Головна Новини Світ Росія Чи дійсно в РФ почалася війна кланів - що відбувається в російській армії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно в РФ почалася війна кланів - що відбувається в російській армії

Внутрішньовидова гризня матиме далекосяжні наслідки для Росії

17 липня 2023, 14:32
Поділіться публікацією:

Після пригожинського бунту продовжуються посилені чистки у російській армії. За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), звільняють, а можливо, і заарештовують командирів з деяких найбільш боєздатних частин і з'єднань збройних сил РФ. А британська розвідка повідомляє, що російські офіцери серйозно незадоволені тим, що відбувається, дедалі більше критикуючи міністра оборони Сергія Шойгу та начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова. До чого в найближчому майбутньому можуть призвести процеси, запущені у зв'язку з заколотом вагнерівців? Ми бачимо гру спецслужб – чи силові підрозділи країни-агресора справді увійшли в клінч з непередбачуваними наслідками? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно в РФ почалася війна кланів - що відбувається в російській армії

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Внутрішньоросійські ігри можуть мати наслідком швидкі та несподівані події у самій РФ, до яких Захід виявиться не готовий

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко думає, що говорити про те, що в Росії розгорнулася серйозна внутрішньовидова боротьба, було б перебільшенням.

"Але деякі "чистки" справді йдуть. Підтверджуючи, що заяви у стилі "все йде за планом" – не мають нічого спільного з реальністю. Жодного плану більше немає. А те, що є, Росія реалізувати не може", – зазначає експерт.

Водночас, його насторожує, що внутрішньоросійські ігри можуть мати наслідком швидкі та несподівані події у самій РФ, до яких Захід виявиться не готовий.

"І мене це непокоїть, – зізнався Володимир Огризко. – Поки що на Заході не хочуть думати про те, як трансформувати постросійську територію. Там очікують, що все станеться якось само собою. Це погана позиція. Те, що відбувається у внутрішньополітичному житті РФ, "чистки" генералітету, свідчать про те, що слід бути готовими до дуже несподіваних поворотів".

Навряд чи можлива революція у Росії, але нові бунти цілком реальні

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що ми маємо надто мало інформації, щоб робити однозначні висновки. Навіть виходячи з того, що говорять британська розвідка та американські аналітики.

"На даний момент я не перебільшував би процеси, що відбуваються всередині збройних сил РФ. І поки що рано говорити про те, що йдуть масові чистки, порівнюючи їх зі сталінськими. Слід розуміти, що ті офіцери та генерали, яких рухали лінією Міноброни РФ – це всі чиїсь люди. Вони не пробилися нагору, завдяки якимось полководницьким умінням знанням, досвіду. Вони не мають самостійних політичних амбіцій. Вони не гравці, а фігури. І рухали їх ті ж Шойгу, Герасимов, хтось із Адміністрації президента, хтось із Кабміну, угруповання Міноборони, у колишньому Головному розвідувальному управлінні (ГРУ), перейменованому на Головне управління Генштабу збройних сил, деякі окремі департаменти тощо" , – пояснює експерт.

Саме тому, зазначає він, те, що відбувається, бачиться не стільки спробою подавити якийсь бунт, що зріє, в армії, скільки війною кланів за сфери впливу і бюджети.

"Але ця внутрішньовидова гризня матиме далекосяжні наслідки, – прогнозує Віталій Кулик. – Вона ж накладається на загальне невдоволення у військах офіцерським складом. Той камінчик, який зрушив Пригожин своїм бунтом, вплинув на загальний настрій у середньому та нижчому офіцерському складі, безпосередньо серед солдатів, у тому числі найманців. Вони бачать, що справедливості немає, що офіцери, які їх якось берегли, зазнають репресій. І це призводить до загальної недовіри до путінського режиму. Є втома, яка накладається зараз ще й на невдоволення. Плюс — накопичений гнів, що не вийшов зовні, агресія. З огляду на все це порох явно починає підтлівати".

При цьому експерт не вірить у революцію у Росії. Але нові бунти у певних частинах, підрозділах, на його думку, цілком реальні.

"Так, вони швидко придушуватимуться, заколотники – виявлятимуться, контррозвідка – шукатиме ворогів та шпигунів. Але це будуть саме внутрішні процеси та внутрішня мотивація, – упевнений Віталій Кулик. – І таких бунтів може бути дедалі більше, є ймовірність, що маси людей виявляться деморалізованими. І це дуже добре. Нагадаю, що фронт у Першій світовій війні розвалився саме через подібні тенденції в армії Російської імперії. А далі був розвал власне Російської імперії. Чого ми нинішньої РФ і бажаємо!".

Навряд чи військові забудуть підступи Шойгу та Герасимова, а також путінське прислухання до них

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Схоже, те, що відбувається зараз у збройних силах РФ, схоже, є наслідком внутрішніх протистоянь саме там. По суті, збіглися два моменти. Перший – так званий пригожинський бунт. Другий – найвище військове керівництво (в особі Герасимова та Шойгу), скориставшись ситуацією, мабуть, змогло донести до вух Путіна певну проблему, яка існує в російській армії. А саме – що командири нижчої ланки, м'яко кажучи, недолюблюють начальника Генштабу та міністра оборони. А останні, щоб прибрати таких людей, могли вкласти в голову Путіна думку, що ці "бунтівники" могли бути причетні або до червневого заколоту, або до можливих наступних виступів проти путінського режиму".

Наслідки всього цього, вважає експерт, будуть вкрай негативними для армії агресора.

"Адже звідти, – пояснює він, – по суті, вибивають зараз найбільш боєздатних командирів. Які, хоч би як до них ставилися, демонстрували хоч якийсь результат і знали про реальну ситуацію на фронті. За логікою, їх слід міняти на більш лояльних до військово-політичної верхівки, але й не менш професійних, ніж ті, кого вирішили забрати. Але з професіоналізмом у Росії якраз таки – суттєві проблеми".

На думку Ігоря Рейтеровича, швидше за все, подібні "маневри" негативно вплинуть на можливості ефективно керувати окупаційними військами. Плюс – ще більше віддалити армію від влади.

"Навряд чи військові забудуть підступи Шойгу та Герасимова, а також путінське прислухання до них. Втім, навряд чи варто зараз чекати на деякий військовий бунт у країні-агресорі, – зазначає експерт. – Але за певних подій, які можуть мати на увазі участь армії у внутрішніх процесах, вона може зайняти якусь вичікувальну позицію, можливо, нелояльну до чинної влади".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого можуть призвести скандали в російській армії – чи це вплине на війну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 липня 2023, 14:12

Якими б не були наслідки тих процесів на Московії, Україні вони нічим не допоможуть. Навіть нашкодять, відволікаючи увагу засліпленого малоправослав'я від вирішення питань всередині країни. Коли радянська влада корумпованих веде вперед до минулого. Треба займатися реформою у власній країні, а ні сподіватись що десь там якось вирішиться. Гніле не веде до перемоги!


Новини