Головна Новини Світ Близький Схід Про що говорить перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС: що важливо розуміти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС: що важливо розуміти Україні

Ізраїль не відмовиться від своєї головної мети, яка полягає у знищенні ХАМАС як структури

24 листопада 2023, 10:50 comments1144
Поділіться публікацією:

Через півтора місяці запеклих боїв у секторі Газа, спровокованих нападом ХАМАС на Ізраїль, сторони домовилися про тимчасове припинення вогню та частковий обмін заручниками та ув'язненими. У той же час ЦАХАЛ (ізраїльська армія) продовжує знищувати тунелі та бази ХАМАСу. Що зараз можна сказати про ситуацію на Близькому Сході? До чого, схоже, все йде? Що важливо розуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС: що важливо розуміти Україні

Перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС

Ізраїль чітко заявив, що не йдеться про повне припинення військової операції

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі поділився такою думкою:

"На даний момент укладено тимчасове перемир'я, про підготовку якого багато говорилося. Основна мета – обмін заручників, захоплених ХАМАСом, на ув'язнених в Ізраїлі палестинців. Виходячи з наявної інформації, йдеться виключно про жінок та дітей. ХАМАС у такий спосіб намагається продемонструвати палестинцям, арабському світу свій нібито гуманізм, підвищити власний політичний рейтинг".

На Ізраїль тиснуть (зокрема союзники – американці, європейці). І йому також необхідно продемонструвати свій гуманізм, зазначає експерт.

"Можливо потім буде чергове невелике перемир'я – і для нового обміну, і для доставки в Газу гуманітарних вантажів", – прогнозує Максим Ялі.

При цьому, продовжує він, уряд Ізраїлю, керівництво ЦАХАЛ чітко заявило, що не йдеться про повне припинення військової операції.

"Після того, як обмін відбудеться (якщо відбудеться), операція продовжиться. Її цілі не змінилися – знищення ХАМАС як структури. А той невеликий компроміс, якого вдалося досягти, глобально нічого не змінить", – констатує політолог.

Перемир'я не перейде у швидкий мир

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков міркує так:

"Те, що ХАМАС взагалі насмілився напасти на Ізраїль, розраховуючи на підтримку "Хезболли", Ірану, ще низки арабських держав, пов'язане безпосередньо з російсько-українською війною. Представники ХАМАС побачили, що цинічна, відверта агресія РФ проти України не викликала настільки потужної відповіді з боку Заходу (за винятком хіба що США), як мала б. Санкції працюють не надто ефективно. Іран, який почав постачати озброєння РФ, взагалі не постраждав. Як і Північна Корея. І у керівництва ХАМАС склалося відчуття, що – можна… Що так званий цивілізований світ – слабкий. І можна робити будь-що".

Агресія ХАМАС була не те, щоб інспірована Кремлем. Просто ситуація до того підштовхувала, вважає аналітик. Спроба зламу світового порядку, глобальної безпеки, здійснена путінською Росією, дала привід. Плюс – мабуть, її обіцянки певної підтримки діям ХАМАСу на дипломатичному рівні.

"Але на відміну від ситуації з Україною, Ізраїль як представник демократичного цивілізованого світу значно сильніший, ніж ті, хто на нього напав. ЦАХАЛ куди потужніший за ХАМАС. Останній розраховував виключно на ефект раптовості та на те, що його підтримають інші. Насамперед – Іран. А в нас все навпаки. На Україну напала варварська країна, за площею найбільша у світі, з величезною кількістю озброєнь, людських ресурсів. Тому наша війна затягується, перетворюється на позиційну. А війна Ізраїлю проти ХАМАС – швидкоплинна. Як, втім, усі подібні війни на Близькому Сході. Всі, хто нападав на Ізраїль, завжди отримував швидку і серйозну відсіч. І війна там, як правило, триває тиждень, часом кілька місяців. Затихаючи згодом", – пояснює Олександр Кочетков.

Ось і зараз, зазначає він, активні бойові дії тривають півтора місяці, але вже маємо перемир'я. Причому, на прохання сторони, що напала. Саме ХАМАС запросив перемир'я, щоб відстрочити своє знищення ЦАХАЛ.

"Це перемир'я не перейде у швидкий мир, – упевнений експерт. – Швидше за нас чекають тривалі переговори про створення Палестинської держави, під контролем якої буде і сектор Газа. А на чолі, схоже, стоятиме ФАТХ ("Рух за національне визволення Палестини" – палестинська воєнізована організація та політична партія; одна з провідних партій квазідержави Палестина, розташованої на західному березі річки Йордан). Ймовірно, до нового року на нас чекає не мир на Близькому Сході, а припинення активних бойових дій. І нескінченна низка переговорів".

У російсько-українській війні також можливе припинення вогню, попереджає Олександр Кочетков. Але не з ініціативи РФ чи України. Скоріше – під впливом наших партнерів.

"А з війни ХАМАС із Ізраїлем треба зробити такий висновок: якщо на сильних нападають, то дуже скоро просять миру. Отже, Україні слід ставати сильною, ефективною у всіх сенсах (у тому числі економічному). Щоб на нас боялися напасти", – підкреслює аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" – із чим пов'язана подальша допомога Заходу: заручником чого стала Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини