Головна Новини Світ Росія Чи можливі несподіванки з переобранням Путіна: у чому небезпека цих "виборів" для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливі несподіванки з переобранням Путіна: у чому небезпека цих "виборів" для України

У РФ результати виборів наперед відомі

6 лютого 2024, 15:14
Поділіться публікацією:

У РФ 7 лютого Центральна виборча комісія має оголосити всіх кандидатів на президентські вибори, намічені на 17 березня. І хоч усі розуміють, що це будуть фактично перевибори Путіна, Кремль схоже хоче тотальної перемоги. Тому ЦВК намагається не допустити до участі у дійстві Бориса Надєждіна, який критикує війну проти України. Про що зараз говорить ситуація з виборчим шоу в країні-агресорі? Чи можуть статися несподіванки, які ламають путінські плани – як під час виборів, так і невдовзі після них? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можливі несподіванки з переобранням Путіна: у чому небезпека цих "виборів" для України

Вибори в Росії. Фото: з відкритих джерел

Реалізація навіть кремлівських проєктів викликає роздратування у "вождя"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков наголошує, що реальна виборність влади – те, що принципово відрізняє Україну та Росію.

"У нас результати виборів наперед невідомі. А в РФ той самий путінський рупор Пєсков відкрито називає вибори дорогою процедурою, яка підтверджує наперед відомий результат. А саме – обрання вкотре Путіна. Відповідно, у Росії все зарегульовано. І раніше було, а на фоні широкомасштабної війни – тим паче. За спробу якось критикувати головного терориста — Путіна — можна втратити роботу, свободу і так далі. Відповідно, жодної інтриги немає. І ніхто за таких умов реальної конкуренції Путіну не складе", – пояснює експерт.

Але дійшло до того, продовжує він, що навіть реалізація власне кремлівських проєктів (якими, за словами Олександра Кочеткова, безумовно, є Надєждін, в іншій риториці, але який підтримує агресію РФ проти України) можуть викликати роздратування у "вождя". І можливість навіть такого теоретичного роздратування змушує ЦВК відмовляти таким кандидатам у реєстрації.

"Втім, навіть якщо Надєждіна зареєструють, це не матиме жодного значення. Акцентую – результат цієї вистави відомий заздалегідь. І поки Росія під Путіним, поки населення це влаштовує, війна триватиме. Принаймні, допоки ми не переможемо, або поки що всередині РФ не почнуться серйозні політичні процеси (зміна політичної системи, розпад країни тощо). А доти немає сенсу цікавитись російськими кандидатами на посаду головного терориста", – констатує аналітик.

У середині березня мільйони українців примусово підуть "голосувати"

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"Є в Росії посада – Путін, на якій з 1999 року Володимир Путін працює тим же Путіним. І оскільки вже наступного місяця, 17 березня, відбудуться чергові псевдовибори президента РФ, ми з вами вже знаємо їх результат. Путін – це приклад автократа, диктатора, який узурпував владу. Він безроздільно (рокування з Медведєвим – не береться до уваги) керує Росією майже чверть століття! А з історії пам'ятаємо, що будь-яка тривала абсолютна влада розбещує".

Ось і путінський режим, зазначає експерт, спершу знищив опозицію всередині країни, а потім розпочав агресивні загарбницькі війни за її межами.

"Путін напав спершу на Грузію 2008-го, відібравши частину її територій. А згодом і на Україну. З 2014 року він кошмарить Донбас і Крим, а з 24 лютого 2022-го перетворив на пекло життя українців по всій нашій території. Путінська (Сурковська, Пєсковська) пропаганда зомбує росіян отрутою мілітаризму, спонукаючи їх вбивати та вмирати в чужих країнах заради владних забаганок царя, – наголошує Світлана Кушнір. – З 1999 року у тоталітарній Росії фактично немає незалежних виборів. Особливо останнє десятиліття. А те, що називається "вибори" – лише пропагандистське дійство. Його мета – засвідчити вірність народу своєму вождеві. Усі ці псевдокандидати типу Надєждіна (і прізвище ж промовисте) з нібито ліберальною та антивоєнною риторикою — лише телевізійні актори в театрі імітації демократії в РФ".

За словами експерта, є ще один небезпечний аспект цих "виборів" – у незаконний спосіб Кремль втягує у свій виборчий фарс мільйони громадян України на тимчасово окупованих територіях.

"У середині березня вони примусово підуть "голосувати". Думаю, щоб покласти край путінській диктатурі, яка несе загрози всьому світу, Україні, США, Євросоюзу потрібно домогтися невизнання міжнародною спільнотою перевиборів Путіна у 2024 році, – вважає Світлана Кушнір. – Тим самим посилиться його статус нерукостисненого, який посилився після березневого рішення Міжнародного кримінального суду від минулого року, який затаврував диктатора як військового злочинця".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини