Головна Новини Світ Решта світу Саміт НАТО: чого чекати Україні та світу
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт НАТО: чого чекати Україні та світу

Експерти розповіли, чому участь делегації від України в саміті НАТО важлива для нашої держави, а також озвучили прогнози щодо майбутніх рішень

10 червня 2022, 12:10
Поділіться публікацією:

Делегацію України буде запрошено на саміт лідерів країн НАТО, який відбудеться в Мадриді 29-30 червня. Про це повідомляє видання Europa Press. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" це запрошення, а також поділилися очікування від саміту Альянсу.

Саміт НАТО: чого чекати Україні та світу

У Європі пройде саміт НАТО, фото з відкритих джерел

Можна говорити про зміцнення співпраці між Україною та Альянсом

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль називає запрошення України на саміт НАТО у Мадриді важливим та логічним рішенням.

"Адже відкрита російська агресія проти саме нашої країни спровокувала зміцнення обороноздатності іншими державами. По суті, Україна стала каталізатором глобальних змін, зокрема щодо членства інших країн в Альянсі", — пояснює експерт.

За її словами, відомо, що в рамках цього саміту обговорюватиметься вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу. І це, наголошує Катерина Коваль, є важливим сигналом для всього світу щодо зміцнення глобальної безпеки.

"Дедалі більше країн демонструють готовність зміцнити свою обороноздатність, враховуючи агресію з боку РФ та повномасштабне вторгнення останньої в Україну", — зазначає експерт.

Також, продовжує вона, на саміті мають намір утвердити нову стратегічну концепцію, яка визначить курс НАТО на наступні десять років.

"З огляду на те, що Росія пішла на повномасштабне вторгнення в Україну, що вона продовжує загрожувати всьому світу, у тому числі ядерною зброєю, стратеги Альянсу на наступні десять років мають враховувати все це, – упевнена Катерина Коваль. – Поки що ми не говоримо про вступ України до НАТО. Натомість говоримо про зміцнення співпраці між нашою країною та Альянсом. Упевнена, ця тема також активно проговорюватиметься в рамках саміту – з відповідними наслідками у вигляді підтримки України озброєнням. Це необхідно, зокрема, з точки зору глобальної безпеки".

Важливо, щоб Україна озвучила свої цілі, прагнення, очікування від НАТО

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно розмірковує так:

"Ми бачимо, що НАТО змінюється. Відбуваються трансформації, які навряд чи могли статися до 24 лютого — широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Насамперед, мова про розширення Альянсу за рахунок майбутнього вступу туди Швеції та Фінляндії. Таким чином, страхи Росії, яка розповідала, що НАТО підбирається до її кордонів, втілилися в реальність саме через дії самої РФ. Тепер кордон НАТО з цією державою-агресором суттєво розшириться – як сушею, так і морем".

Безумовно, важливо, що Україна буде присутня на черговому саміті НАТО, вважає експерт. І хоч, зі зрозумілих причин, там не стоїть питання про включення нас до Альянсу, але українське питання, питання протистояння російській агресії, напевно, стане одним із основних, прогнозує Олеся Яхно.

"Адже всі трансформації, що відбуваються з тим же НАТО, якраз таки спровоковані тим, що відбувається в Україні. Якби не війна, навряд чи ті ж Фінляндія і Швеція захотіли переглянути свій нейтралітет, свою позаблоковість. Упевнена, що на саміті буде зроблено багато заяв, пов'язаних з війною Росії проти України. І важливо, щоб наша країна через відповідну делегацію озвучила свої цілі, прагнення, очікування від НАТО, а також щодо питань глобальної безпеки. Питання, яке зараз хвилює всіх. Україна перебуває в центрі уваги. Тим важливіше озвучування наших позицій на всіх майданчиках, включаючи саміт НАТО", – наголошує аналітик.

За її словами, до кінця червня з'явиться конкретика щодо інших важливих для нас напрямків. І щодо постачання озброєння (на 15 червня намічено чергову зустріч міністрів оборони у форматі "Рамштайн"), і щодо європерспектив України (приблизно через тиждень після "Рамштайну-3" буде саміт ЄС).
Як повідомляв портал "Коментарі", що може означати відмову Росії визнавати незалежність Литви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини