Головна Новини Світ НАТО Що вирішить Захід із членством України в НАТО – чому Києву може стати в нагоді досвід Ізраїлю
commentss НОВИНИ Всі новини

Що вирішить Захід із членством України в НАТО – чому Києву може стати в нагоді досвід Ізраїлю

Без вирішення питання про членство України в НАТО завжди зберігатиметься ризик нової війни між Росією та Україною

3 червня 2023, 14:25 comments1264
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не шукає альтернатив НАТО, але розуміє, що не стане членом Альянсу, доки триває ця війна. А тому шукає якихось інших форм гарантії безпеки на даному етапі. Тим часом путінський прес-секретар Дмитро Пєсков запевняє, що якщо Україна стане членом НАТО, російські інтереси нібито не будуть у безпеці, тому завдання РФ – цього не допустити. Як розрубати цей вузол? Які гарантії могла отримати Україна від країн-членів НАТО? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що вирішить Захід із членством України в НАТО – чому Києву може стати в нагоді досвід Ізраїлю

Україна-НАТО. Фото: з відкритих джерел

Найімовірніше в НАТО заявлять, що питання членства України вирішуватиметься після завершення нинішньої війни в Україні

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що протиріччя між Росією та Україною щодо членства нашої країни в НАТО – непримиренні. Компроміс тут неможливий, наголошує він.

"Тому розв'язати цей вузол неможливо, його доведеться лише розрубати. Питання в тому, коли саме – одразу після завершення нинішньої війни чи дещо пізніше, – зазначає експерт. – Чому Україну не прийматимуть в НАТО під час війни? Бо якщо Україна стане членом Альянсу зараз, то йому доведеться вступити у війну проти Росії. А це загрожує ризиками глобальної ядерної війни. А ось що робити із питанням про членство України в НАТО після завершення нинішньої великої війни між РФ та Україною? Це зараз головний біль для лідерів західних країн. Відмовити нам, тим більше зараз, – несправедливо та недоцільно. Це спрацювало б на користь Росії. А, якщо вже зараз пообіцяти членство України в НАТО відразу після завершення нинішньої війни, чи не призведе це до посилення дій агресора проти України?".

Тому, пояснює Володимир Фесенко, у НАТО шукатимуть прийнятну форму вирішення цієї проблеми. Швидше за все, розмірковує він, заявлять, що це питання вирішуватиметься після завершення нинішньої війни.

"А поки що Україні буде запропоновано якийсь втішний приз. Саме зараз у керівництві НАТО та провідних західних країн точаться напружені дискусії про те, що саме може бути цим втішним призом. Два основні варіанти – або нам запропонують якесь "особливе партнерство" з Альянсом, або гарантії безпеки з боку блоку (але без дії 5 статті Договору про НАТО, яка передбачає колективний захист)", – пояснює політолог.

І те, й інше, за його словами, може влаштувати нас лише тимчасово – на час війни, і не має розглядатися як альтернатива членству в Альянсі.

"Особливе партнерство з НАТО" має бути чимось на кшталт "цивільного шлюбу" між Україною та Альянсом, зазначає Володимир Фесенко. Коли Україна де-факто буде в НАТО, але без юридичного оформлення своїх відносин (відповідно і без зобов'язань блоку воювати на боці України).

"Гарантії безпеки треба узгодити. Для нас був би ідеальний варіант гарантій, наданий Фінляндії та Швеції, на період їхнього вступу до НАТО, – вважає експерт. — Він мав на увазі захист безпеки цих країн з боку Альянсу. Однак, в умовах великої війни з Росією, нам таких гарантій не дадуть через те, про що сказано вище".

На думку Володимира Фесенка, з високою ймовірністю під гарантіями безпеки матимуть на увазі ті форми підтримки України, які Захід надає і зараз – системні та масштабні постачання зброї та боєприпасів, макроекономічна підтримка для сектору безпеки нашої держави, санкції проти країни-агресора.

"До цього переліку було б доцільно додати також економічне та технологічне сприяння створенню в Україні потужного військово-промислового комплексу з виробництва в нашій країні за західними ліцензіями сучасних систем ППО, далекобійних ракет, збирання сучасних військових літаків та безпілотників, сучасної артилерії та артилерійських снарядів і т.д. І все це треба закріпити у певному договорі на довготривалу перспективу", – наголошує політолог.

Але питання про членство України в НАТО таки доведеться вирішувати, упевнений він. Інакше великий ризик нової війни між Росією та Україною.

"Саме про це говорить досвід попередньої стратегії Альянсу, ухваленої на Бухарестському саміті НАТО (обіцяти Україні членство у блоці – без практичної реалізації цієї обіцянки). Ця стратегія НАТО не тільки не зупинила, а, по суті, уможливила війну Росії проти Грузії (2008 р.) та України (2014 та 2022 рр.), – нагадує Володимир Фесенко. – Залишати Україну у сірій зоні безпеки – означає провокувати нову війну. Лише членство України в НАТО зупинить Росію від нового нападу. Водночас це буде і формою контролю колективного Заходу над Україною, поряд із членством у ЄС. Це найкраще зрозумів хитрий екс-держсекретар США Кісінджер, який пропонує прийняти нашу країну до НАТО, навіть якщо нам не вдасться звільнити Крим. Так чи інакше, вирішення питання про членство України в Альянсі відбуватиметься після завершення нинішньої великої війни залежно від її результату, а також залежно від ситуації в Росії".

Ядерна зброя в України за ізраїльським сценарієм може стати тією гарантією, яка матиме серйозну вагу без членства в НАТО

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна поділилася такою думкою:

"Вступ України в НАТО, незважаючи на колосальну військово-технічну допомогу, яку надають члени Альянсу, не є вирішеним питанням. Головна інтрига попереду: чи отримає Україна запрошення на вступ в НАТО на саміті, що відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Звичайно, про повноправне членство до закінчення війни не йдеться, це суперечить правилам вступу в блок. Проте, навіть після припинення воєнних дій, перспектива розширення НАТО за рахунок України має як прихильників, так і критиків. Поки що питання залишається відкритим", – констатує експерт.

На її думку, на практиці вступ України в НАТО залежатиме від кінця війни.

"При зміні політичного режиму в Росії на ліберально-демократичний членство України в Альянсі буде вирішеним питанням, – упевнена Ганна Малкіна. – Нагадаю, що наймасштабніше розширення НАТО відбулося в період з 1999 по 2004 рік, коли РФ ще намагалася грати у демократію та ліберальні цінності. Якщо в Росії відбудеться демократизація 2.0 і їй потрібно буде демонструвати миролюбну політику, то посилення НАТО за рахунок найбоєздатнішої в Європі української армії, яка перейшла за час цієї війни на сучасне західне озброєння, буде найвигіднішою угодою за весь час існування Альянсу".

Однак, продовжує політолог, збереження в РФ диктатури в особі Путіна або будь-якого іншого наступника дасть аргументи скептикам гальмувати членство України через небажання бути в перспективі втягнутими у реальну війну через пункт 5 Статуту НАТО.

"Який вихід для України? Звісно, вступ до Альянсу може залишатися стратегічною метою. Однак у практичному плані можна звернутися до досвіду Ізраїлю, військова доктрина якого зводиться до опори на власні сили. За допомогою укладання двосторонніх договорів про військову допомогу та співпрацю Ізраїль створив сильну армію, озброєну за останнім словом техніки, з потужним як оборонним, так і наступальним озброєнням. Ізраїль має ядерну тріаду, хоч офіційно про це ніколи не заявляв. Причому, країни НАТО заплющують на це очі, – наголошує Ганна Малкіна. – Нагадаю, що Ізраїль не підписав договір про нерозповсюдження ядерної зброї та не пов'язаний ні з ким жодними зобов'язаннями. Ядерна зброя України за ізраїльським сценарієм може стати тією гарантією, яка матиме серйозну вагу без членства в НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекає Україна від НАТО – чи зможе Альянс надати нам гарантії безпеки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини