Головна Новини Світ Росія Чи виникла загроза для путінського режиму: які його перспективи у 2024-му
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи виникла загроза для путінського режиму: які його перспективи у 2024-му

У РФ немає альтернативи чинній владі

13 грудня 2023, 16:54 comments5768
Поділіться публікацією:

На фоні посилення російського тиску на всіх фронтах в Україні, правитель країни-агресора Володимир Путін, який незабаром балотуватиметься на п'ятий термін, заявив, що від результатів цієї війни залежить майбутнє Росії. Колишній президент України Леонід Кучма не виключає, що Путін одержимий знищенням нашої країни через психічний розлад. Він також попередив, що США "втратять обличчя перед усім світом", якщо залишать Україну без допомоги у війні з РФ. Сильнішим чи слабкішим став путінський режим за останній рік? Які його перспективи 2024-го? Що важливо розуміти для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи виникла загроза для путінського режиму: які його перспективи у 2024-му

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Некоректно говорити, що режим Путіна має якісь проблеми

За словами політтехнолога, офіцера ЗСУ Віктора Тарана, щоб давати будь-який прогноз, необхідно базуватися на деяких умовах оцінки.

"У державі, яка не є демократичною (як нинішня Росія, де будь-які соціологія та вибори – фальшиві), орієнтуватися можна хіба що на соціально-економічну ситуацію. І тут, на жаль, у країні-агресорі все непогано", – зазначає експерт.

Санкції, пояснює він, не дали необхідного ефекту. Бюджет РФ – профіцитний. Соціальні зобов'язання ця тоталітарна держава виконує перед громадянами у повному обсязі. І доки холодильники заповнені, телевізор, звідки ллється нескінченна пропаганда, перемагає.

"У такій ситуації некоректно говорити, що режим Путіна має якісь проблеми. На жаль, але в нього все добре. Більше того, агресія проти України додала російському режиму певні бали. Путін зараз розігрує ту саму карту, що Сталін у роки Другої світової, коли та перекинулася і на СРСР. Мовляв, ми всім світом стали проти іноземної навали! Так і в нинішній Росії пропаганда проповідує, що Путін підняв свій народ на боротьбу не так проти України, як проти злобного НАТО. У такий спосіб відбувається консолідація суспільства", – розповідає Віктор Таран.

Так, продовжує він, росіяни на цій війні втратили вже понад 300 тисяч людей. Для будь-якої держави – колосальні цифри, величезні збитки. Але не для російської. Де, по-перше, людей ніколи не цінували, а по-друге, мають величезний демографічний потенціал. І на фоні 130-140 млн. населення такі втрати не відчуваються.

"Крім того, у РФ немає альтернативи чинній владі. Намагався Навальний — опинився в ув'язненні. Спробував Пригожин – був знищений. Олігархи, які могли б кинути Путіну виклик, також цього не роблять. Та й з чого б, якщо, за наявною інформацією, їхні доходи зросли. І загроз цьому поки що безальтернативному режиму, на жаль, немає. Тому він спокійно входить у виборчу кампанію", – констатує Віктор Таран.

У росіян немає умов для прозорих та конкурентних виборів

Політичний експерт Світлана Кушнір поділилася таким коментарем:

"Якщо ви не стежили за прогріванням російської публіки до путінського висування на п'ятий термін, то ми, експерти, це зробили за вас. Виборчий штаб Путіна розпочав великий соціально спрямований проект "Це у нас сімейне!", а під цей проєкт навіть запустили арктичну іпотеку (2% річних), щоб наситити людьми полярні регіони. Далі з пафосом Путін відкриває масштабну виставку на ВДНГ "Росія, поїхали!", де у павільйонах представляють свої здобутки та природну красу всі регіони РФ, і навіть включаючи українські окуповані області Донбасу, Криму та Херсонщини. Потім постановково Путіна начебто випадково зустрічають прості росіяни (і, знову ж таки, мешканці тимчасово окупованих територій України) – і просять його балотуватися. І все це на камери з апломбом. У результаті вже 9 грудня, не чекаючи анонсованої на 14-й великій прес-конференції, Путін оголошує про намір балотуватися на президентських виборах у РФ у березні 2024 року. Так виглядає, ніби він не те, щоб дуже хотів, але люди просять. Ну, як їм відмовити? У результаті, всупереч здоровому глузду Путін уже вп'яте балотуватиметься на президентську посаду. Його авторитарний режим беззмінно панує в Росії вже понад 20 років".

У росіян, наголошує експерт, немає умов для прозорих та конкурентних виборів. Усі конкуренти Путіна або залякані, або в ув'язненні. Деякі вбиті, решта – у вигнанні за кордоном.

"У Кремлі не приховують, що ці вибори – "не демократія, а дорога бюрократія" (цитата путінського речника Дмитра Пєскова). Їхня мета – змусити населення засвідчити свою лояльність тирану. Довести світові, що більшість росіян підтримують політичний курс диктатора. Росія при путінському режимі стрімко деградувала і перетворилася на тоталітарну державу, яка перебуває в міжнародній ізоляції і масово знищує у війнах своїх та іноземних громадян", – зазначає Світлана Кушнір.

На її думку, міжнародне співтовариство має всі юридичні підстави не визнавати законність російських виборів у 2024 році.

"Одна з таких підстав – примусове залучення до т.зв. "голосування" громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих Росією територіях", – пояснює експерт.

У логіці Путіна, продовжує вона, держави Україна не існує. І диктатор на цьому наголошував неодноразово.

"Але так нахабно та прямолінійно він ще не висловлювався у бік наших партнерів із США. Розуміючи, що внутрішні політичні баталії між демократами та республіканцями значно послаблюють фокус уваги. Крім того, створивши вогнище нестабільності на Близькому Сході, в Ізраїлі та Секторі Газа, Кремль досяг того, що концентрація уваги американських політиків розпорошується. Нова точка нестабільності – військовий конфлікт Венесуели і Гаяни, що назріває, де Мадуро (венесуельський правитель) є призвідником можливої анексії (і, до речі, великим другом Путіна). І це буде вже третій регіон світу, куди Штатам доведеться звертати увагу та військову допомогу. У такий спосіб путінська Росія відволікає увагу від України. Саме тому ми бачимо і пожвавлення на фронті, а також нові закиди від глави держави-агресора", – наголошує Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні висновки з візиту Зеленського до США: чи проголосує Конгрес допомогу Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини