Головна Новини Світ Польща Що відбувається у Польщі – чому країна погрожує закрити кордон з Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається у Польщі – чому країна погрожує закрити кордон з Україною

Угода про асоціацію передбачає вільне переміщення товарів, капіталів, робочої сили, послуг тощо

31 жовтня 2023, 18:37 comments6667
Поділіться публікацією:

Перевізники в Польщі можуть розпочати 3 листопада масштабний страйк, який передбачає перекриття всіх пунктів пропуску з України. Причиною називають надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Про що говорять такі рішення? Як можна врегулювати ситуацію? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається у Польщі – чому країна погрожує закрити кордон з Україною

Кордон України та Польщі. Фото: з відкритих джерел

Нинішня ситуація – якісь профспілкові ігри

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Ситуація – специфічна. Нещодавні проблеми з українським зерном та іншим продовольством якось виправдовувалися виборчим процесом, який відбувався на той момент у Польщі (мовляв, це розігрувалося певною політичною силою). Але вибори вже відбулися, новий уряд формується. А опозиція, яка прийшла до влади, навряд чи зацікавлена в тому, щоб і надалі ускладнювати проблеми для України (у цьому випадку – для наших перевізників)".

На думку економіста, нинішня ініціатива виглядає як така, що не має підтримки в політичних верхах Польщі.

"Швидше – якісь профспілкові ігри, які не будуть підтримані ні офіційною владою, ні тим більше Євросоюзом, – вважає Олексій Плотніков. – Адже Угода про асоціацію передбачає вільне переміщення товарів, капіталів, робочої сили, послуг тощо. Українські перевізники не завдають збитків полякам, оскільки виконують рейси транзитом. І фактично не підхоплюють польських товарів. Їдуть до інших країн, виконують транспортні послуги згідно з правилами. Сподіваюся, ініціатива про подібне блокування не втілиться в життя".

Зближення України з ЄС проходитиме непросто

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев зазначає, що ситуація з Польщею демонструє – зближення України з ЄС, певна верифікація, лібералізація різного роду процесів проходитиме непросто.

"Немало речей притиратиметься шляхом вироблення якихось нових позицій. Тому що Україна є досить великим гравцем на багатьох ринках товарів та послуг", – пояснює експерт.

Найважливіше, продовжує він, щоб сторони поводилися зважено. Зрозуміло, що у своїх національних інтересах, а й – шляхом пошуку компромісів.

"Потрібна уніфікація, лібералізація, реальне відкриття європейського ринку для України", – констатує Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сигнали приховує стаття TIME про Зеленського та Україну: в чому головна загроза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини