Головна Новини Світ Німеччина Результати виборів у Німеччині: чого чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Результати виборів у Німеччині: чого чекати Україні

Експерти оцінили результати парламентських виборів у ФРН і розповіли, як їх результати можуть позначитися на україно-німецьких відносинах

27 вересня 2021, 11:28
Поділіться публікацією:

У Німеччині в неділю, 26 вересня, відбулися парламентські вибори. Уже відомо, що в Бундестаг проходять Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) — 25,7% голосів; блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС / ХСС) — 24,1%; "Союз-90 / Зелені" — 14,8%; Вільна демократична партія (ВДП) — 11,5%; "Альтернатива для Німеччини" — 10,3%; Ліва партія — 4,9% (вона потрапляє в німецький парламент завдяки тому, що отримала три прямих мандати у виборчих округах).

Результати виборів у Німеччині: чого чекати Україні

Вибори у Німеччині - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили результати виборів у ФРН, а також розповіли, що вони можуть означати для України.

Німецькі дипломати й далі будуть схиляти Україну до "формули Штайнмайера" і виконання Мінських угод

Народний депутат України VIII скликання, колишній голова Комітету виборців України, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов називає результати виборів у Німеччині передбачуваними.

"Ковід, карантинні обмеження, економічний спад вплинули на рейтинги керівних партій у всьому світі, і Німеччина не виняток. На це наклався відхід Ангели Меркель (вперше з 2005 року не очолила ХДС і не претендувала на посаду федерального канцлера — прим. ред.), яка мала високу особисту популярність серед німецьких виборців, — зазначає Ігор Попов. — А Армін Лашет, який очолив ХДС / ХСС, не зміг привернути до себе всіх прихильників Меркель, та ще й потрапив в скандал під час візиту на місце повені. Він розповідав якісь веселі історії на задньому тлі виступу президента Штайнмайера, і його міміка потрапила в пресу і стала об'єктом критики в суспільстві".

Водночас, підкреслює експерт, у Лашета залишаються шанси стати канцлером, якщо соціал-демократи на чолі з Олафом Шольцем не створять коаліцію навколо себе.

"У будь-якому випадку, до формування нової коаліції урядом керуватиме Меркель", — пояснює Ігор Попов.

На його думку, політика щодо України не сильно відрізнятиметься за різних варіантів керівної коаліції в Німеччині.

"В останні сім років пріоритетом німецької зовнішньої політики щодо нашої країни була підтримка відносного перемир'я. Раціональним завданням для них було забезпечити безперебійні постачання російського газу і виграти час для добудови нового газопроводу, — зазначає Ігор Попов. — Якщо в нову коаліцію потраплять "зелені", то вони можуть створити якісь тимчасові труднощі з запуском "Північного потоку-2", але і не більше. Найбільш скептичні щодо України крайні праві та ліві партії — "Альтернатива для Німеччини" і "Ліві". Але вони навряд чи потраплять в будь-яку коаліцію. А так, за будь-якого розкладу, у нас негативний прогноз на німецьку підтримку по лінії отримання ПДЧ в НАТО, зняття торгових обмежень або постачання серйозних озброєнь. Німецькі дипломати й далі будуть схиляти Україну до "формули Штайнмайера" і виконання Мінських угод".

Результати виборів у Німеччині дозволяють сподіватися, що глобально вектор українсько-німецьких відносин не зміниться

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук акцентує: хоч вибори в Німеччині завершилися перемогою соціал-демократів, це поки не означає, що формат нового уряду визначено. Адже тепер потрібно буде сформувати коаліцію.

"При цьому, навіть ХДС / ХСС має всі шанси залишитися при владі, сформувавши "союз" із "зеленими" і "вільними демократами". Участь останніх двох політичних сил в уряді вигідна для України, бо вони перед виборами відрізнялися проукраїнськими заявами. Зокрема, "зелені" виступали проти "Північного потоку-2", за надання Україні озброєння і визначення перспективи вступу в ЄС для нашої країни", — зазначає Петро Олещук.

За його словами, якщо "зелені" увійдуть в уряд як "другий партнер" (а так, швидше за все і буде), то вони зможуть розраховувати на місце міністра закордонних справ для свого лідера Анналени Бербок. А це може бути непоганим доробком для нового етапу українсько-німецьких відносин.

"Не найкращий варіант для України — уряд на чолі з соціал-демократами, які раніше висловлювали скепсис стосовно антиросійських санкцій, — вважає політолог. — Але навіть в уряді соціал-демократів ті будуть змушені прислухатися до позиції "других партнерів", якими, швидше за все, будуть ті ж "зелені". Тому результати виборів у Німеччині дозволяють сподіватися, що глобально вектор українсько-німецьких відносин не зміниться, але можуть з'явитися деякі можливості для їхнього поглиблення".

Раніше видання "Коментарі" писало, що в Німеччині захотіли націоналізувати житловий фонд.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини