Головна Новини Світ НАТО В НАТО – в обмін на втрату частини території: що стоїть за цією пропозицією – як реагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

В НАТО – в обмін на втрату частини території: що стоїть за цією пропозицією – як реагувати

Україні слід постійно аргументувати партнерам – деокупація всієї нашої території – це єдиний сценарій, що гарантує міцний та справедливий мир

16 серпня 2023, 12:35 comments2102
Поділіться публікацією:

Висловлена головою канцелярії генерального секретаря НАТО Стіаном Йенсеном ідея, щоб Україна відмовилася від частини територій, задля набуття членства в Альянсі викликала передбачуваний резонанс. Нею зацікавились у Росії, а в Україні жорстко розкритикували. При цьому в самому НАТО запевняють, що всі країни-члени блоку єдині у своїй позиції щодо повної підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Але, як відомо, диму без вогню не буває. Чому з'явилася (і вже не вперше) подібна вбивча для України та демократичного світу пропозиція? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

В НАТО – в обмін на втрату частини території: що стоїть за цією пропозицією – як реагувати

Україна-НАТО. Фото: з відкритих джерел

До подібних вкидів, обговорень потрібно звикати

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович наголошує, що цю резонансну заяву зробив чоловік, який не займає жодної значущої позиції в Альянсі. І він окремо зазначив, що це оцінна думка, один з варіантів, який може розглядатися.

"Крім того, Стіан Єнсен – точно не перший, хто говорить про такий сценарій. Щось подібне описував у своїй програмній статті екс-держсекретар США Генрі Кісінджер. Він наголошував, що Україну необхідно прийняти в НАТО, але при цьому РФ має залишити за собою частину української території (мова фактично йшла про Крим)", – нагадує експерт.

На його думку, до таких розмов-пропозицій-ідей, які періодично виникають, нам слід ставитися спокійно.

"По-перше, є офіційна позиція Альянсу в цілому та всіх країн, які в нього ходять, щодо безумовної підтримки територіальної цілісності та державного суверенітету України. По-друге, різні країни, політики, експерти розглядають різноманітні сценарії та варіанти розвитку подій. Це властиво для західних принципів формування та реалізації політики. У тому числі у сфері міжнародних відносин, у військовій сфері. Західні еліти не можуть розглядати один сценарій. Їм важливо представляти різні варіанти: від максимально оптимістичного до найбільш песимістичного, зі збереженням статус-кво тощо. І те, що різні варіанти постійно аналізуються блоком загалом і країнами, що входять до нього, я не маю сумнівів. Ключовий момент – що оптимальним для реалізації обрано сценарій відновлення територіальної цілісності України. І зараз робиться все для того, щоб його було реалізовано", – зазначає Ігор Рейтерович.

Нам слід, продовжує він, постійно аргументувати партнерам – чому це єдиний сценарій, що гарантує міцний та справедливий мир. Що й робиться.

"При цьому треба розуміти, що є й інші варіанти, хай навіть на рівні обговорення. Тим важливіше нам аргументувати, чому жодні інші сценарії, окрім нашої формули миру, не призведуть до відновлення глобального порядку, вважає експерт. — Зрозуміло, що РФ одразу чіпляється за такі заяви, починає використовувати у своїй пропаганді. Але в країні-агресорі просто не розуміють суті цих заяв. Вони не сигналізують про зниження підтримки України. Лише про те, що є різні думки, які іноді просочуються у громадську площину. Тож жодної "зради" тут немає. Але до подібних вкидань, обговорень потрібно звикати. Тому що восени такого стане ще більше. У тому числі через інтенсифікацію переговорів із різними країнами щодо глобальної формули миру, яку вже обговорювали у Данії та Саудівській Аравії. Зрозуміло, що виникатимуть варіанти, альтернативні цій формулі. Включно з таким характером, як озвучив Стіан Єнсен".

Щоб ми потрапили до НАТО, терористи-росіяни мали влаштувати геноцид у Маріуполі, масові зґвалтування в Бучі та багато іншого

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"Цікаво, про які саме території говорив цей пан із НАТО? Має вже план, що забрати в України і подарувати Росії? Думку українців, я так розумію, він вирішив не враховувати. Київ – кому за його планом має належати? А Буча, Бородянка, Гостомель? Знищені Маріуполь та Бахмут? З якого часу США (лідер НАТО) вирішили йти на поступки терористам? росії вже подарували Чечню, Абхазію, Осетію, Придністров'я, Сирію. Наразі вирішили подарувати Україну. Наступний хто? Країни Балтії? Польща? Фінляндія? Про Будапештський меморандум уже не варто згадувати".

Тобто, продовжує експерт, щоб ми потрапили до НАТО, терористи-росіяни мали влаштувати геноцид у Маріуполі, масові зґвалтування у Бучі, викрасти наших дітей, вбити безліч військових, захопити нашу землю, підірвати Каховську ГЕС, побомбити інфраструктуру та мирні міста.

"А тепер представник НАТО пропонує нам змиритися та отримати вступ до Альянсу? Схоже, як колись родичі та друзі злочинця намагаються домовитися з жертвою злочину, пропонуючи якусь компенсацію, аби лиходій уникнув покарання, – проводить аналогію Тетяна Лупова. – У нас таке, на жаль, буває часто, але невже подібне – норма у цивілізованому – західному – світі, куди ми прагнемо?".

Ми повинні реагувати на такі заяви вкрай жорстко і навіть не розпочинати діалог, який має на увазі територіальні втрати

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що Єнсен – далеко не перший чиновник НАТО, який каже, що на Україну може очікувати формула: статус члена Альянсу в обмін на території.

"Ту ж Македонію свого часу навіть змусили змінити назву країни (на Північна Македонія), щоб вона стала ближчою до вступу до ЄС та НАТО. У результаті їй вдалося вступити до НАТО (у ЄС поки що – ні), причому без територіальних втрат. Просто тому, що претензій до неї ніхто, окрім Албанії, не має. Щоправда, остання озвучувала їх двадцять років тому. Так що Македонія не мала відкритих конфліктів, як зараз Україна, яка веде війну з РФ", – пояснює експерт.

Він наголошує, що світ повинен розуміти – ця війна закінчиться або поразкою РФ, або просто не закінчиться.

"Другий варіант тому ж таки НАТО не подобається. Адже постійно допомагати Україні готові не всі. Тому зараз країни Альянсу і не лише вони тестують питання – чи Україна готова на територіальні поступки в обмін на подальші гарантії безпеки. Ми маємо реагувати на такі заяви вкрай жорстко. І навіть не розпочинати діалог, який має на увазі територіальні втрати. Адже Росія не зупиниться. Якщо вона побачить, що їй дозволили легалізувати захоплене, вона згодом повторить спробу захоплення чужих земель. І не лише вона", – констатує Микола Мельник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому в Росії все більше ракет для атак по Україні — як вирішити проблему.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 серпня 2023, 11:59

Ізраїль здається досяг свого отримав всі території від свого Бога, навіть більше. Але мир так і не отримав. Оточений конфліктами. Починати треба з себе тому що Зло завжди сіє і збирає зло. Все история Біблії описує тих хто ніколи не був порядним. Хто завжди сіяв брехню шахрайство і сварки, зараз захопив Україну.


Новини