Головна Новини Світ НАТО Про що говорять рішення саміту НАТО: що Україні потрібно було вимагати від союзників
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять рішення саміту НАТО: що Україні потрібно було вимагати від союзників

Досі немає чіткої вимоги воєнної відповіді НАТО по фашистській росії, в разі застосування останньою ядерної зброї

13 липня 2023, 15:34 comments1278
Поділіться публікацією:

Підсумки саміту НАТО, який 11-12 липня проходив у Вільнюсіще довго залишатимуться однією з топ-тем. Українська сторона, не отримавши запрошення до Альянсу із чітко окресленими термінами, шукає позитив у гарантіях безпеки від країн "Великої сімки" (G7). Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що вільнюський саміт Альянсу продемонстрував, наскільки російське повномасштабне вторгнення в Україну відкинуло цілі, заради яких, як стверджує Кремль, він почав війну (не допустити розширення НАТО). На думку CNN, американський президент Джо Байден зумів нагадати американцям, чому Вашингтон змушений і надалі витрачати мільярди доларів на підтримку УкраїниСвоїми оцінками саміту, котрий, на жаль, не зумів стати історичним, продовжують ділитися з виданням "Коментарі" експерти.

Про що говорять рішення саміту НАТО: що Україні потрібно було вимагати від союзників

Саміт НАТО. Фото: Getty Images

Вимога негайного вступу України до НАТО об'єктивно завищена

Нардеп VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олександр Доній розмірковує наступним чином:

"Черговий саміт НАТО, безперечно, був успішним для України. Країни Альянсу є нашими союзниками, які постачають нам озброєння, та надають фінансову допомогу. Про чергові пакети допомоги йшлося і на останньому саміті. Тим не менш, у значної частини суспільства проявилося розчарування, впритул до деяких образливих і неадекватних заяв від досить відомих осіб на адресу нашого союзника. Тож варто розглядати не лише безпосередні наслідки саміту, а й те, і з якою метою розкручували медійну компанію, що Україну трохи не приймуть в НАТО чи найближчим часом, чи прямо зараз".

Експерт нагадує, що згідно установчих документів НАТО, напад на країну-учасника блока трактується як напад на весь блок – і призводить до вступу всіх учасників Альянсу у війну.

"Вимагати, щоб такі країни, як, наприклад Португалія чи Словенія (а вони – члени НАТО) на цьому етапі оголосили війну фашистській росії було дещо наївно з самого початку, – впевнений Олександр Доній. – Варто нагадати, що Європа має досвід дотримання воєнних угод і вступу у війну на знак підтримки держави, яка зазнала агресія. В 1939 р. не Німеччина першою напала на Францію і Велику Британію, а саме Франція і Велика Британія оголосили війну нацистській Німеччині за її агресію проти Польщі. Невдовзі пів Франції було окуповано – і вона підписала принизливу капітуляцію. Історична пам'ять – одне з джерел занепокоєння європейських країн".

Вимога негайного вступу України до НАТО об'єктивно завищена, підкреслює експерт. Цілком можливо, зазначає він, що частина з тих, хто наполегливо розкручував наперед нездійснену вимогу, могли бути зацікавлені у поширення ефекту розчарування в українському суспільстві.

"Що натомість мала б вимагати Україна перед самітом НАТО? Україна справедливо вимагає все більше озброєння, і наразі однією з головних вимог є постачання авіації, зокрема літаків F-16. Як показала практика, підтримка країн НАТО не статична. Від мінімальної і недостатньої на початках повномасштабного вторгнення рф, вона поступово збільшувалася, як в обсягах, так і в номенклатурі. Та вимоги збільшення постачання і так є. А от чого не було і досі нема – це чіткої вимоги воєнної відповіді НАТО по фашистській росії в разі застосування останньою ядерної зброї, – пояснює Олександр Доній. – Небезпека такої атаки є, а в України нема власних аналогічних воєнних засобів (ядерної зброї). В країн-членів НАТО – є".

На думку експерта, треба не вимагати, щоб країни-члени НАТО вступили вже у війну (а вступ України зараз до НАТО автоматично це б означав), але, щоб вони гарантували це в разі застосування фашистською росією ядерної зброї.

"Таке рішення, в разі прийняття, стало б потужним стримуючим фактором для керівництва фашистської росії від ядерної агресії, і не призводило б до автоматичного вступу у війну країн НАТО вже зараз, – підкреслює експерт. – Чого об'єктивно бояться багато громадян цих країн. Тож слід чіткіше визначати, які інтереси України є першочергові та досяжні".

Саміт НАТО для нашої країни виявився вельми передбачуваним

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що підсумки саміту НАТО для нашої країни виявилися вельми передбачуваними. І говорять, на його думку, про те, що період, коли емоції могли вплинути на політичні та економічні рішення наших партнерів – закінчився, настав час прагматичних та раціональних дій.

"Також вони вкотре наголосили, що НАТО трансформувалося з військово-політичного союзу, у союз політико-економічний, де поточна вигода та довгострокові зобов'язання переважають над простими силовими рішеннями", – зазначає експерт.

Багато в чому, продовжує він, підсумки саміту були зумовлені тим, що Україна у своїй зовнішньополітичній діяльності так і не окреслила чіткої та єдиної мети, підтримку у реалізації якої вона хоче отримати від партнерів.

"Не можна одночасно виступати з презентаціями проектів про "післявоєнне відновлення" та запитами про майже 1 трлн доларів допомоги – одночасно з проханнями про надання озброєнь для ведення війни на у 10-20 разів меншу суму, – вважає Юрій Гаврилечко. – Така різниця викликає когнітивний дисонанс і у політиків, і у військових у країнах НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчився саміт НАТО для України: головні підсумки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини