Головна Новини Світ Росія Чому знову пішли чутки про швидку смерть Путіна: чи може це зупинити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову пішли чутки про швидку смерть Путіна: чи може це зупинити війну

Інформаційні вкидання про смерть чи хворобу президента РФ Володимира Путіна з'являються вже не вперше

15 червня 2022, 15:08 comments1499
Поділіться публікацією:

Смертельна хвороба, а то й зовсім смерть російського диктатора Володимира Путіна, залишається однією з топ-тем ЗМІ. Раніше низка американських та британських видань повідомляла, що у Путіна, ймовірно, онкологія. І що залишилося йому, схоже, недовго. А інтернет-видання "Обозреватель" із посиланням на джерела у розвідці, пише, що господар Кремля міг впасти в кому після невдалої операції з видалення ракової пухлини. Чи така важлива для України смерть Путіна? Чи може вона зупинити війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експерта.

Чому знову пішли чутки про швидку смерть Путіна: чи може це зупинити війну

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Історії про смертельну хворобу Путіна – це все спекуляції

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв вважає, що на смерть Путіна, як на панацею від російської агресії, сподіваються або агенти Кремля, або... ідіоти.

"Ні від тих, ні від інших Україні користі немає – одна шкода. З ідіотами все зрозуміло. Ідіоти – вони є ідіоти. Ну, а агентура відпрацьовує установку – нічого не робіть, він сам помре. Тему розгойдують російські псевдоліберали за завданням Кремля. Мовляв, не робіть нічого, не треба більше санкцій. Він помре — і ми потім якось домовимося. І так може тривати десятиліттям. Президент США Байден на 10 років старший за 69-річного Путіна, але його ніхто не ховає. І він уже заявив, що готовий балотуватись на наступний термін. При тому, що інсинуацій щодо стану здоров'я Байдена в рази більше, ніж про стан здоров'я Путіна. При тому, що за самопочуттям російського диктатора жодної офіційно підтвердженої інформації не було і немає", – наголошує Айдер Муждабаєв.

На його думку, це все спекуляції. Продовження дебілізації світу. Щоб той не бачив реальної картини ситуації. Не дивився нагору (якщо провести аналогію з недавньою фантастичною сатирою), не бачив загрози, сподівався, що комета пролетить повз нього. Щоб просто заплющив очі і ховався за завісою, доки Росія продовжує свою агресію. Сховався і сподівався, що якось воно саме розсмокчеться.

"На жаль, але світ залишається інфантильним та дурним. Але, на щастя, до центру ухвалення рішень (США, Україна, НАТО) на перший план вийшли люди, які тверезо оцінюють загрози. Навряд чи зараз десь у серйозних колах може перемогти думка, що Путін зупиниться. Що він за світ? Що він просто перенервував. Все вже зрозуміло. Це людина, яку потрібно просто знешкодити. І Байден невипадково назвав Путіна "м'ясником". Російський диктатор жодного кроку для стабілізації ситуації не зробив і не зробить. Жодного судноплавства в Чорному морі не буде. Жодних угод не буде. Росія продовжить сіяти хаос – і продавати це різним людям із різними цілями. Як і можливість його нібито врегулювати", – прогнозує заступник гендиректора ATR.

Звичайно, продовжує він, справа не лише у Путіні. Поки росіяни в принципі здатні завдавати комусь шкоди, вони це робитимуть.

"Їх треба позбавити можливості робити це. І тоді весь світ, в принципі, стане іншим, – упевнений Айдер Муждабаєв. – Зникнуть усі ці так звані ісламські, арабські терористи. Якщо знищити нинішню терористичну державу Росія – припинить існування практично вся терористична мережа у світі. Марно боротися точково з тією чи іншою терористичною організацією, доки існує держава-терорист, держава-спонсор терористів – Росія".

"Скидання" Путіна з рахунків відкрило би якесь вікно можливостей для російського політикуму

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко вважає, що об'єктивно – ми не можемо оцінити ймовірність того чи іншого діагнозу Путіна, оскільки немає якісної інформації із його оточення.

"Посилатися на інсайдерські дані у таких питаннях потрібно вкрай обережно та вивірено, – упевнений він. – Водночас, слід зазначити, що для значної частини еліт РФ (навіть глибоко антидемократичних, спрямованих на імперський сценарій) війна не є вигідною. Стратегічних цілей не досягнуто, а економічні та політичні наслідки багаторазово перевищують можливі вигоди. Тому "скидання" Путіна з рахунків (його смерть через хворобу чи якось ще) відкрило би якесь вікно можливостей для російського політикуму. І щодо збереження контролю всередині самої РФ, і з реалістичним сценарієм повісити всі злочини особисто на Путіна, списавши військову поразку або необхідність укладання невигідного для РФ перемир'я на його особисті прорахунки".

Водночас, зазначає Ярослав Божко, не слід впадати в ідеалізм, вважаючи, що це остання війна РФ проти України.

"Нова війна, в інших умовах, з іншим господарем Кремля, цілком можлива згодом. Наскільки були можливі інші акти агресії Росії проти України ще до його правління. Однак тут важливо звернути увагу не на щире бажання політикуму РФ воювати чи ні (ми ніколи не дізнаємося точно, чи воно існує). Потрібно фокусуватися на об'єктивних факторах, які дають змогу взагалі для РФ ставити питання про таку війну – і наперед їх долати у майбутньому", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні розповіли, чи залишилася у Путіна ціль захопити всю Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини