Головна Новини Світ Німеччина Відставка міністра оборони Німеччини: що за цим стоїть – як вплине на допомогу Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка міністра оборони Німеччини: що за цим стоїть – як вплине на допомогу Україні

Ламбрехт виявилася неготовою до завдань, які несподівано постали перед Німеччиною, як лідером ЄС

16 січня 2023, 17:18 comments2294
Поділіться публікацією:

Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт подала у відставку. Не виключено, що через явне гальмування ФРН військової допомоги Україні. Канцлер Олаф Шольц відставку ж прийняв. Про що свідчить цей крок? Як Німеччина може поводитися далі у російсько-українській війні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Відставка міністра оборони Німеччини: що за цим стоїть – як вплине на допомогу Україні

Крістіна Ламбрехт. Фото: з відкритих джерел

Американці, інші європейці чітко дали зрозуміти німецькій владі, що "на дріб'язковостях" пройти в ракурсі військової допомоги Україні вже не вийде

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що до відставки міністра оборони ФРН призвела низка чинників.

"По-перше, не забуватимемо, що зараз править коаліція, в якій є чимало протиріч, у тому числі в ракурсі оборонної діяльності та надання допомоги Україні. По-друге, Ламбрехт приходила на пост для на вирішення одних завдань (грубо кажучи – нічого не роблячи), а тут – гігантські виклики. Як виявилося, Німеччина не те, що до гіпотетичної війни не готова, вона до жодного серйозного виклику не готова, – наголошує експерт. – Протягом багатьох років німці спокійно жили під ядерною парасолькою США. Заощаджували на оборонці, вкладали в економіку, розвивали спільні з РФ бізнес-проекти. А коли Росія показала своє справжнє обличчя, коли довелося згортати з нею відносини, шукати інші джерела постачання електроенергії, а також "оживляти" армію, виявилося, що проблем – сила-силенна. Якщо говорити про збройні сили – техніка або непрацююча, або взагалі відсутня. Не в таких обсягах це все, звичайно, як у РФ, де гігантські запаси озброєння раптом виявилися "потьомкінськими селами". Але все ж…".

Німці вважали, розповідає Олексій Голобуцький, що наявності на їхній території американських військових баз, американського контингенту – їм достатньо для власної безпеки. З чого радіти? Військових конфліктів у Європі немає, тиша та гладь. Навіщо модернізувати свою армію? Найкраще вкладати у щось інше, вважали прагматичні німці. А тут – таке…

"Думаю, що американці, інші європейці чітко дали зрозуміти німецькій владі, що "на дріб'язковостях" пройти в ракурсі військової допомоги Україні вже не вийде. Як наслідок – канцлер Шольц заявляє, що у найближчі два роки 100 млрд євро піде на посилення німецької армії. І це зовсім інші завдання, до яких Ламбрехт, схоже, виявилася не готовою", – пояснює експерт.

На його думку, допомога Україні з боку ФРН зростатиме. При цьому німці точно не хочуть бути першими, але й явно не бажають бути останніми, акцентує Олексій Голобуцький. А це складна комбінація.

"Якщо американці та британці повністю візьмуть на себе підтримку України, це буде величезним іміджевим ударом по ФРН – лідеру ЄС. Британці – на острові, американці взагалі за океаном. А німці живуть із нами на одному континенті. Їм важливо, щоб війна не поширилася далі, щоб за нашої перемоги та подальшої конфігурації світу були дотримані інтереси Німеччини", – аргументує експерт.

Початкова концепція "давати стільки, скільки потрібно, щоб зберегти державність України" працювала б, якби Путін змирився з тим, що він програє війну – і розпочав реальні переговори на прийнятних для Києва умовах. Тоді б німці, французи, решта мешканців так званої Старої Європи були задоволені, вважає Олексій Голобуцький.

"Але ми бачимо, що Путін хоче виграти, що він проводитиме зміни в генералітеті, запустив процес мобілізації, шукає зброю по всьому світу. Що війна затягується. Відповідно, у колективного Заходу (важливою частиною якого є Німеччина) включає іншу концепцію – "давати Україні все, що потрібно, для перемоги". І німцям тепер доведеться активніше діяти в цьому напрямі", – констатує експерт.

Для України зміна німецького міністра оборони може відкрити вікно можливостей

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Відставка Ламбрехт була очікуваною. Вона не була популярним політиком, мала багато казусів у медійній площині. То не могла вивчити військові посади в Німеччині, то невдало записувала привітання з Новим роком, то була скандальна ситуація із польотом її сина на відомчому вертольоті. І так далі... Плюс була постійним об'єктом критики опозиційних сил. Та й соцопитування показували, що понад 60% німців виступали за її відставку. У результаті, хоч Ламбрехт і користувалася підтримкою Шольца, будучи зрозумілою фігурою, йому довелося задовольнити відставку".

За словами експерта, є ймовірність, що новим головою Міноборони ФРН стане лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ларс Клінгбайль. А це вже – певна конкуренція для сопартійця-Шольця, зокрема, у ракурсі допомоги Україні.

"Діючий канцлер уже показав нерішучість у цьому питанні. А Клінгбайль може зіграти на контрасті – і зі своєю попередницею, і зі Шольцем. Для України зміна німецького міністра оборони може відкрити вікно можливостей, коли Німеччина нарешті займе активнішу позицію у підтримці нашої країни боєприпасами та озброєнням. Тим більше, що вже стався певний переломний момент у ракурсі постачання тих самих танків для ЗСУ. Лідерську позицію тут зайняла Велика Британія, заявивши про рішення передати нам танки Challenger 2. Франція також погодилася передати легкі танки AMX-10RC. США роздумують над постачанням Abrams. Польща заявила про готовність передати нам німецькі танки Leopard, наголошуючи на тому, що для цього потрібно пройти погодження з ФРН. Ще низка країн висловила подібну готовність. На цьому тлі самій Німеччині все складніше виправдовувати власну, м'яко кажучи, неквапливість. Тим більше, на тлі критики в самих німецьких ЗМІ з приводу нерішучості уряду Шольца в ракурсі надання необхідної допомоги Україні. Отже, є надія, що трансформації в оборонному відомстві Німеччини зіграють нам у плюс", – пояснює Ігор Петренко.

Втім, продовжує він, Клінгбайль – не єдиний кандидат на посаду нового міністра оборони. Є ще міністр праці Хубертус Хайль, а також уповноважений Бундестагу з прав збройних сил Єва Хегль (обидва також із СДПН). Конкуренція є. Але для нас, вважає експерт, будь-який новий міністр, швидше за все, виявиться кращим за Ламбрехт, яка займала дуже обережну позицію з постачанням необхідних нам видів озброєння.

"Її наступник намагатиметься бути активнішим у цьому процесі, – прогнозує експерт. – І отримуватиме від цього більше дивідендів у електоральному сенсі. А нам, безумовно, важливо, щоб Німеччина дала добро іншим країнам на надання Україні танків Leopard, а також сама почала їх постачання нам".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Росія здатна переламати ситуацію на фронті — чи справді війна завершиться цього року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини