Головна Новини Світ Близький Схід Палестино-ізраїльський конфлікт: як ці події вплинуть на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Палестино-ізраїльський конфлікт: як ці події вплинуть на Україну

Експерти говорять, що ситуація в Ізраїлі може «посунути» війну на Донбасі з міжнародного порядку денного

13 травня 2021, 11:53
Поділіться публікацією:

Одним із найбільш обговорюваних питань останніх днів є напружена військова ситуація між Палестиною та Ізраїлем. За ескалацією на Близькому Сході, затамувавши подих, спостерігає вся світова спільнота. Потроху з'являються реакції різних політиків — американських, європейських, російських.

Палестино-ізраїльський конфлікт: як ці події вплинуть на Україну

Україна знаходиться у схожій із Ізраїлем ситуації. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" звернулися до експертів, щоб зрозуміти, які висновки з того, що відбувається, важливо зробити Україні і чи вплине цей конфлікт на нас.

Російсько-українського конфлікту буде приділятися менше уваги

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос підкреслює, що ніхто не очікував такої ескалації, хоч раніше були всі ознаки того, що ситуація загострюється.

"Американська адміністрація вже висловила глибоку стурбованість і бажання втрутитися в ситуацію, щоб, як мінімум, не допустити подальшої ескалації конфлікту. При цьому Байден каже про право Ізраїлю на самооборону, але замовчує про таке право для палестинців", — зазначає експерт.

Реакція європейців, за його словами, є традиційною. Та сама стурбованість без здатності запропонувати конкретні шляхи для врегулювання ситуації. Звучать заяви про необхідність оперативного втручання, щоб якось знизити насильство. Теоретично це можливо, практично ж — важко, підкреслює Ігор Семиволос.

"Цікава реакція Туреччини. З одного стороння — передбачувана, з критикою політики Ізраїлю. Турецький лідер Ердоган завжди приділяв багато уваги питанням Єрусалиму, Сектора Газа, палестино-ізраїльського конфлікту в цілому. Але в цей раз пролунала відносно нова теза про необхідність сформувати міжнародні сили, щоб захищати палестинців. Думаю, ця досить скандальна пропозиція породить чимало різних інсинуацій та ідей", — зазначає Семиволос.

З огляду на, як загострилася ситуація на Близькому Сході, експерт прогнозує, що саме ця проблематика стане однією із ключових на світовому порядку денному. А це, ясна річ, не на користь Україні.

"Як мінімум — менше буде уваги російсько-українському конфлікту, — пояснює Ігор Семиволос. — Почнуться російсько-американські торги із урахуванням ще й того, що відбувається між Ізраїлем і Палестиною. До речі, Росія вже окреслила свою позицію, вона підтримує палестинську сторону".

"Для України висновок із того, що відбувається, один"

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович підкреслює, що арабо-ізраїльський конфлікт, наслідком якого є нинішнє загострення, в суті своїй настільки давній, що будь-які історичні паралелі тут неприйнятні.

"Реакція міжнародних гравців "проявляти стриманість", як то кажуть, ні про що — розбирайтеся самі. Я думаю, Ізраїль почне військову операцію після закінчення терміну ультиматуму", — прогнозує Денис Попович.

Йдеться про ультиматум, який поставив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 10 травня у зверненні до лідерів і бойовиків ХАМАС. Чиновник тоді заявив, що, якщо протягом 24 годин обстріли не припиняться, почнеться військової операції в Секторі Газа. "Ми прийдемо і, з Божою поміччю, цього разу не підемо", — попередив Нетаньяху.

Денис Попович зазначає, що для України, проти якої триває російська агресія, висновок із того, що відбувається, один — ми у схожій з Ізраїлем ситуації. І загострення з боку РФ слід чекати в будь-яку хвилину.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли останні подробиці щодо того, що відбувається в Ізраїлі та секторі Газа. Більш детально — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які, на думку експертів, існують варіанти розвитку подальших подій на Близькому Сході.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини