Головна Новини Світ Близький Схід Загострення палестино-ізраїльського конфлікту: які є варіанти розвитку подій
commentss НОВИНИ Всі новини

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту: які є варіанти розвитку подій

У зоні палестино-ізраїльського конфлікту зростає градус напруженості

12 травня 2021, 14:56
Поділіться публікацією:

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту триває. Що відбувається зараз і які є варіанти розвитку подій і варіанти виходу з кризи? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту: які є варіанти розвитку подій

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Кандидат політичних наук, викладач Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Мішин зазначає, що терористи з Сектора Газа випустили понад тисячу ракет по ізраїльських містах. Це, за його словами, веде до зниження ефективності роботи тактичної системи ПРО "Залізний купол" через інтенсивність і масовості ракетних обстрілів.

"Паралельно відбувається втягування в заворушення арабського населення в Ізраїлі, за межами населених пунктів Західного Берега річки Йордан, яке переросло в найбільш масове за останні роки вуличне протистояння з багатьма постраждалими. МАГАВ (прикордонна поліція, воєнізований підрозділ поліції Ізраїлю — прим. ред.) наводить порядок в містах, але потрібен час. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю — прим. ред.) проводить операції з ліквідації терористичної інфраструктури на території Сектора Газа з метою нанесення їй максимальної шкоди. Однак тактика використання ХАМАС (палестинський ісламістський рух, правляча в секторі Газа — прим. ред.) Житлових кварталів в якості захисного щита від ударів ізраїльських ВПС дає свої результати. Адже ізраїльтянам доводиться діяти дуже точно, щоб уникнути загибелі мирних жителів", — описує експерт обстановку на цей час.

За словами Олександра Мішина, ЦАХАЛ підсилює концентрацію військ Південного військового округу, в т.ч. бронетехніки, на кордонах Сектора Газа. При цьому уряд Нетаньяху зараз ослаблено виснажливими та проблемними коаліційними переговорами, і рішення про наземну операцію проти цитаделі ХАМАС може датися з дуже великими труднощами.

"Ризики військових втрат — ось що зараз зважують для прийняття фінального рішення, — пояснює експерт. — Ізраїльське керівництво аналізує можливості активізації терористів "Хезболли" в Лівані, а також ризики атак на єврейські громади в країнах ЄС, особливо в тих, де є великі спільноти мусульманських мігрантів з арабських країн. Натомість політичне керівництво ХАМАС з цієї причини пропонує угоду за традиційною схемою "фінанси в обмін на припинення дестабілізації". Адже вони вже досягли частини своїх цілей, показали, що в силовому плані сильніше ФАТХ ("Рух за національне визволення Палестини" — палестинська воєнізована організація і політична партія, одна з провідних партій Палестинської автономії — прим. Ред.) В боротьбі проти Ізраїлю, і тепер отримають більше допомоги від своїх зовнішніх донорів".

Координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що є три основні варіанти розвитку подій.

1. Продовження обстрілів з боку Гази і бомбардувань з боку Ізраїлю.

"Ізраїль в цьому випадку буде дотримуватися оборонної тактики", — пояснює експерт.

2. Сухопутна операція Ізраїлю в Газі.

"Ізраїль йде в наступ і проводить зачистку в Секторі Газа, знищуючи бойовиків і запаси ракет на землі", — роз'яснює Денис Москалик.

3. деескалації.

"Вихід з кризи буде після припинення вогню і досягнення перемир'я за участю міжнародних посередників", — зазначає експерт.

Нагадаємо, сутички між палестинцями та співробітниками ізраїльською поліцією знову спалахнули в Східному Єрусалимі, — в районі мечеті Аль-Акса.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини