоги. Готується передати ЗРК Patriot. Німеччина прийняла наших біженців та загалом демонструє приклад правильної підтримки. На жаль, із зброєю це так не спрацювало. Але має запрацювати, – упевнений Олексій Гончаренко. — Імідж Німеччини сформує ця війна. Від того, яке рішення ухвалить канцлер Шольц, залежатиме образ його країни на багато років наперед. А помиляються всі – не забувайте, коли весь світ давав нам щонайбільше три дні у випадок широкомасштабного російського вторгнення. Ми ж даємо бій уже 11 місяців. Помилки бувають у всіх. Важливо вміти їх виправляти".

Шольц та уряд ФРН намагаються уникнути, насамперед, іміджевої відповідальності

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко розмірковує так:

"Зрештою, Німеччина щодо теми передачі танків поводиться в стилі, подібному до попередніх історій з передачею зброї Україні. Очевидно, що тези, що регулярно повторюються, про необхідність дотримання великих процедур узгодження та різних бюрократичних механізмів мають мало відношення до самого процесу передачі озброєнь. Це спроба створення політичних механізмів загальмувати передачу зброї через управлінські коридори, де ніхто не несе відповідальності".

Експерт зазначає, що розпилення відповідальності загалом є загальною характеристикою бюрократичного апарату як такого.

"Тому, – пояснює він, – перекладаючи комунікацію в цю лінію, Шольц та уряд ФРН намагаються уникнути, насамперед, іміджевої відповідальності перед західними партнерами, такими як США, Британія та Франція, які поводяться набагато сміливіше у питаннях постачання озброєння Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Німеччина все ще гальмує рішення про постачання танків – чи вони дійсно потрібні ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини