Головна Новини Світ Близький Схід Близький Схід знову у вогні: що відбувається і в чому зацікавлена Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Близький Схід знову у вогні: що відбувається і в чому зацікавлена Україна

Усі розуміють, що за «погаряченням» ситуації на Близькому Сході стоїть Іран

3 лютого 2024, 15:34
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден підтвердив, що Збройні сили його країни завдали ударів по об'єктах в Іраку та Сирії, які іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) та пов'язані з ним бойовики використовують для нападу на американські війська. Тим часом Ізраїль, хоч і менш інтенсивно, продовжує операцію проти ХАМАС у Секторі Газа. Про що говорить те, що відбувається зараз на Близькому Сході? Які варіанти розвитку подій? Як це може вплинути на російсько-українську війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Близький Схід знову у вогні: що відбувається і в чому зацікавлена Україна

Ракетний удар. Фото: із відкритих джерел

Україна зацікавлена у переконливій перемозі ізраїльтян

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що ізраїльтяни спільно з американцями та низкою своїх європейських союзників шукають шляхи продовження проведення операції, мета якої – зламати хребет ХАМАСу. Як мінімум.

"Крім того, ведеться пошук можливості формування Палестинської держави. Але це більш далека перспектива", – зазначає експерт.

За його словами, арабський світ, Туреччина, противники та навіть союзники Ізраїлю закликають припинити операцію в Секторі Газа, внаслідок якої нібито загинуло понад 25 тисяч цивільних. Поставити на паузу воєнні дії.

"Саме тому ЦАХАЛ (ізраїльська армія) на даний момент повномасштабні операції трансформував у проведення рейдів по середній та південній частині Гази, знищуючи вогнища опору та бази ХАМАС", – пояснює генерал.

Логічні, за його словами, і американські удари по об'єктах КВІР в Іраку та Сирії. Усі розуміють, що за "погаряченням" ситуації на Близькому Сході стоїть Іран. І треба тиснути його проксі скрізь, де тільки можна.

"Україна зацікавлена в тому, щоб ситуація на Близькому Сході стабілізувалася якнайшвидше. У тому числі – переконливою перемогою ізраїльтян. Це буде наочним прикладом боротьби з тероризмом. У їхньому випадку – з ХАМАС. У нашому випадку, коли настане час – перемога над таким великим терористом, як ціла російська держава. Ну, коли ситуація на Близькому Сході стабілізується, це дасть можливість Заходу зосередити більше зусиль на допомозі Україні", – констатує Ігор Романенко.

США мають демонструвати свою рішучість

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян, коментуючи розширення зони конфлікту на Близькому Сході, зазначає, що дестабілізація світопорядку продовжується. І тріщини тепер, акцентує він, розходяться далі від точок, де він уже розколовся. Як в Україні, на Близькому Сході тощо.

"США мають демонструвати свою рішучість, дефіцит якої протягом досить тривалого часу фактично призвів до активізації дестабілізуючих сил (РФ, Іран, Північна Корея, низка квазідержавних утворень типу Талібан, ХАМАС, Хезболла, єменські хусити тощо). Ті ж дії єменських хуситів, які нападають на кораблі у Червоному морі, несуть пряму загрозу міжнародній торгівлі. Левова її частина між Азією та євроатлантичним простором відбувається саме через акваторію поблизу Ємену, а також Суецький канал. І така дестабілізація серйозно б'є по економічній стабільності євроатлантичного простору", – пояснює Олег Саакян.

Отже, робить висновок він, рішучі дії США пов'язані не лише з глобальними процесами, а й з економічними загрозами для Заходу.

"Плюс – у США рік виборів. І Байден не може собі дозволити мляво реагувати на ті чи інші відверто антиамериканські дії", – зазначає політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — The Economist заявив, що світові загрожує небачена раніше війна: як це пов'язано з Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Антон

3 лютого 2024, 16:17

*автоудаление Балбесы, на фото не "Ракетный удар", а массовый выпуск тепловых ловушек, от ракет.


Новини