Головна Новини Світ Великобританія Чому знову штормить владу у Великобританії – як це відобразиться на підтримці України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову штормить владу у Великобританії – як це відобразиться на підтримці України

Великобританія хоче бачити при владі прем'єра, який знайде шлях, як подолати фінансову та енергетичну кризи, що вибухнули

24 жовтня 2022, 15:30 comments1740
Поділіться публікацією:

Колишній міністр фінансів Ріші Сунак лідирує у передвиборних перегонах за посаду лідера Консервативної партії Великобританії (торі). За даними закордонних медіа, Сунака підтримує 123 законодавці, а екс-прем'єра Бориса Джонса — 51. При цьому Джонсон оголосив, що не висуватиме свою кандидатуру на посаду лідера консервативної партії та прем'єра Британії. Про що говорить шторм у правлячій Консервативній партії, яка змінила протягом півроку двох прем'єрів (влітку про відставку оголосив Джонсон, 20 жовтня – Ліз Трасс)? Як події можуть розвиватись далі? Чи це позначиться якось на Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому знову штормить владу у Великобританії – як це відобразиться на підтримці України

Борис Джонсон та Ріші Сунак. Фото: з відкритих джерел

Зараз формально у торі є шанс зробити Сунака прем'єром

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик наголошує, що ситуація в Консервативній партії – турбулентна. Вона не впоралася з економічною кризою та викликами, які існують у суспільстві.

"І питання стоїть не про зовнішню політику, а про внутрішню, про здатність врегулювати, у тому числі фінансову та енергетичну кризи, що вибухнули, вирішити проблеми зниження доходів населення, збільшення цін. Усі ці виклики купірувати уряду торі не вдалося. Саме це стало основною причиною відставки Джонсона (а не вечірка під час ковідних обмежень). Ті рішення, які пропонував економічний та соціальний блок уряду Джонсона, не задовольняли виборця. Трасс також не зуміла локалізувати виклики. Навпаки, вона сприяла появі нових скандалів. Продемонструвала, що в уряді геть-повністю відсутня командна гра. І що консерватори не пропонують реалістичну програму, яку здатні реалізувати", – пояснює експерт.

Тому, продовжує він, зараз формально у торі є шанс зробити Сунака прем'єром. Джонсон уже сказав, що не має наміру балотуватися. Але, зрозуміло, з політики він не піде. Просто на цьому етапі боротися за другий прихід у прем'єри для нього немає сенсу. Він бачив, що не має достатньої підтримки у своїй партії, не кажучи вже про суспільство, наголошує Віталій Кулик.

Він припускає, що Сунак не протримається довго. Схоже, вважає експерт, консерватори вже морально готові до дострокових виборів (планові мають відбутися у 2024 році) та переходу в опозицію.

"Вірогідний прихід до влади лейбористів – це виклик для України. Вони критикували політику консерваторів із низки питань, включаючи зовнішню політику. Серед лейбористів є прихильники умиротворення Путіна, політики, спрямованої на зниження напруженості, відмови від різких дій щодо РФ. Якщо такі представники Лейбористської партії потраплять до уряду, це може спричинити суттєву зміну зовнішньої політики Великобританії", – прогнозує Віталій Кулик.

Але загалом, зазначає він, сучасна Лейбористська партія – це не та, якою вона була деякий час тому, з радикалом Джерем Корбіном та його лівим поворотом. У результаті він був виключений із партії, відбулося чищення активу від його прихильників. І зараз лейбористи досить помірні.

"Є шанс, що політика Лондона навіть за лейбористів, за невеликого коригування, все ж таки збереже курс на підтримку України, надання нам всілякого сприяння у подоланні російської агресії. Тому що існує певний консенсус еліт у Великій Британії щодо Росії. А саме – що ворог вільного світу має бути знищений. Що путінська Росія є загрозою для глобальної безпеки. І про це, зокрема, каже центристське та праве крило Лейбористської партії. У чому вони згодні із консерваторами. Що для України – добре. Але, нагадує Віталій Кулик, є ліве крило лейбористів. Воно було незадоволене політикою консерваторів у ракурсі підтримки України та погіршення відносин із РФ. Втім, їхній вплив поки що важко визначити. Проте голоси вкрай лівих лейбористам будуть потрібні для перемоги. І це проблема для нас. Поки що сценарій дострокових виборів та відходу консерваторів в опозицію – один із найімовірніших. Втім, не можна виключати, що консерватори із Сунаком на чолі спробують стабілізувати ситуацію та дотягнути до виборів-2024".

Якщо ж консерватори продовжать внутрішньособойчик, оголюючи чергові внутрішні проблеми, цим точно скористаються лейбористи

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Штормить не так Консервативну партію, як економіку Великобританії. Вона, як і низка інших економік, так чи інакше залежить від глобального ринку. А отже – від криз, які там існують. А отже – від головної причини цих криз, а саме – війни Росії проти України, енергетичного шантажу росіянами європейців тощо".

За словами експерта, проблеми, що виникають в економіці, ті сили, які знаходяться в опозиції до правлячих (і це не тільки у Великій Британії), намагаються конвертувати на свою політичну підтримку.

"Якби та сама Ліз Трасс, яка пробула на посаді прем'єра рекордно малі 45 днів, зуміла втілити в життя економічні реформи, все могло піти інакше. Вони, до речі, були ідентичні до реформ легендарної Маргарет Тетчер, коли в умовах кризи гроші залишалися в економіці, а приватний бізнес отримував певний поштовх. Але в умовах нинішньої так званої "ідеальної кризи-шторму" задумані реформи пробуксували. І Трас спочатку була змушена відмовитися від автора цих реформ – міністра фінансів Квазі Квартенга. Ну, а оскільки вона як прем'єр безпосередньо відповідала за прийняття його пропозицій і просування непопулярних заходів, в умовах кризи і тиску опозиції – пішла і вона", – пояснює Валерій Димов.

Він зазначає, що в умовах політичної системи Великобританії правляча – Консервативна – партія змушена гарячково шукати нового главу (який автоматично стане прем'єром).

"Партійний шторм у лавах консерваторів об'єктивний і з точки зору його економічних причин, і тому, що ця партія вже 12 років (з 2010 року) перебуває при владі. І в очах багатьох виборців саме вона не є вирішенням проблеми, а частиною цих проблем. Справді, складно стільки років керувати – і мати позитивну динаміку, – вважає експерт. – Особливо, якщо останні роки затьмарені пандемією ковіда з усіма кризами, породженими широкомасштабним вторгненням Росії в Україну. У цьому сенсі консерваторам набагато складніше, ніж лейбористам та іншим опозиціонерам, які традиційно практично у всіх гріхах звинувачують правлячу партію… Думаю, що, коли вийде цей репортаж, пришестя Сунака в нові лідери Консервативної партії з наступним прем'єрством буде вже справою вирішеною".

Експерт пояснює, що Джонсон спершу провентилював ґрунт. Запропонував переговори Сунаку, а також лідеру палати громад Пенні Мордаунт, які є головними претендентами нових керівників консерваторів.

"Вони не відповіли йому взаємністю. У результаті Джонсон вважав за краще відмовитися від подальшої боротьби. Мордаунт явно поступається Сунаку по підтримці. Відповідно, він стане новим лідером Консервативної партії та спробує зібрати ефективний уряд, – прогнозує Валерій Димов. — Якщо ж консерватори продовжать внутрішньособойчик, оголюючи чергові внутрішні проблеми, цим точно скористаються лейбористи. І будуть качати тему позачергових виборів. За результатами яких консерватори можуть втратити владу".

Щодо ставлення до України, то воно, думає експерт, не зміниться при уряді Сунака.

"Ідея підтримки нашої країни міцна як у лавах Консерваторів, так і загалом серед громадян Великобританії, – пояснює Валерій Димов. – Там розуміють, що справжня винуватка всього, що відбувається – Росія… Навіть в Італії, де у росіян завжди вистачало прихильників, зокрема серед топ-політиків (досить згадати Берлусконі), куди вкинуто чимало грошей РФ (зокрема у пропаганду та деякі рухи), нова прем'єр Джорджа Мелані висловила всебічну підтримку Україні. Усі цивілізовані країни розуміють, що бути на стороні України – це бути на стороні добра. А бути поруч із РФ, навіть негласно, з умовним нейтралітетом – це підтримувати зло".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що робити українському бізнесу із відшкодуванням втрачених активів під час війни – як і коли буде вирішено питання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини