Головна Новини Світ НАТО Про що говорить новий заклик Зеленського до Байдена – на що розрахунок перед самітом НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить новий заклик Зеленського до Байдена – на що розрахунок перед самітом НАТО

Україна всіма можливими способами намагається спонукати партнерів не повторювати помилки Бухарестського саміту НАТО

4 липня 2023, 12:15 comments6102
Поділіться публікацією:

Чим ближче саміт НАТО, який пройде у Вільнюсі 11-12 липня, тим більше від української влади різноманітних заяв із цього приводу. У черговому інтерв'ю телеканалу CNN президент України Володимир Зеленський закликав голову Білого дому Джо Байдена вже зараз офіційно запросити нашу країну до НАТО. Наголосивши, що розуміє – власне вступ стане можливим лише після закінчення повномасштабної російсько-української війни. А у вечірньому зверненні 3 липня Зеленський наголосив, що убезпечити Європу від будь-яких агресій можна лише разом з Україною – і лише разом з Україною в НАТО. Саме тому, вважає він, має бути досягнуто визначеності щодо цієї самої безпеки та нашого майбутнього в Альянсі. Експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі" український натиск у ракурсі євроатлантичної інтеграції, а також – що ми можемо отримати на вільнюському саміті.

Про що говорить новий заклик Зеленського до Байдена – на що розрахунок перед самітом НАТО

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Нам потрібна щонайменше політична заява, що Україна вступить до НАТО після війни

Політичний консультант Сергій Биков поділився таким коментарем:

"Україна всіма заявами показує, що не миритиметься з попередньою політикою "відкритої кватирки" НАТО. Ми повинні отримати принципову та конкретну заяву Північноатлантичного Альянсу, що після війни Україна стане його повноправним членом. Хтось може назвати нашу дипломатію жорсткою, але вона радше адекватна реаліям сьогодення".

Якби Україна була членом Альянсу – росія не анексувала б Крим у 2014-му і не здійснила б повномасштабне вторгнення у 2022-му, підкреслює експерт. Тисячі українців залишилися б живими, акцентує він. Сьогодні є можливість виправити помилку – потрібно зробити щонайменше політичну заяву, що Україна вступить до НАТО після війни – бажано, вказавши конкретні терміни цього "після війни", вважає Сергій Биков.

Україна отримає гарантії безпеки від окремих держав НАТО, але не від НАТО як інституції

Політолог, партнер міжнародної комунікаційної агенції Good Politics Максим Джигун зазначає, що заклик Зеленського до Байдена надати Україні на майбутньому саміті чітку перспективу євроатлантичного майбутнього, підкреслення, що ми боремося не лише за свою безпеку, а й за безпеку союзників – виглядає як "тяжка артилерія". А саме, коли працює не звичайна дипломатія на рівні МЗС, представників України в різних інституціях, а підключається президент. Причому пропонуючи дискусію найвпливовішим політикам світу.

"Україна напередодні вільнюського саміту провела величезну кількість дискусій, переговорів із представниками різних держав. Так, бачимо, як змінюється позиція Франції. Судячи з даних місцевих медіа, ця країна вже підтримує вступ нашої країни до НАТО, хоч раніше виступала проти. Але слід пам'ятати, що Північноатлантичний Альянс – це колективний орган, де не згода хоча б одного з членів (а їх зараз 31) призводить до неприйняття рішення. У нас передбачувано проблеми з Угорщиною, з низкою інших держав. Так що власне вступ досить довгий процес. Але на вільнюському саміті нам важливо побачити політичну волю від принаймні ключових гравців НАТО (США, Німеччина, Великобританія, Франція) щодо вступу України. Якщо від Франції (неофіційно) та Великобританії (офіційно) ми вже маємо відповідні сигнали, то США та Німеччина поки що зі своєю позицією не визначилися", – наголошує політолог.

Ділячись очікуваннями від саміту, Максим Джигун припускає, що Україна отримає гарантії безпеки від окремих держав НАТО. Але не від НАТО, як інституції.

"Швидше за все – від тих ключових гравців, яких я вже назвав. Можливо, до них підключиться ще хтось. Це буде оформлено у вигляді двосторонніх домовленостей. Україна наполягає, що такі гарантії безпеки не можуть бути альтернативою вступу до НАТО. І це абсолютно логічно, бо жодні гарантії безпеки не зможуть зупинити російську агресію, – наголошує експерт. – Ми розуміємо, що до закінчення війни про членство в Альянсі немає сенсу говорити (і тут президент робить правильні акценти). Але ми хочемо розуміти, що є принципова згода якщо не всіх, то переважної більшості членів НАТО щодо невідворотності євроатлантичної інтеграції України. І щоб не прогаяти цей момент, до справи підключаються політики найвищого рангу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять заяви Києва напередодні саміту НАТО – яких кроків ще не вистачає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини