Головна Новини Світ Росія Чому Кремль грамотно розіграв карту з бунтом Вагнера - чи заявить про себе ще Пригожин
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кремль грамотно розіграв карту з бунтом Вагнера - чи заявить про себе ще Пригожин

Про Пригожина ми ще почуємо, так як ситуація з заколотом не мала кульмінації і якоїсь розв'язки

6 липня 2023, 13:30 comments1202
Поділіться публікацією:

Заколот ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина та реагування на нього російської влади залишається однією з топ-тем другий тиждень поспіль. За даними британської розвідки, російське керівництво, схоже, влаштувало розбір серед вищого офіцерського складу, деякі високопоставлені генерали (той самий Суровікін) можуть бути заарештовані. А 5 липня російські ЗМІ опублікували кадри з обшуків в особняку та офісі Пригожина у Петербурзі. На думку заступника міністра оборони України Ганни Маляр, пригожинський бунт та подальші події призвели до того, що багато росіян почали переглядати своє ставлення до найвищого керівництва країни-агресора у гірший бік. Про що говорять дії Кремля останнього часу у ракурсі реакції на заколот? Чому затих Пригожин – чи варто його списувати з рахунків? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Кремль грамотно розіграв карту з бунтом Вагнера - чи заявить про себе ще Пригожин

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Не варто дивуватися, що, незважаючи на обшуки та вилучення, всі гроші Пригожину зрештою повернули

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук вважає, що Кремль витягнув із цієї ситуації все, що хотів.

"Завдяки так званому "заколоту" (який би я назвав класичною інформаційно-психологічною операцією), путінський режим побачив усіх опонентів, які могли чинити якийсь опір або влаштувати реальну змову. Усі нелояльні всередині країни – розкрилися. Їх тепер активно пресують. Диктатура посилюється", – зазначає експерт.

Тому, продовжує він, не варто дивуватися, що, незважаючи на обшуки та вилучення, всі гроші Пригожину зрештою повернули.

"Він – один із колосальних донорів російської скарбниці, армії. Нагадаю, що ПВК "Вагнер" активно розгорнулася у Сирії, країнах Африки. Там ці найманці заробляють величезні гроші. Найчастіше – нелегальні. Вони помічені в Республіці Чад, Малі, Судані, Зімбабве, ЦАР, Ємені, Венесуелі. Колосальна географія. І Пригожин продовжить керувати цією діяльністю. Просто перейшовши на інші питання життєдіяльності, необхідні російській диктатурі зараз, – прогнозує Михайло Макарук. – На мою думку, Кремль дуже грамотно розіграв цю партію".

В ідеалі для Путіна важливо провести масові репресії та вичистити неугодних

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений, що Пригожина не варто списувати з рахунків.

"Він ще не відіграна карта. Оскільки ситуація з заколотом не мала кульмінації і розв'язки, а лише обірвалася, це створює незавершеність цього сюжету", – пояснює експерт.

На його думку, за Пригожиним (не стільки як за особистістю, скільки як за образом) законсервовано місце у політичному процесі Росії на найближчу середньострокову перспективу.

"Яка країна – такий і Гаррі Потер. І Пригожин тут – "хлопчик, який вижив". Він кинув виклик, змусив з собою рахуватися, домовитися і (принаймні зараз) — вижив. При цьому похитнув образ альфа-самця Путіна і зміцнив свій. Це стало посилюючим чинником усіх тих кризових явищ, які й так розвивалися у країні-агресорі", – вважає Олег Саакян.

Насамперед, уточнює він, йдеться про деградацію режиму, що ми могли спостерігати останні роки. Особливо з моменту повномасштабного вторгнення РФ до України.

Політолог зазначає, що своїм заколотом Пригожин показав низку важливих моментів.

"По-перше, що пасивна підтримка Путіна населенням, елітами та силовиками не означає готовність його захищати. По-друге, продемонстрував – що так можна. І це є прецедент. Путін за понад 20 років при владі жодного разу не стикався із озброєним заколотом. Він готувався до ліберальної революції, інспірованої ззовні, до палацових переворотів. Але з військовим бунтом він не стикався. По-третє, заколот показав, що еліти поки що не готові до чогось подібного. Тому й зайняли вичікувальну позицію", – пояснює Олег Саакян.

На даний момент, на його думку, в ідеалі для Путіна важливо провести масові репресії та вичистити неугодних.

"Але тут біда – сам його режим базується на принциповій безкарності еліт. Відповідно будь-які репресії можуть порушити цей баланс сил. Так як практично вся система і так впала в параліч, репресії можуть остаточно її добити. Тому "чистки" зведуть до лічених фігур з числа військових, – припускає експерт. – Причому спочатку – негласно (що ми бачимо з історії з Суровікіним, офіційного підтвердження затримання якого немає досі). Щодо решти включиться задобрювання через гроші. Банальна покупка лояльності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається з Вагнером у Росії – чому Кремль відкрито звинуватили у тероризмі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини