Головна Новини Світ Росія Чому Путіну так важливо утримати вагнерівців – що буде з Пригожиним
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путіну так важливо утримати вагнерівців – що буде з Пригожиним

Кремль різко змінив риторику, бо не може допустити, щоб вагнерівці пішли з Пригожиним

27 червня 2023, 15:22 comments1098
Поділіться публікацією:

У вівторок, 27 червня, стало відомо, що Міноборони РФ забирає важку техніку у вагнерівців, а ФСБ закриває кримінальну справу щодо збройного заколоту лідера ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та його найманців. Відомо, що вагнерівці перебираються до Білорусі. Російський терорист і блогер Ігор Гіркін (Стрєлков), який очолює "Клуб розсерджених патріотів", пророкує, що Пригожин ще дасть про себе знати, а путінський режим точно йому мститиметься. Про що говорить індульгенція, видана бунтівникам? Як події можуть розгортатися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Путіну так важливо утримати вагнерівців – що буде з Пригожиним

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Путін за будь-яку ціну хоче утримати найманців

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов міркує так:

"Риторика Путіна щодо бунту найманців змінилася, тому що він зрозумів – якщо вагнерівці підуть із Пригожиним (у ту ж Африку або з постійною пропискою в Білорусі, але на своїх умовах), то йому фактично не буде чим затикати дірки на фронті. Ми звикли судити про російську армію у контексті того, що в них повно народу, вони людей не рахують. Це так. Але пацани, які ховаються від призову, або призовники без бойового досвіду – це зовсім не те, що вагнерівці (мова не про урок, а професіоналів, які воюють вже 5-10 років)".

Такого кадрового резерву Путін уже не має і близько, пояснює експерт. У нього офіцери слабше підготовлені, ніж матері вагнерівці. Тому він за будь-яку ціну хоче утримати найманців. Не дати їм назавжди вийти із війни в Україні.

"Як людина, яка воювала і з мобіками, і з "чмобіками", і з вагнерами – я чітко розумію різницю. І з екіпірування, і з підготовки, і з бойового духу. Тож Путін просто хоче утримати вагнерівців у лавах тих, кого можна кинути проти України", – констатує Кирило Сазонов.

Після того, як влада показала свою слабкість, охочих вирвати у неї кермо управління може виявитися достатньо

На думку експерта Українського інституту політики Миколи Спіридонова, факт закриття кримінальної справи проти Пригожина та інших представників ПВК "Вагнер" означає повну ерозію права в РФ.

"Не керуючись жодними юридичними нормами, справу спочатку на швидку руку відкрили (адже Пригожин спочатку представляв все як мирну акцію протесту, поки по ньому не почали стріляти), а потім так само раптово закрили. Якесь ручне псевдоправосуддя, ручне управління, яке демонструє в черговий раз, що жодні закони, норми в РФ не працюють", – наголошує експерт.

Вагнерівці пішли до Білорусі, але певні результати залишилися. Стало зрозуміло, зазначає Микола Спіридонов, що захопити Москву — значно легше, ніж Київ. Ніхто особливо не заважатиме.

"Влада фактично валяється під ногами. І ми схоже стали свідками першого акту трагікомедії. Зрозуміло, що за вагнерівцями в Білорусі треба уважно стежити з огляду на небезпеку вторгнення з того боку. Було б, звичайно, добре, щоб вони відправилися до Африки, від нас подалі. Як би там не було, їхній похід, а також отримана індульгенція продемонстрували слабкість російської влади. Вона виявилася нездатною придушити цей бунт силою. З вагнерівцями врешті-решт довелося домовлятися. Не можна виключати, що в результаті їх все ж таки знищать, у тому числі за допомогою отрут, як це люблять російські спецслужби", – вважає експерт.

Але, продовжує він, знищувати бунтівників навіть так найближчим часом було б надто явно.

"Що до прогнозу Гіркіна – немає сумнівів, що Пригожин та інші ще дадуть про себе знати. Адже всі, хто готовий виступити проти Путіна (а таких у РФ, мабуть, вистачає, враховуючи, як він зіпсував усім життя своїм вторгненням в Україну), після вагнерівського рейду, та ще й без наслідків для бунтівників, можна сказати, отримали "зелене" світло". І, якщо Пригожина не знищать, він цілком здатний через ту чи іншу причину повторити похід на Москву. Та той самий Гіркін, який досить жорстко критикує Кремль, може ризикнути провернути щось подібне, зібравши однодумців, – припускає Микола Спіридонов. – Після того, як влада показала свою слабкість, а потім влаштувала фарс, ледь не святкуючи перемогу над Пригожиним, охочих вирвати у неї кермо влади може виявитися достатньо. А для України будь-які внутрішньоросійські розбірки, звісно, у позитив".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чим загрожує Кремлю просування ЗСУ – що змінилося у війні після заколоту Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини