Головна Новини Світ Польща Польські фермери почали нові акції протесту: що не влаштовує цього разу
commentss НОВИНИ Всі новини

Польські фермери почали нові акції протесту: що не влаштовує цього разу

Фермери у Польщі скаржаться на низькі ціни на полуницю, яка зумовлена імпортом дешевих ягід з інших країн ЄС.

29 травня 2024, 15:40 comments2079
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Польські фермери вийшли на акції протесту та почали перекривати дорожній рух. Причиною цього стали значні втрати врожаю полуниці, а також її низька ціна на ринку через імпорт з інших країн Європейського Союзу.

Польські фермери почали нові акції протесту: що не влаштовує цього разу

Протест польських фермерів. Фото з відкритих джерел

Польські фермери скаржаться, що через тривалу посуху, а потім дощів з градом, вони втратили значну частину врожаю. На гуртовому ринку полуниці ціна коливається в межах 2-2,5 злотих за кг (20-25 гривень), що не покриває собівартість виробництва.

"Сезон починається з цінами, нижчими за собівартість виробництва. За промислову полуницю фабрики пропонують 2,30 злотих/кг. Це скандал, тому що втрати врожаю цього року величезні. Ми підрахували, що в нашому регіоні врожай буде максимум 40%", — говорить фермер Кшиштоф Хміль.

Польські аграрії вважають, що низька ціна на полуницю зумовлена тим, що підприємства в їх країні масово імпортують ягоди з інших країн ЄС.

"Греція, Іспанія, Марокко, Албанія – це напрямки, звідки до нас масово надходить дешева полуниця. Таким товаром запасатимуться переробні підприємства замість вітчизняного. Вони нахабно показали місце фермера", — скаржиться Хміль.

Як наслідок польські фермери організували нові акції протесту та почали блокувати дороги на території Польщі. 

"Ми протестуємо проти низьких цін, які вкотре принижують фермерів. Минулого року ми боролися з напливом полуниці з України та країн поза ЄС, а цього року були погодні аномалії", — говорить польський фермер та каже, що вимагає ціну близько 5 злотих (51 гривня).

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що польські фермери почали скаржитись на новий закон про мобілізацію в Україні. За їх словами, Україна цим законом відбирає робочу силу, особливо у сезон збору полуниці.

Також "Коментарі" писали, що через польських фермерів Польща не може посилити оборону кордону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини