Головна Новини Світ Близький Схід Чому Іран з союзника Ізраїлю перетворився на заклятого ворога
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Іран з союзника Ізраїлю перетворився на заклятого ворога

Як неоднозначні відносини між Ізраїлем та Іраном переросли у дружбу, а потім обидві країни перетворились на найбільших ворогів на Близькому Сході.

15 квітня 2024, 17:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Понад 25 років між Ізраїлем та Іраном існував дружній період. Однак останні кілька десятків років країни називають одна одну заклятими ворогами, а 13 квітня Іран атакував Ізраїль понад 300 дронами та ракетами. Портал "Коментарі" описує історію відносин між Іраном та Ізраїлем.

Чому Іран з союзника Ізраїлю перетворився на заклятого ворога

Історія конфлікту на Близькому Сході між Іраном та Ізраїлем. Фото з відкритих джерел

Ізраїльсько-іранські відносини зазвичай ділять на чотири етапи: 

  • - неоднозначний період (1947-1953 роки);
  • - дружній період (1953-1979 роки);
  • - період загострення (1979-1990) роки;
  • - період відкритої ворожнечі з 1991 році. 

Етап перший: неоднозначний період з 1947 по 1953 роки

Іран був один з 11 членів спеціального комітету ООН, який шукав рішення щодо подальшої долі Палестини, після закінчення британського контролю над територією. Іран спільно з Індією та Югославією проголосували проти розділення Палестини, і пропонували збереження її як держави з утворенням арабських та єврейських кантонів. Іран також голосував проти вступу Ізраїлю в ООН. Проте після арабо-ізраїльської війни 1948 році, Іран став другою мусульманською країною після Туреччини, яка визнала Ізраїль.

Етап другий: дружній період під час правління династії Пехлеві з 1953 по 1979 роки

У 1953 році за допомогою США та Великої Британії в Ірані було повалено уряд на чолі з Махаммедом Мосаддиком. Іран знову очолив прозахідний шах Мохаммед Реза Пахлаві. З цього моменту між Іраном та Ізраїлем почались дружні відносини. Ізраїль навчав іранських сільськогосподарських експертів, натомість Іран став найбільшим постачальником нафти для Ізраїлю. Обидві країни почали будівництво трубопроводу через Ізраїль до Європи.

Тегеран і Тель-Авів мали широку співпрацю у військовій сфері та сфері безпеки, але ця інформація тривалий час трималася в таємниці, щоб не провокувати арабські країни в регіоні. Крім того, Іран став домом для другої за величиною єврейської громади за межами Ізраїлю. Зрештою обидві країни обмінялися послами в 1970-х роках.

Етап третій: період загострення після Іранської революції з 1979 по 1990 роки

Після Ісламської революції 1979 року шаха було повалено, а до влади прийшов Аятолла Хомейні, який започаткував нову Ісламську Республіку Іран. На чолі з Хомейні Іран розірвав усі дипломатичні та комерційні відносини з Ізраїлем, перестав визнавати існування країни, а ізраїльське посольство в Тегерані було перетворено на палестинське. Крім того, Ізраїль став відомий в Ірані як "маленький сатана", який є союзником "великого сатани" — США. 

Етап четвертий: період відкритої ворожнечі після 1991

Поворот від холодного миру до відкритої ворожості почався на початку 1990-х років. Це сталось незабаром після розпаду СРСР та поразки Іраку у війні в Перській затоці, що означало перенесення влади на Близькому Сході до Ірану та Ізраїлю. 

Обидві країни почали вести агресивну політику, зокрема уряд Іцхака Рабіна зайняв більш різку позицію щодо Ірану, а тодішній президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад робив провокаційні заяви в бік Ізраїлю. 

Іран почав створювати ядерну зброю, а Ізраїль відреагував доктриною Бегіна, яка передбачала атакувати будь-які об'єкти, що несуть загрозу безпеці країни.  Крім того, Іран фінансує численні ісламістські рухи, зокрема ХАМАС, Хезболла та інші, які вчиняють терористичні атаки на Ізраїль. Тоді ж як Ізраїль проводить в Ірані таємні секретні операції з вбивствами та вибухами.

Останнє загострення між країнами сталось 13 квітня, коли Іран запустив в бік Ізраїлю за даними ЦАХАЛ 30 крилатих ракет, 120 балістичних та 170 дронів-камікадзе. Частина з них не долетіла до Ізраїлю та була збита на території Йорданії та Іраку союзниками. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Ізраїлю відреагував на атаку Ірану назвавши це "оголошенням війни".

Також "Коментарі" писали, що з'явилась реакція на Кремля на інцидент запуском ракет його союзником Іраном по Ізраїлю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини