Головна Новини Світ Росія Чи може Росію захлеснути дестабілізація – про що говорять заяви Путіна та Данілова
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Росію захлеснути дестабілізація – про що говорять заяви Путіна та Данілова

Окремі протести – стихійні – можуть бути у Росії у разі нової хвилі мобілізації, тому Путін і боїться проводити її масово

19 вересня 2023, 12:40
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що країна-агресор нібито вже впоралася із західними санкціями, а зростання ВВП пішло вгору. Тим часом, секретар РНБО України Олексій Данілов вважає, що в РФ назріває новий заколот, який завершиться її фрагментацією. І чи то важка хвороба, чи то смерть вірного Кремлю чеченського царка Рамзана Кадирова є, на думку Данілова, одним із факторів, який також впливатиме на ці процеси. Як оцінюєте путінські та Данилівські заяви? Хто з них ближчий до істини? Як події в РФ можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може Росію захлеснути дестабілізація – про що говорять заяви Путіна та Данілова

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Дестабілізація в Росії – це поки що передчасно

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж наголошує, що, якщо Росія і відновила економічну стабільність, то лише в сенсі того, що їй поки що вдалося уникнути кризи. При цьому, зазначає він, параметри, встановлені фінансово-економічним блоком Кремля, значно нижчі від тих, що є в цивілізованих країнах. І навіть у порівнянні з тим, що було в РФ до широкомасштабного вторгнення в Україну.

"Отже відносне зростання ВВП тут – лише порівняно з падінням річної давності. Причому зростання у піввідсотка-відсоток – це взагалі в рамках статистичної похибки. До того ж, помітний він лише в окремих галузях – ВПК (що зрозуміло, його перевантажують роботою), енергетики (торгівля з Азією ресурсами зі значними знижками) та частково – аграрного сектора (у тому числі за рахунок вкраденого в Україні та блокування нашого експорту). Рятувальниками Росії тут виступають Китай, Індія, Туреччина, з якими у неї в рази виріс торговельний оборот", – пояснює експерт.

Дається взнаки і зростання цін на ту ж нафту на світових ринках — до 100 доларів за барель. При тому, що російську купувати, згідно із західними санкціями, дорожче 60 доларів за барель не можна. А тому її активно скуповує та сама Індія. Подорожчав і газ, який активно закуповують у росіян ті ж таки китайці. Фактично, торгівля з так званим Глобальним Півднем (а це – третина світу), який не приєднався до санкцій, дозволяє країні-агресору втриматися на плаву.

"Але про технологічний розвиток, навіть у системі ВПК, говорити не доводиться. У якісному значенні тут спостерігається серйозне падіння. Яке лише посилюватиметься. Навіть побутові прилади – якісні, західні чи японські, південнокорейські – стали для росіян недоступними. А "імпортозаміщення" виглядає скоріше знущанням. І засилля китайської продукції тут точно не про зростання якості. Отже, казки про економічне зростання в РФ – це виключно пропагандистські меседжі, які не мають нічого спільного з дійсністю, покликані заспокоїти суспільство. Щось у стилі "спеціальна військова операція йде за планом". Хоча всім давно зрозуміло, що – і близько не за планом", – наголошує Микола Маломуж.

Насправді, продовжує він, економічний формат зростання дуже слабкий, а технологічно – взагалі спостерігається потужний відкат. Ну, а спалювання величезних коштів на війну, а не на зміцнення економіки призведе до ще більшого сповзання до неминучої кризи. Вона – питання часу.

"Що стосується дестабілізації в Росії, яку прогнозує Данілов, це поки що передчасно, – вважає генерал. – Наразі таких факторів не проглядається. Навіть якщо не стане Кадирова (а поки ми лише маємо інформацію про те, що той має серйозні проблеми зі здоров'ям), це не стане дестабілізуючим фактором. Кремль давно взяв Чечню під контроль. І Кадиров не є тим лідером, який би визначав ситуацію. Колись він намагався диктувати свої умови Путіну. Але його зуміли притиснути, змусивши грати за правилами Москви".

Якщо на те пішло, зазначає експерт, Кадиров останнім часом став головним болем і для Кремля, і для спецслужб, і для військових. Він багатьом насолив. Тому путінський режим проводив активну роботу з наповнення Чечні своїми кадрами, агентурою, вплітав вірних людей у військові структури.

"Так, смерть Кадирова може спричинити певну дестабілізацію, але навряд чи – глобального характеру. Тим більше що російська влада працює на випередження. Звичайно, якби "вибухнула" Чечня, міг би підхопити тенденцію Дагестан, Татарстан та інші. Пішла б ланцюгова реакція. Але поки що, за нашими даними, умови для цього не визріли", – розповідає Микола Маломуж.

За його словами, окремі протести – стихійні – можуть бути й у разі нової хвилі мобілізації. Тому Путін і боїться проводити її масово.

"Поки що більше орієнтації на змову еліт (військових, спецслужб, олігархів, окремих політиків). Вони можуть шукати шляхи зміщення Путіна, усунення його. Намагатися вийти на закулісні домовленості із Заходом про перспективи миру та збереження відносної стабільності в РФ. Ну, а найбільший детонатор для підриву путінського режиму та відносної стабільності в країні-агресорі – це українські системні успіхи на фронті. Наприклад, коли ми звільнимо Бахмут, Запорізьку та Херсонську області, зайдемо до Криму", – констатує генерал.

Ферментація РФ абсолютно можлива

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"Якщо російський ВВП і злетів, то негативно. Тільки подумайте – країна, яка мала все для свого розвитку (базу, яка залишилася від радянського союзу, гроші, людей, величезні ресурси, нормальні торговельні відносини з усім світом), натомість – краде технології, купує безпілотники в Ірані, випрошує снаряди у Північної Кореї. А солдати "другої армії світу", вторгаючись до України, вперше бачать унітази та гріють крадені електрочайники на газових плитах. У них досі на озброєнні "буханки" та аптечки від 60 років. Уся ця країна тримається лише на ненависті до всіх довкола. Діти виховуються у пропаганді війни у стилі – "помри за батьківщину, синку". Не живи, і розвивайся, а – народися та помри. Тож усі їхні заяви – це фальш та брехня".

На думку експерта, у країні-агресорі не лише літаки та ВВП негативно піднімаються, там навіть розвиток – негативний. Тому, вважає Тетяна Лупова, ферментація РФ є абсолютно можливою.

"Що стосується можливої смерті Кадирова, то зрадіти їй так сильно, як цьому радіють вільні чеченці, не зможемо навіть ми – за всіх обставин. Тож з нетерпінням чекаємо на зміни і розвал російської імперії", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що станеться в РФ, якщо Кадирова не стане – чи варто хвилюватися Путіну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини