Головна Новини Світ НАТО Які зміни відбуваються всередині НАТО: чи потрібна Україні допомога військ Альянсу
commentss НОВИНИ Всі новини

Які зміни відбуваються всередині НАТО: чи потрібна Україні допомога військ Альянсу

Інтереси США дедалі більше зміщуються в Тихоокеанський регіон

5 березня 2024, 12:35 comments3425
Поділіться публікацією:

На півночі Фінляндії, Швеції та Норвегії розпочалися масштабні військові навчання країн НАТО під назвою Nordic Response 24, які триватимуть до 15 березня. При цьому в самому Альянсі відбуваються серйозні дискусії, зокрема, про ймовірне відправлення військовослужбовців до України. Даються взнаки і тривожні сигнали, що йдуть зі США. І у ракурсі зниження підтримки України. І щодо того, що у разі повернення Дональда Трампа в президенти, він може або вивести свою країну з НАТО, або забути про обіцянку допомагати Європі. Про що говорять процеси, які зараз йдуть в НАТО? Які трансформації може пережити Альянс і чи переживе? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які зміни відбуваються всередині НАТО: чи потрібна Україні допомога військ Альянсу

Війська НАТО. Фото: з відкритих джерел

Штатам потрібно, щоб Європа більше вкладалася у свою безпеку

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює, що НАТО готується до ювілейного (75-го) саміту Альянсу, який відбудеться цього року у Вашингтоні. А всі рішення, які ухвалюються на самітах, завжди виконуються. І приймаються вони, нагадує експерт, виключно консенсусом. І навіть маленькі країни можуть заблокувати великі рішення.

"Водночас, великі країни, з урахуванням ВВП, платять значно солідніші суми до загального бюджету. І вони давно наполягають, що кожен член блоку має витрачати на колективну оборону щонайменше 2% ВВП. За безпеку треба платити, а не сподіватися, що більші у всіх сенсах держави захистять тебе парасолькою безпеки. Це еволюційний принцип. І сам собою він правильний. Хоча прийняти його деяким – дуже непросто, – зазначає Олег Старіков. – Щодо головного наповнювача бюджету НАТО – США – їхні інтереси дедалі більше зміщуються до Тихоокеанського регіону. У зв'язку із зростанням могутності Китайської Народної Республіки (КНР). Про це було створення AUKUS – тристороннього оборонного альянсу (Австралія, Великобританія та США) у 2021 році. Штати хочуть перемістити саме туди свою основну військову міць. А Європа, щоб більше вкладалася у свою безпеку".

За словами експерта, саме КНР, за військовими доктринами США, є головним викликом для Штатів. Більше значимим, ніж РФ. Тому американці хочуть, щоб європейці серйозніше почали протидіяти Росії. Тоді як США зосередяться більше на протистоянні з КНР, наголошує Олег Старіков.

"Щодо розмов про ймовірне введення військ НАТО в Україну. Альянс приймає рішення і консенсусом (а тут консенсусу точно немає), і – згідно з внутрішнім законодавством країни, якій готове надати військову допомогу. Згідно із законами України, запрошувати сюди іноземні війська може Верховна Рада. Але поки що вона такого не робила. Три посадовці у нас можуть озвучувати міжнародну політику: президент, прем'єр, глава МЗС. Від них також подібних запрошень не звучало", – наголошує експерт.

Питання в тому, продовжує він, чи нам треба взагалі, щоб сюди зайшли війська НАТО?

"Адже це прояв недовіри до ЗСУ, – пояснює Олег Старіков. – Та й кому тоді підпорядковуватимуться натовські війська на нашій території? Мені здається, ми можемо вирішити тут своїми силами – за винятком проблеми, які раніше озвучувалися вищим політичним керівництвом (брак сил і засобів, що можна вирішити шляхом мобілізації, збільшення військово-технічної допомоги з боку закордонних партнерів, нарощуванням потужностей свого ВПК). Водночас озброєння, боєприпаси, консультативна допомога від Альянсу нам і так надається".

Відбуваються тектонічні зміни в НАТО

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Альянс змінюється, відколюючись (у своїй європейській частині) від залежності від США. Якщо раніше саме Штати все вирішували (була навіть така фраза "зателефонуйте американцям", а ті, мовляв, все зроблять), то тепер ситуація змінилася. Європейці зрозуміли, у тому числі з того, як політичні ігри між республіканцями та демократами загальмували допомогу Україні, що у сьогоднішніх реаліях США – ненадійний партнер".

І європейці, продовжує експерт, починають самі зміцнюватись. На всіх фронтах.

"Білий дім це розуміє, але ослаблений внутрішньополітичною боротьбою. І зробити нічого не може", – констатує Іван Ступак.

Тим часом, зазначає він, Франція та Німеччина починають дедалі явніше ставати лідерами ЄС не лише в економічному плані, а й у військовому, геополітичному.

"Проводяться дедалі потужніші навчання Альянсу у Європі, злагодження військ, зростання ВПК. Польща озброюється дуже потужно. І хоче сидіти за одним столом, на рівних, із Німеччиною, Францією, Італією, Великою Британією. Відбуваються тектонічні зміни в НАТО", – впевнений експерт.

НАТО змінюється, зміцнюється

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль звертає увагу, що масштабні навчання НАТО не просто так присвячені обороні кордонів.

"РФ погрожує не лише Альянсу, а й усьому світу. На прикладі російського нападу на Україну для інших країн стало ясно, що слід дбати про безпеку своїх кордонів, зміцнювати обороноздатність", – наголошує експерт.

За її словами, заяви керівництва Франції про розгляд варіанта відправки військ до України поки що лише сигнал. Рішення ще не ухвалено. Але те, що на рівні країн НАТО вже робляться такі заяви, важливо, впевнена Катерина Коваль.

"НАТО змінюється, зміцнюється, – зазначає вона. – Впевнена, що США продовжать бути лідерами і там, і загалом. Віримо у продовження допомоги від США – Україні. Тому що це не просто про допомогу нам, а й про підтримку глобальної безпеки (у тому числі у рамках протистояння демократичного та авторитарного світів), яка обов'язково оновиться після цієї війни. Навіть, щоб запобігти подібній агресії у майбутньому".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що вирішиться у США після "супервівторка": яку гру ведуть трампісти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини