Головна Новини Світ НАТО Чи справді Україна має шанс стати членом НАТО – на що розраховуємо у Вільнюсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Україна має шанс стати членом НАТО – на що розраховуємо у Вільнюсі

Поки триває війна, Україна не може розраховувати на вступ до НАТО

18 травня 2023, 17:55 comments1518
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський закликав НАТО ухвалити "позитивне політичне рішення" про членство України в Альянсі на саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня. У свою чергу генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає сенсу говорити про вступ України до Альянсу, поки наша країна не перемогла у війні проти Росії. А за інформацією The Washington Post, серед країн блоку активізувалися дискусії щодо конкретних перспектив членства України у НАТО. Як оцінюєте те, що відбувається в "танцях" навколо євроатлантичних перспектив України в НАТО, які могли бути реалізовані ще 2008-го? Які очікування від липневого саміту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді Україна має шанс стати членом НАТО – на що розраховуємо у Вільнюсі

НАТО. Фото з відкритих джерел

Все багато в чому залежить від нас – від нашої готовності до серйозних, швидких та ефективних змін

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала поділився такою думкою:

"Насправді, 2008-го ми не могли отримати ПДЧ в НАТО. Німеччина та Франція були однозначно "проти". Вони й досі не в захваті від наших євроатлантичних устремлінь. Країна, яка за площею була найбільшою в Європі, має чимало внутрішніх проблем і територіальні претензії з боку ядерної держави (раніше приховані, тепер більш ніж явні) не найбажаніший новий член для альянсу, який керується доктриною про колективну безпеку. Це треба було чітко розуміти 2008-го. Це слід усвідомлювати і зараз. У нас був добрий шанс у 90-х. Ми його, на жаль, не використали".

Втім, продовжує експерт, через широкомасштабну російську агресію проти України, через першу таку війну в Європі після Другої світової, багато міжнародних структур замислюються про зміну алгоритму прийняття рішень. Вбачаючи неефективність таких механізмів на тлі нових викликів.

"І у цьому сенсі у нас з'являється новий шанс, – вважає Віталі Бала. — Але тут все багато в чому залежить від нас. Від нашої готовності до серйозних, швидких та ефективних змін. НАТО не просто так називається військово-політичним блоком. І там важливі не лише військові стандарти, за якими ми вже перевершуємо низку країн Альянсу, а й політичні стандарти, пов'язані з дотриманням прав людини, різних свобод, рівності всіх перед законом. А у нас із цим – серйозні проблеми. Особливо із корупцією. Нещодавно знову прославилися на весь світ (в негативному сенсі) з хабарником на чолі Верховного Суду. Тож – не все так просто…".

Водночас, наголошує експерт, у нас є дуже добрі союзники – Польща, країни Балтії.

"Вони можуть бути нашими, скажімо так, євроатлантичними промоутерами. Навіть усупереч багатьом неподобствам, які відбуваються всередині України, – зазначає Віталій Бала. – При цьому, доки йде війна, ми не можемо розраховувати на вступ до НАТО. Тому, як на мене, найкращим для нас підсумком Вільнюського саміту стала б декларація про те, що Україна після завершення війни (в ідеалі, щоб акцентували – нашою перемогою) обов'язково стане членом Північноатлантичного Альянсу".

Все, що реально потрібне для вступу України в НАТО, ми вже маємо

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов звертає увагу, що тему вступу України в НАТО президент Володимир Зеленський та його команда озвучують досить активно. При цьому, наголошує експерт, усі учасники дискусії дивляться на речі цілком реально.

"Члени Альянсу розуміють, що до перемоги України, до закінчення війни, позитивного рішення не буде. Просто тому, що за такого сценарію блок НАТО буде зобов'язаний вступити у війну з Росією. Не просто підтримувати Україну технікою та боєприпасами, а безпосередньо розпочати бойові дії. Охочих небагато, – пояснює Кирило Сазонов. – Жителі країн, які стали частиною Альянсу, звикли до мирного життя – і не підтримають такі кроки своїх урядів. Тож питання членства відкладено до закінчення війни".

Виходячи з цього, продовжує експерт, Україна зараз наполягає на простому та зрозумілому плані вступу за прискореною процедурою. І в цьому її підтримує ціла низка прагматично мислячих держав.

"На прикладі відбиття російської агресії усі бачать, наскільки потужною силою є ЗСУ. І більшість країн хочуть бачити українську армію серед гарантів своєї безпеки та союзників. Опір чинять деякі явно проросійські політики, на кшталт режиму Віктора Орбана в Угорщині. Є низка політиків, які теж чинять опір інтеграції України до Альянсу, але тут мова швидше йде про корупцію. Так, у країнах НАТО є корупція, – наголошує Кирило Сазонов. – І не все гаразд із демократичними стандартами, свободою слова та іншими європейськими нормами. Досить згадати Албанію з її криміналітетом, з низки моментів – Туреччину. Отже, коли вам розповідають, що для вступу України до НАТО потрібні антикорупційні реформи чи стандарти демократії, це щонайменше лукавство. Просто цей стереотип використовують для маніпуляцій та виправдань відмови з геополітичних причин. Все, що реально потрібне для вступу України в НАТО, ми вже маємо. Потрібно просто довести до ладу низку організаційних моментів в українській армії. І перемогти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — зернову угоду продовжено: у чому головна небезпека – прогнози.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини