Головна Новини Світ НАТО У НАТО вперше в історії провели такі маневри: активували п'яту статтю
commentss НОВИНИ Всі новини

У НАТО вперше в історії провели такі маневри: активували п'яту статтю

На військових навчаннях поблизу країн Балтії НАТО провели маневри зі сценарієм активації п'ятої статті НАТО.

25 вересня 2023, 11:33
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Під час навчань Northern Coasts 2023, військово-морські сили країн НАТО тренувалися за сценарієм, у якому була б активована п'ята стаття. У ній йдеться про спільний захист країн НАТО у разі нападу на одного з союзників.

У НАТО вперше в історії провели такі маневри: активували п'яту статтю

Навчання військових НАТО. Фото з відкритих джерел

До військових навчань, які відбувалось з 11 по 22 вересня було залучено понад три тисячі військових, 30 кораблів та 15 літаків. Військові маневри відбувались поблизу берегів Естонії та Латвії. Участь у навчаннях взяло 14 країн, зокрема США, Німеччина, Франція, Польща, а також Швеція, яка намагається стати один з членів НАТО.

Однак цьогорічні навчання Northern Coasts стали унікальними, адже вперше в історії було розглянуто сценарій активації статті 5, який передбачає, що атака на одного з членів воєнного альянсу є нападом на усі країни НАТО.

"Сьогодні, як ніколи, для Альянсу актуально продемонструвати здатність і готовність захищати себе, патрулювати води та демонструвати солідарність, силу та надійне стримування", — заявили у НАТО за підсумками навчань.

Союзники відпрацювали маневри на узбережжі Балтійського моря, які мають відповідати на реалістичний сценарій нападу на одну з країн НАТО,  зокрема висадку військ в країнах Балтії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у країні НАТО заявили, що її не омине війна. Міністр оборони країни Болгарії вважає, що війна в Україні збільшує ризики для населення його країни.

Також "Коментарі" писали про головного конкурента Трампа, який висловився проти вступу України до НАТО. За словами губернатора Флориди Рона Десантіса, США не отримають від цього користі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини