Головна Новини Світ Росія Чи дійсно у вежах Кремля є розкол і в Росії може відбутися зміна режиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно у вежах Кремля є розкол і в Росії може відбутися зміна режиму

Вибори президента за Путіна перетворилися в Росії на формальність, путінський режим, як і раніше, контролює всі процеси в країні

15 січня 2024, 14:44 comments7844
Поділіться публікацією:

Звернення найманця з Сербії Деяна Берича до господаря Кремля Володимира Путіна щодо нібито негативного ставлення до сербських найманців, які прибули воювати на боці російських загарбників, — це "наїзд" секретаря Радбезу Миколи Патрушева та керівника оборонного відомства Сергія Шойгу на гендиректора державної нафтокомпанії "Роснефть", "фактичного заступника" Путіна — Ігоря Сечина. Так вважають представники американського Інституту вивчення війни (ISW), запевняючи, що під чергові "вибори Путіна" спалахнула "війна кланів". Чи згодні з такими твердженнями? Чи справді путінські вибори можуть розхитати ситуацію в РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно у вежах Кремля є розкол і в Росії може відбутися зміна режиму

Кремль. Фото: з відкритих джерел

Вибори президента за Путіна перетворилися в Росії на формальність

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що цю думку важко перевірити.

"Сербський найманець Берич справді скаржився, що йому подібних використовують як "гарматне м'ясо". Але це цілком типово для російської армії, де до іноземців ставляться саме таким чином. Тож це точно не сенсаційна заява. І навряд чи є сенс пов'язувати її з нібито війною веж Кремля. Тому що зв'язків Берича з однією із них не проглядається", – пояснює експерт.

На його думку, найімовірніше, розколу у вежах Кремля зараз немає. Адже ті не лише контролюються Путіним (і контроль посилено у передвиборчий період), а й зацікавлені в тому, щоб він продовжував правити (від цього залежить збереження їхніх активів, а то й життів), наголошує Максим Ялі.

"Тим більше, – продовжує він, і ISW, та інші аналітичні центри Заходу зазначали, що Путін після невдалого заколоту Пригожина ще більше зміцнив вертикаль влади. Тому, м'яко кажучи, нелогічно говорити про те, що вежі Кремля зацікавлені у дестабілізації внутрішньої ситуації в РФ, працюючи на крах влади Путіна".

Вибори президента за Путіна перетворилися в Росії на формальність, зазначає політолог. А в умовах війни, коли переслідування інакодумців вийшло на нові рубежі, припускати, що виборчий процес, який давно перетворився на фарс, може призвести до краху Путіна (тим більше стараннями його найближчих сподвижників) – малоймовірно.

"Лише поразка російської армії на полях битв в Україні може призвести до краху путінського режиму в найближчій перспективі. Історія підтверджує – саме військові поразки сприяли зміні влади у Росії", – робить висновок Максим Ялі.

Загальна ситуація в країні-агресорі не зміниться

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Війна не зупинила політичні процеси ні в Україні, ні тим більше в Росії. Тому немає нічого дивного в тому, що в Кремлі продовжуються підкилимні баталії, які особливо почастішали напередодні виборів президента".

Денис Гороховський зізнався, що не схильний думати, ніби в Росії може відбутися зміна режиму чи захоплення влади у будь-який спосіб. Тому, пояснює він, усі подібні сценарії можуть лише призвести до певних кадрових ротацій та, можливо, переділу сфер впливу.

"Але це, – уточнює експерт, – ніяк не вплине на загальну ситуацію у країні-агресорі. І нічим не допоможе Україні у війні. Тому вважаю, що подібні речі можна віднести до категорії "мишача метушня", яка цікава лише самим учасникам – і аж ніяк не впливає глобально на ситуацію".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вдасться конфіскувати заморожені російські активи: які варіанти розвитку подій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини