Головна Новини Світ Росія Чого добивається Кремль, продукуючи нові фейки про війну – чи може план Путіна спрацювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого добивається Кремль, продукуючи нові фейки про війну – чи може план Путіна спрацювати

За кремлівською логікою, нехай росіяни вірять у те, що Залужний – за кордоном, що українці – бояться, що Росія має потенціал виграти

19 червня 2023, 14:22 comments2184
Поділіться публікацією:

Мешканці Кремля все частіше виглядають як другосортні пропагандисти, які виплескують чергові порції фейків на голови глядачам-слухачам-читачам. Так, диктатор Володимир Путін, заїкаючись, заявив, що головком ЗСУ Валерій Залужний, якого роспропаганда вже не раз ховала, може перебувати за кордоном. А путінський рупор – Пєсков – запевняє, що "демілітаризація" України вже відбулася, на що іронічно відреагував глава українського МЗС Дмитро Кулеба. Про що говорять подібні заяви, які явно підривають і без того підірвану довіру до Кремля серед звичайних росіян? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чого добивається Кремль, продукуючи нові фейки про війну – чи може план Путіна спрацювати

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Головне для РФ зараз — знизити інтенсивність бойових дій, поки фронт не обрушився

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик пояснює:

"Це – частина кремлівської пропагандистської концепції. Зараз вони просувають ідею у стилі – Росія вийшла на якісь точки повної поразки України. Ледь не всі цілі т.зв. "спеціальної військової операції" (по суті — війни) виконані. Нібито проведено "демілітаризацію", знищено український ВПК. Нібито вдалося зламати нашу економіку. Тепер справа за розгойдуванням внутрішньої нестабільності та зміною політичного режиму. Із цим, на думку Москви, можна виходити на переговорний трек (з необов'язковим результатом). Головне для РФ зараз — знизити інтенсивність бойових дій, поки фронт не обрушився".

Саме такий концепт, за словами експерта, путінський режим зараз просуває, зокрема, через різні "миротворчі ініціативи" інших країн. А, якщо Україна та її партнери, союзники не погодяться – можна посилити ядерний шантаж.

"На жаль, у Європі і не лише є групи інтересів, які на цей шантаж ведуться. Є навіть в Україні певний споживач, готовий вестися на "зраду", яку продукує російська пропаганда заради підриву довіри до військово-політичного керівництва нашої країни. Але в Кремлі, – наголошує Віталій Кулик, – не зважають на важливий момент. Ми, українці, можемо скільки завгодно критикувати президента – верховного головнокомандувача Зеленського, владу загалом, але ми розуміємо глобальну мету у цій війні. А саме – деокупація всіх наших територій, покарання агресора. І як би хто не ставився до Зеленського, до цієї влади, цілі війни для них так само очевидні, як для всіх українців, які думають. І нам важливо не входити до якогось болотце і зовнішньої, і внутрішньополітичної нестабільності. Якщо сама влада не створює умов, за яких її можна бити, будь-які пропагандистські вкидання не знайдуть достатнього відгуку в Україні".

Щодо пєсковських заяв про нібито "демілітаризацію", очевидно всім, вважає експерт, кількість сучасних озброєнь (та й озброєнь взагалі) у нас зросла в рази.

"А є ж і стратегічні речі – запущено механізми кооперацій, спільного виробництва озброєнь та боєприпасів. Так, ми поки не повністю забезпечуємо себе снарядами, нам потрібні навіть патрони, але процес запущений і набирає хід. А партнери наголошують, що не припинять підтримувати нас у протистоянні російській агресії, – наголошує Віталій Кулик. – Щодо "денацифікації" у розумінні Кремля – все відбувається з точністю навпаки. Російське відкрите вторгнення призвело до обнулення будь-яких зародків "русского мира" в Україні. Жодна політична сила, яка намагатиметься грати на цьому полі, не матиме перспектив у нашій країні на довгі роки. Більше того, ціле покоління українців отримало щеплення щодо будь-яких інтеграційних проектів, будь-якої взаємодії з РФ. Тож зворотний ефект – очевидний".

Росія поки що не програла війну загалом, але головну битву за Україну вона вже програла, констатує експерт.

У Кремлі вважають, що росіяни після двох десятиліть тотальної пропаганди проковтнуть будь-яку нісенітницю

Політолог Дмитро Воронков припускає, що ця пропаганда низькосортної якості викликана тим, що чогось якіснішого видати навіть Кремль уже не здатний.

"Потоки інформації про реальний стан справ проникають і до російського суспільства, незважаючи на всі перепони. Немає успіхів, з яких можна роздмухувати хоч щось. І доводиться видавати хоча б "низькосортність". Мотиви таких дій зрозумілі. Все спрямоване на те, щоб не викликати паніку серед населення, не підривати довіру до Кремля, що й без того похитнулася, віру в силу збройних сил РФ. Не погіршувати і так погані мобілізаційні настрої. За кремлівською логікою, нехай росіяни вірять у те, що Залужний – за кордоном (ховається чи лікується), що українці – бояться, що Росія має потенціал виграти", – пояснює він.

Ну, а ролі клоунів у Кремлі, схоже, не бояться, зазначає Дмитро Воронков. На його думку, там вважають, що росіяни після двох десятиліть тотальної пропаганди проковтнуть будь-яку нісенітницю, а також користуються правилом гітлерівської пропаганди – чим абсурдніша брехня, чим частіше вона повторюється, тим більше в неї вірять.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що зараз відбувається на фронті – з чим пов'язані паузи наступальних дій ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини