Головна Новини Світ Решта світу Узбекистан – це Казахстан-2 чи гірше: що відбувається в країні – чому без Путіна тут не обійшлося
commentss НОВИНИ Всі новини

Узбекистан – це Казахстан-2 чи гірше: що відбувається в країні – чому без Путіна тут не обійшлося

Експерти розібрали, що насправді спричинило протести в регіоні Каракалпакстан

3 липня 2022, 16:35 comments1367
Поділіться публікацією:

Останніми днями Узбекистан охоплений протестами. Штормить територію Каракалпакстану, куди ввели додаткові сили у зв'язку з протестами проти поправок до Конституції, які передбачають скасування суверенного статусу цієї республіки. Що відбувається та чому? Видання "Коментарі" із цим непростим питанням звернулося до експертів.

Узбекистан – це Казахстан-2 чи гірше: що відбувається в країні – чому без Путіна тут не обійшлося

Протести в Узбекистані. Фото: з відкритих джерел

Одним із ключових бенефіціарів дестабілізації в Узбекистані, як і в Казахстані, є Володимир Путін

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін пояснює:

"В останні 48 годин із Узбекистану надходять тривожні новини, а спіраль насильства розкручується так само швидко, як це було у січні у Казахстані. Події йдуть за дуже схожим сценарієм. І одним із ключових бенефіціарів дестабілізації в Узбекистані, поза всяким сумнівом, як і в Казахстані, є Володимир Путін".

За словами експерта, формальною причиною заворушень стала дискусія навколо норм конституції Узбекистану, до яких збиралися внести деякі виправлення. Одна з таких правок стосувалася суверенітету Каракалпакстану у складі Узбекистану. Дмитро Золотухін зазначає, що республіка Каракалпакстан зі столицею у місті Нукус є найбільшим регіоном Узбекистану та займає 40% території країни з населенням понад 1,5 мільйона людей.

"Політична еліта країни складається з регіональних кланів, які перебувають то у балансі, то у конфлікті, – продовжує експерт. – Звичайно, цим зручно користуватися зовнішніми силами, такими як Кремль. Узбекистан вийшов із кишенькового військового блоку Путіна – ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди на даний момент входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан) у 2012 році. 2021-го розпочалася дискусії про повернення до складу військового блоку – під загрозою проблем з боку талібів. Але президент Шавкат Мірзієєв заявив, що не бачить підстав для відновлення статусу члена ОДКБ".

Звичайно, така самостійність не тішить Кремль, пояснює Дмитро Золотухін. Тим більше, що економічно Узбекистан орієнтований на Китай та Казахстан. У Узбекистану немає виходу до моря, отже, він залежить від своїх партнерів з погляду товарних потоків і транспорту.

"Зимова дестабілізація Казахстану не дала Путіну бажаних результатів. Президент Касим-Жомарт Токаєв нещодавно, дивлячись Путіну в очі, розвінчав його вологі мрії про міжнародне визнання так званих "ЛНР" і "ДНР".

З огляду на це Путін зацікавлений показати свою силу на прикладі Узбекистану. Організувавши заворушення там – і змусивши Шавката Мірзієєва погодитись на введення сил ОДКБ, щоб зберегти свою владу. Або ж, Путін, спираючись на локальні політичні та комерційні клани, змусить Мірзієєва піти зі своєї посади, і замінити його на більш лояльного до Кремля політика, який би повернув Узбекистан у блок ОДКБ і, можливо, навіть відправив своїх солдатів на війну з Україною, – прогнозує експерт. – Зупинити Путіна – це означає домогтися стабільності та безпеки в макрорегіоні, де божевільна мавпа з ядерною гранатою бездумно метається з боку на бік, намагаючись створити видимість своєї впливовості".

Перспективи протесту зараз є вкрай сумнівними. Швидше за все, його задавлять

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик нагадує, що після розпаду Радянського Союзу Каракалпакстан увійшов до складу незалежного Казахстану на основі широкої автономії. Лише у січні 1993 року було підписано відповідний договір між Каракалпакстаном та Узбекистаном "Про входження Республіки Каракалпакстан до складу Республіки Узбекистан". Положення цього договору було закріплено у прийнятій у квітні того ж року конституції Узбекистану.

"Згідно з договором та конституцією, Каракалпакстан входив до складу Узбекистану, маючи широку автономію – як суверенна республіка, яка має законне право на вихід з Узбекистану. Важливо відзначити, що сам регіон є вкрай цінним, він має величезні запаси нафти і газу (до третини всіх запасів країни), становить 40% території самого Узбекистану, тут працюють великі підприємства газохімічного комплексу. При цьому регіон відносно малонаселений — тут проживає лише близько 2 мільйонів людей за 35 мільйонів у всьому Узбекистані. При цьому титульний етнос, каракалпаки самі є відносною меншістю в автономії і становлять близько третини населення. Тобто територія є вкрай цінною, з широкою автономією, але при цьому її автономія відносно вразлива", – пояснює експерт.

На його думку, активним чинником у нинішній кризі є президент країни Шавкат Мірзієєв. Він успадкував владу після багаторічної диктатури Карімова, ставши новою компромісною фігурою для кланів, що володіють країною, зазначає Денис Москалик.

"Отримавши посаду президента, Мірзієєв зайнявся консолідацією власної влади. Це включало чищення в держапараті, часткову приватизацію, економічні реформи та перерозподіл грошових потоків, – розповідає експерт. – На шляху здійснення своїх планів стала широка автономія Каралапакстану, що призвело до зіткнення Мірзієєва з місцевими елітами. Особливо актуально це стало за нинішніх умов зростання цін на енергоносії на тлі російської агресії. Ціна питання стала вищою, відповідно обидві сторони перейшли у наступ. Мірзієєв спробував обмежити автономію через поправки до конституції Узбекистану, прибравши згадки про суверенітет Республіки Каракалпакстан та її право на вихід зі складу Узбекистану. Місцеві скористалися цим, щоб підняти людей на протести. Виняткову роль у цьому відіграв каракалпакський блогер та адвокат Дулетмурат Тажимуратов, який використав можливості інтернету та соціальних мереж для мобілізації прихильників боротьби проти свавілля республіканського центру".

За словами Дениса Москалика, наразі протести в Каракалпастані активно придушуються внутрішніми військами. Відомо, що президент Узбекистану своїм указом запровадив на території Каракалпакстану надзвичайний стан із 3 липня по 2 серпня. При цьому висловив намір відмовитись від згаданих поправок у конституції. Однак це зараз скоріше служить меті збити протестну хвилю, впевнений експерт.

"Силове придушення продовжується. Перспективи протесту зараз є вкрай сумнівними. Швидше за все його задавлять, – вважає Денис Москалик. – Російська агентура у таких процесах безумовно присутня, але зараз основна суть подій скоріше у розбірках між столичними та регіональними кланами за грошові потоки".

Читайте на порталі "Коментарі" — гучні вибухи в Бєлгороді: руйнування 11 багатоповерхівок і приватних будинків — є загиблі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини