Головна Новини Світ Близький Схід Казахстанські сили безпеки у підвищеній готовності: в Алмати лунають заклики до нових протестів
commentss НОВИНИ Всі новини

Казахстанські сили безпеки у підвищеній готовності: в Алмати лунають заклики до нових протестів

До протестів готується опозиційна уряду група колишнього казахського банкіра

19 січня 2022, 11:27
Поділіться публікацією:

Сили безпеки заблокували кілька вулиць у центрі міста та оточили одну з площ у найбільшому місті Казахстану Алмати в середу, 19 січня, оскільки опозиційна група планувала влаштувати протести, повідомляє кореспондент Reuters з місця події.

Казахстанські сили безпеки у підвищеній готовності: в Алмати лунають заклики до нових протестів

Казахські військовослужбовці патрулюють вулицю після нещодавніх протестів, спричинених підвищенням цін на паливо в Алмати - Reuters

Багату нафтою країну Центральної Азії цього місяця сколихнув найгірший випадок насильства в пострадянській історії, під час якого було вбито щонайменше 225 людей, більшість з яких в Алмати.

У середу група на чолі з Мухтаром Аблязовим, колишнім казахським банкіром, який став критиком уряду в еміграції, заявила, що проводитиме протести біля будівель місцевих органів влади у великих містах по всій 19-мільйонній країні.

Казахський суд визнав політичний рух Аблязова "Демократичний вибір Казахстану" екстремістським.

Правоохоронці Алмати заявили, що проводять "антитерористичну операцію".

Як повідомляли раніше "Коментарі", У Казахстані громадяни почали збирати підписи, щоб влада розкрила імена загиблих під час протестів. Вони також вимагають, щоб сім'ям жертв та постраждалим було надано фінансову допомогу. Жертвами стали випадкові особи та багатодітні батьки. Ініціативна група вважає, що кількість загиблих зростатиме. Вони апелюють тим, що досі невідома кількість зниклих.

Також "Коментарі" писали, що міжнародний аеропорт Алмати у Казахстані відновлює роботу. Аеродром уже прийняв та відправив перших пасажирів. Після поновлення роботи в аеропорт прибув перший міжнародний рейс із Анталії (Туреччина). Під час кривавих сутичок у Казахстані співробітникам головного аеропорту Алмати довелося тікати після того, як демонстранти увійшли до терміналу. За заявами уряду, щонайменше вісьмох співробітників сил безпеки було вбито, ще сотні отримали поранення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини