Головна Новини Світ Польща Директор польського Інституту нацпам'яті зробив скандальну заяву: як назвав українські території
commentss НОВИНИ Всі новини

Директор польського Інституту нацпам'яті зробив скандальну заяву: як назвав українські території

В Україні розкритикували назву "Східна Малопольща" щодо Галичини.

сьогодні, 14:55
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Поки Росія називає частину південних українських територій "Новоросією", керівник Інституту національної пам'яті Польщі Кароль Навроцький назвав Галичину "Східною Малопольщею". Це сталось під час його коментарів щодо ексгумації жертв Волинської трагедії.

Директор польського Інституту нацпам'яті зробив скандальну заяву: як назвав українські території

Кароль Навроцький. Фото: Mikołaj Bujak (IPN)

Керівник ІНП Польщі Кароль Навроцький відреагував на рішення українського Інституту нацпам’яті щодо початку ексгумації жертв Волинської трагедії.

"Ми очікуємо, що українська влада позитивно розгляне наші заявки, щоб ми могли розпочати роботи з пошуку та ексгумації жертв геноциду на Волині та Східній Малопольщі. Ми готові до цього в будь-який час", — сказав Навроцький.

На слова польського діяча відреагував колишній голова українського Інституту нацпам’яті Володимир В’ятрович. Як пояснює В’ятрович, термін "Східна Малопольща" використовувався "виключно політичною" щодо Галичини в короткий період з 1922-1939 роках.

"Таким чином українську Галичину вписували в загально польський наратив, витирали її українськість. Звісно робили це не лише найменуванням, але системною політикою полонізації освіти, культури, соціальної підтримки польських переселенців", — написав В’ятрович.

Як наголошує В’ятрович, слова керівника ІНП Польщі Кароля Навроцького з використанням терміну "Східна Малопольща" щодо українських територій — це "не про вшанування памʼяті за загиблими тут поляками, а про жаль за втраченим територіями, які так і не стали польськими".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Польщі Анджей Дуда розкритикував заяви польських політиків, які пригрозили блокуванням вступу України до ЄС, якщо не вирішиться питання Волинської трагедії. 

Також "Коментарі" писали, що Сейм Польщі прийняв резолюцію про Волинську трагедію у якій звинувачує ОУН і УПА у геноциді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини