Головна Новини Світ Росія Чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого добивається росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого добивається росія

Кремль продовжує підвищувати ставки і Лавров лише озвучує цю позицію

25 липня 2022, 10:15 comments1359
Поділіться публікацією:

Глава МЗС Росії Сергій Лавров під час зустрічі з постпредами країн-членів Ліги арабських держав у Каїрі заявив, що росіяни допоможуть українцям "позбутися антинародного та антиісторичного режиму". Він також звинуватив офіційний Київ та Захід у небажанні вести переговори. Як оцінюєте подібні заяви, а також сам африканський тур Лаврова (включає зупинки в Єгипті, Ефіопії, Уганді та Демократичній Республіці Конго)? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого добивається росія

Сергій Лавров. Фото: з відкритих джерел

Україні слід активно розвивати власну контрпропаганду

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос розмірковує так:

"Зрозуміло, що росія намагається вийти із сьогоднішньої ізоляції, поширюючи відверту брехню щодо своєї агресії проти України. Розуміючи, що в Європі та Північній Америці її зусилля успіху, м'яко кажучи, не мають і не матимуть, Москва відчайдушно намагається поширити пропаганду на Близькому Сході, Африці, Латинській Америці. Втім, ці російські тези виглядають настільки лицемірно і відверто брехливо, що вірити їм означає втратити самоповагу".

Не секрет, продовжує експерт, що Кремль розраховує на підтримку авторитарних режимів, які вважають себе чимось скривдженим Заходом.

"Втім, навіть вони, здається, розуміють, що росія відкрила скриньку Пандори – і тепер будь-яка держава вже не застрахована від нападу сусіда під приводом надуманих історичних, демографічних, мовних та інших придуманих претензій. Україні ж, – упевнений Олег Бєлоколос, – слід активно розвивати власну контрпропаганду, пояснюючи, що своїми діями росія продовжує підривати основоположні принципи світового устрою, сіє смерть в Україні та голод на планеті. А тому не варта бути навіть звичайною країною-учасницею ООН, а не те, що членом її Ради Безпеки".

Кремль озвучує лише нічим необґрунтовані ультиматуми та політичні промови

Політичний експерт Денис Гороховський нагадує, що з лютого росія вже озвучувала масу "причин", які мали обґрунтувати повномасштабне військове вторгнення в Україну.

"Спочатку це була "денацифікація та демілітаризація", потім "захист Донбасу", після вже "захист самої Росії від потенційного вторгнення України", тепер ось "захист українського народу" від власної влади. Впевнений, що це не останній "привід". Загалом, для всіх очевидно, що кремлівський режим живе у якомусь своєму вигаданому світі, який абсолютно не корелюється з реальністю", – зазначає експерт.

Що ж до заяви Лаврова про переговори, то це, впевнений Денис Гороховський, чергова спроба робити гарну міну за поганої гри.

"Українська сторона неодноразово публічно заявляла, що нині про які переговори з окупантом не може йтися, оскільки росія не готова до діалогу. Живучи у своєму вигаданому світі, зараз Кремль озвучує лише нічим необґрунтовані ультиматуми та політичні промови, які жодного відношення до дипломатичного процесу не мають. Тому надавати особливого значення заявам російської сторони не варто, вважає експерт. – Сьогодні вже очевидно, що розвиток подій завіситиме виключно від успіхів ЗСУ на фронті, а аж ніяк не від заяв Кремля".

Росія намагається переконати африканські країни, що зернова угода у Стамбулі – це перемога росіян

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що Лавров продовжує традиційну агресивну риторику Росії щодо підвищення ставок. Такою є логіка Кремля, і Лавров тут лише один із інструментів, зазначає експерт.

"Сам африканський тур Лаврова цікавий тим, що росія намагається переконати ті чи інші країни (у даному випадку – африканські), що зернова угода у Стамбулі – це перемога росіян. І ці країни мають бути вдячні Росії. По-друге, намагається переконати їх у тому, щоб вони зберігали нейтралітет у російсько-українській війні. Мені здається, у цьому суть поїздок Лаврова в останні місяці", – резюмує Ілля Куса.

Нагадаємо, що на Банковій назвали "шизофренічними" заяви Лаврова про повалення "київського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини