Головна Новини Світ Росія Чому Путін відмовився одразу від кількох публічних заходів – із чим це може бути пов'язано
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін відмовився одразу від кількох публічних заходів – із чим це може бути пов'язано

Раптова відмова Путіна від публічності може бути викликана цілою низкою причин

15 грудня 2022, 12:05 comments2153
Поділіться публікацією:

Слідом за скасуванням вперше за 10 років прес-конференції за підсумками року і планами на майбутнє, президент Росії Володимир Путін відклав своє щорічне послання до зібрання РФ. Також російський диктатор не візьме участі у традиційній зустрічі титулованих учасників Нічної хокейної ліги, що проходила на Червоній площі. Чи справді, як припускають західні аналітики, Путін злякався провалів – і йому нема чого сказати покірному народу та лояльним депутатам? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Путін відмовився одразу від кількох публічних заходів – із чим це може бути пов'язано

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путінська відмова від участі у традиційних пропагандистських заходах може бути пов'язана з погіршенням здоров'я

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Не думаю, що Путін відмовився від публічних заходів, бо йому нема чого сказати. Останнім часом він досить активний у громадській сфері і він має аргументи заявити про успішність т.зв. "спеціальної військової операції" (СВО). Зовсім недавно він порівняв себе з Петром Першим і заявив про захоплення Азовського узбережжя як про велику перемогу Росії. Крім того, він називає перемогою РФ анексію українських територій і, як кажуть, "піпл хаває". І звернення до Думи та прес-конференція можуть відповідно готуватися російськими спецслужбами, тому Путіну немає причин побоюватися незручних питань".

Причину ж паузи в його публічній активності експерт пов'язує швидше зі станом здоров'я та віком (Путіна – 70 років).

"Принаймні цим можна пояснити неучасть у хокейному матчі. Або — страхом замаху. Можливо, він має інформацію щодо останнього. І, враховуючи наявність ознак параної, Путін, напевно, вірить у реальність змови, незалежно від того, є вона насправді чи ні", – пояснює Сергій Гармаш.

А може, продовжує експерт, Путін діє у своїй улюбленій тактиці – тримати мир у напрузі. У ході справи чекає на перемоги РФ на Донбасі, сподіваючись з'явитися на публіці на їхньому фоні.

"Швидше за все, путінська відмова від участі у традиційних пропагандистських заходах викликана однією з цих причин. З яких значущою для нас, на мою думку, може бути лише перша – погіршення здоров'я. Решта, як показує практика, на жаль, не може суттєво вплинути ні на хід війни, ні на настрої в російському суспільстві", – констатує експерт.

Зараз збіглася низка обставин, у тому числі нечіткі меседжі, які є цілями т.з. СВО, невиразні результати останньої

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко звертає увагу, що відмови від проведення щорічної прес-конференції, справді, перша для президента РФ за понад десять років.

"Рішення пояснюється низкою причин, зокрема й можливістю несподіваних питань через "зростання антивоєнних настроїв у Росії". Важко сказати, наскільки це серйозний аргумент, адже всі заходи путіна ретельно готуються і несподіванок там не буває", – зазначає Юлія Тищенко.

Вона нагадує, що нещодавно російський диктатор спілкувався з експертами та ЗМІ на форумі у Валдаї, давав інтерв'ю після зустрічей ОДКБ тощо.

"Ймовірно, зараз збіглася низка обставин, у тому числі нечіткі меседжі, які є цілями т.з. СВО, невиразні результати останньої, питання щодо мобілізації, "нових територій" тощо. Наративи його оточення мають загальний характер, – наголошує аналітик. – Інша причина – подальша "бункеризація". Ймовірно, є побоювання щодо безпеки Путіна. Важко сказати однозначно. Можливо, його прес-конференція, як і послання до Федеральних зборів, просто будуть перенесені".

Читайте також на порталі "Коментарі" – росіяни можуть розпочати новий наступ: у США назвали напрямок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини