Головна Новини Світ Близький Схід Турецький фактор в Афганістані: чи може Ердоган почати співпрацю з «Талібаном»
commentss НОВИНИ Всі новини

Турецький фактор в Афганістані: чи може Ердоган почати співпрацю з «Талібаном»

Експерти оцінили вплив влади Туреччини на військові події в Афганістані, де до влади прийшов «Талібан»

27 серпня 2021, 17:49
Поділіться публікацією:

Турецькій владі вдалося провести перші мирні переговори з представниками "Талібану" в Кабулі. Поки що дипломати оцінюють отриману від угруповання пропозицію щодо взяття головного афганського аеропорту під контроль. "Коментарі" вирішили дізнатися у експертів, як участь Туреччини може вплинути на подальший розвиток подій на Близькому Сході.

Турецький фактор в Афганістані: чи може Ердоган почати співпрацю з «Талібаном»

Турція провела перші переговори з талібами в Афганістані. Колаж: Красная весна

"Будь-які робочі контакти з "Талібаном" означатимуть визнання їхнього режиму"

Глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила і Честь" Олег Білоколос зазначає, що вже більше десяти років Туреччина здійснює системний курс на активне розширення відносин з країнами Північної та Східної Африки, Близького і Середнього Сходу, Центральної Азії.

"І, треба визнати, що за цей час Туреччині вдалося створити в цих регіонах досить позитивний імідж розвиненої в економічному і військовому плані країни, що здійснює прагматичну політику. Можливо, саме в цьому причина звернення (якщо воно дійсно було) талібів до Анкари", — припускає Олег Білоколос.

У той же час, відзначає він, будь-які робочі контакти з "Талібаном" означатимуть визнання їхнього режиму де-факто.

"Саме тому, Туреччина, судячи з усього, поки веде себе дуже обережно, — пояснює експерт. — При цьому можлива участь турецької сторони в забезпеченні безперебійної роботи аеропорту в Кабулі в гуманітарних цілях, безсумнівно, сприятиме подальшому зміцненню авторитету Туреччини в Центральній Азії і підвищення ваги на міжнародній арені".

"У Туреччини хороші позиції для виконання ролі зовнішнього медіатора-стабілізатора Афганістану"

Експерт з питань Близького Сходу Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замикула звертає увагу, що Туреччина дійсно проявляла інтерес до збереження своєї присутності і посилення впливу в Афганістані.

"Для Анкари це важливо з точки зору її центральноазіатської політики (відносини з тюркськими державами) і посилення глобального впливу. Теоретично, у Туреччині набагато кращі позиції для виконання ролі зовнішнього медіатора-стабілізатора Афганістану, ніж у інших країн євроатлантичної спільноти. Ключовим тут залишається фактор релігії", — зазначає експерт.

Щоправда, коли мова в останні місяці йшла про збереження турецької присутності в Кабулі, передбачалося, що столиця залишатиметься під владою президента Гани, який вимушено покинув країну. "Талібан" же нині пропонує Туреччині зовсім інші умови, підкреслює Микола Замикула.

"Таліби зацікавлені в турецькій технічній допомозі щодо організації роботи аеропорту, — пояснює експерт. — Однак наполягають на необхідності виведення турецького військового контингенту (процес, який кілька днів тому справді почався). Тобто — пропонують Анкарі велику відповідальність без видимих преференцій. І велике питання в цьому випадку — навіщо туркам погоджуватися на такі невигідні умови?"

За словами Миколи Замикули, не схоже, що президент Ердоган буде вплутуватися у зовнішньополітичні авантюри, якщо не побачить в них досяжного результату для своєї країни.

"Хоча багато експертів вважають, що для нього характерний деякий авантюризм, на практиці він демонструє цілком раціональні оцінки ситуації. А в Афганістані, в умовах сформованого вакууму легітимності і безпеки, ризики для турецького втручання досить високі, — акцентує Микола Замикула. — Втім, позитивно на перспективи Туреччини в цій державі може вплинути посилення співпраці Анкари і Ісламабаду. Туреччина і Пакистан активно взаємодіють між собою (залучаючи до партнерства і Азербайджан)".

З огляду на, що Пакистан підозрюють (і небезпідставно) у підтримці талібів, експерт припускає, що, можливо, через нього Анкара зможе досягти для себе прийнятних пропозицій щодо розвитку майбутніх відносин із відродженим у Афганістані Еміратом. Однак, на думку Замикули, це навряд чи сподобається іншим регіональним гравцям (Росія, Іран).

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що загибель 13 військовослужбовців американців через що вибухнула 26 серпня біля аеропорту Кабула бомби вже названа найбільш важкою втратою США в Афганістані за один день в останні десять років. Що кажуть про те, що відбувається в Афганістані, вітчизняні експерти, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як теракти в Афганістані і реакція США можуть подначитися на Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини