Головна Новини Світ Росія Чи дійсно мобілізація в РФ неминуча – що може стримати Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно мобілізація в РФ неминуча – що може стримати Путіна

У суспільстві мобілізації хоч і бояться, але підтримують її

15 вересня 2023, 13:38 comments6391
Поділіться публікацією:

Російська влада продовжує переконувати, що нової хвилі мобілізації не буде. При цьому визнає, що потребують приблизно 500 тисяч контрактників. Російський диктатор Володимир Путін запевняє, що від добровольців немає відбою. При цьому є дані, що з Кремля прийшла установка – максимально оминати питання мобілізації (у будь-якому ракурсі) під час заяв пропагандистів, політиків, чиновників. Про що свідчать дані повідомлення? Чи наважиться Кремль на мобілізацію, як рік тому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи дійсно мобілізація в РФ неминуча – що може стримати Путіна

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Дослідження показують, що більшість російського суспільства готове до продовження війни

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран звертає увагу на соціологію, яку буквально вчора було представлено Українським інститутом майбутнього (Ukrainian Institute for the Future). Вона демонструє, що у суспільстві мобілізації хоч і бояться, але підтримують її. Принаймні так заявили 52% опитаних. Навіть серед респондентів 18-24 років мобілізацію підтримує приблизно третина.

"Виходячи з цих даних, можна вважати, що росіяни психологічно готові до нової хвилі мобілізації. І що вони, найімовірніше, розуміють її неминучість. Адже військових цілей вторгнення в Україну не виконано, є величезні втрати на фронті. І, щоб не програти війну, РФ буде готова до подальшої мобілізації", – пояснює Віктор Таран.

Йдеться, на його думку, лише про те, коли саме вона станеться. Тут, пояснює політтехнолог, є два варіанти: або після намічених на березень 2024-го виборів президента або до. Не виключено, що перша хвиля прихованої мобілізації пройде до виборчої кампанії (100-200 тисяч), а решту доберуть вже після.

"Дослідження показують, що більшість російського суспільства готове до продовження війни. Вони не втомилися від неї. Для них страшніше програти. А програшем вони вважають навіть втрату тих територій, які вони захопили після 24 лютого 2022 року", – зазначає експерт.

Росіяни вважають за краще любити батьківщину і захищати її "нові придбання", не встаючи з дивана

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Проблема з мобілізацією в країні-агресорі не стільки в тому, щоб відловити необхідну кількість росіян і одягнути у військову форму, скільки в тому, що з точки зору президентських виборів, намічених у РФ на наступну весну, питання мобілізації вкрай незручне, неприємне для влади. Тому пропагандисти всіляко намагаються оминати цю тему, сам Кремль прагне її не афішувати. Бояться викликати у росіян неприязнь, призвести до перелому громадської думки на антивоєнний бік".

Водночас, продовжує політолог, прихована мобілізація не зупиняється. Щомісяця, за даними української розвідки, Росія мобілізує близько 20 тисяч людей. Очевидно, що це продовжуватиметься. І кидати поповнення на фронт Кремль може навіть без відкритої мобілізації. Інша річ – якої якості ці люди, як вони зможуть вплинути на перебіг бойових дій, зазначає Максим Джигун.

"На відкриту мобілізацію Кремль навряд чи піде, – вважає він. – Росіяни вважають за краще любити батьківщину та захищати її "нові придбання", не встаючи з дивана. Реального бажання боротися за "скрепи" та інші пропагандистські наративи вони не проявляють. Інакше військкомати б не горіли, а тріщали від черг. Чого точно не проглядається".

Країна-агресор, швидше за все, посилить контрактний набір у збройні сили

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олесь Доній не сумнівається, що війна триватиме як мінімум до смерті Путіна.

"У такому вигляді, як війна йде зараз, вона може тривати і роки, і десятиліття. Біологічно-математичний аналіз дозволяє назвати середньозважений прогноз тривалості війни 15 років. Це означає, що Росія продовжуватиме набір у власну армію, – пояснює експерт. – До мобілізації росія масово вдавалася на окупованих територіях – так званих "ДНР-ЛНР". На решті територій мобілізація загальмувала через непопулярність та відсутність такої каральної системи як на окупованих територіях Луганщини та Донеччини. Мобілізаційний потенціал автономних республік теж поступово вичерпується (а кремль намагався економити російський етнічний компонент, і, насамперед, використовувати етнічні меншини як "гарматне м'ясо")".

Після історії з "бунтом пригожина", виховувати харизматичних лідерів, допускаючи їх як віп-агітаторів до в'язниць та таборів, теж не виглядає для Кремля безпечним планом, зазначає Олесь Доній.

На його думку, це означає, що країна-агресор, швидше за все, посилить контрактний набір до збройних сил.

"Оскільки Росія любить воювати "чужими руками", у контрактники можуть набирати не лише громадян РФ. Об'єктом набору для контрактної служби в російській армії, насамперед, можуть стати країни Центральної Азії (колись входили до СРСР, а насамперед — до російської імперії), де досі сильна російська пропаганда", – прогнозує експерт.

Він припускає, що набір у контрактники не буде обмежений у цих межах – і пункти найму "гарматного м'яса" відкриватимуть у різних країнах Азії та Африки, навіть незважаючи на невисокий рівень підготовки та мотивації таких "воїнів".

"Набагато небезпечнішим виглядає варіант перекидання під виглядом "добровольців" армійських підрозділів із Північної Кореї (з огляду на нещодавню зустріч двох диктаторів – російського та північнокорейського). Але, схоже, поки що така домовленість ще не укладена. У будь-якому випадку Україна має бути готова до затяжної війни", – вважає Олесь Доній.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому вступ до ЄС коштуватиме нам дуже дорого – яка причина ембарго на зерно з України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини