Головна Новини Світ Росія Фактор Надєждіна: чому Кремль йому багато що дозволяє, але й боїться
commentss НОВИНИ Всі новини

Фактор Надєждіна: чому Кремль йому багато що дозволяє, але й боїться

Те, що Надєждіна не допустять до виборів, стало зрозуміло раніше, ніж ЦВК оголосила відповідне рішення

12 лютого 2024, 15:40
Поділіться публікацією:

Як би опозиційний кандидат Борис Надєждін, якого не допустили до участі у виборах президента Росіїфактично звинуватив диктатора РФ Володимира Путіна у розв'язанні війни. Спершу 2014 – на Донбасі, а потім і 2022-го – загалом в Україні. Про що говорять заяви Надєждіна? Чому йому дають змогу їх робити? Навіщо Кремль "зачистив" навіть таких кандидатів, перетворюючи і так фіктивні перевибори Путіна на повний фарс? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Фактор Надєждіна: чому Кремль йому багато що дозволяє, але й боїться

Борис Надєждін. Фото з відкритих джерел

Режиму не потрібні протести під час добре зрежисованого шоу

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Тут питання не так у самому Надєждіну, як у важливості для Путіна отримати на цих виборах якомога більший відсоток голосів. Що стане демонстрацією загальної підтримки його дій. Путін у будь-якому випадку виграє вибори. Питання – з яким показником. Оскільки це не так вибори президента, як переобрання царя, для Путіна важливо отримати більше 70%. І наявність кандидата, який теоретично, у разі сприятливого для нього збігу обставин, міг би набрати хоча б 10% – це вже небезпечно для Кремля. Адже під прапором такого кандидата, використовуючи його як символ, люди можуть вийти на протест. Чого путінському режиму абсолютно не треба".

На думку експерта, те, що Надєждіна не допустять до виборів, стало зрозуміло раніше, ніж ЦВК оголосила відповідне рішення. А до того в Петербурзі на деякий час заборонили акції протесту, масові заходи, аргументуючи це тим, що нібито існує терористична та інша небезпека.

"Черги тих, хто підписувався на підтримку Надєждіна, стояли якраз у мегаполісах, у великих містах. А режиму не потрібні протести під час добре зрежисованого шоу. У результаті Надєждіна зняли. На ліберальному полі залишається ставленик "Нових людей" Владислав Даванков. Такий собі варіант дистильованої води", – пояснює Ігор Тишкевич.

Він упевнений, що про Надєждіна ми ще почуємо. За словами експерта, це дуже зручний, скажімо так, лідер умовної антивоєнної опозиції у РФ. Який бореться за закінчення війни, але при цьому дуже специфічно говорить про повернення захоплених країною-агресором українських територій. Заявляючи, що тут слід керуватися російською Конституцією. А згідно з нею – Крим, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська області оголошені частиною РФ.

"Думаю, Надєждін після перевиборів Путіна з'являтиметься у публічному просторі досить активно. Намагаючись зайняти місце умовного лідера російської опозиції, який живе всередині Росії. Надєждін дуже керований, він підтримує основну тезову конструкцію РФ, що розходиться з царем тільки в деталях. З огляду на це йому, який демонструє "ущемленність владою", дозволяють говорити те, що він каже", – резюмує Ігор Тишкевич.

Кремль злякався навіть умовних 10-15% у Надєждіна

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін, коментуючи ситуацію з Надєждіним, зазначає, що одне із завдань Кремля у ракурсі майбутніх виборів – залучити на дільниці максимальну кількість людей. Збільшити явку.

"Щодо результатів ніхто особливо не переживає – намалюють, що хочуть. Але напівпорожні, а то й зовсім порожні дільниці скажуть багато про що. Як наслідок — вирішили створити хоча б видимість не просто чергових перевиборів Путіна, а деякого (нехай навіть мінімального) політичного змагання", – пояснює політолог.

Тому, продовжує він, коли спочатку виникла постать Надєждіна, у Кремлі не надали цьому особливого значення. Мовляв, нехай іде. Так привабить на ділянки трохи більше народу.

"Але, коли путінський режим побачив, що з Надєждіним стала солідаризуватися значна частина російської опозиції, включаючи за кордоном (той самий ФБК – "Фонд боротьби з корупцією", створений Олексієм Навальним), там злякалися. Тим більше, що і прізвище у Надєждіна – промовисте, і кількість тих, хто готовий був за нього проголосувати (а вишиковувалися реальні черги, щоб поставити підпис на його підтримку), почало здаватися Путіну і Ко не те що загрозливим, але – неприйнятним", – зазначає Олексій Якубін.

Зрозуміло, що шансів перемогти у Надєждіна не було, наголошує політолог. Але навіть умовні 10-15%, які проголосували за нього, це був би явний антимілітаристський плювок у бік Кремля. Чого той, зрозуміло, не міг допустити.

Надєждін може повторити долю Гіркіна

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт із міжнародної політики Петро Олещук розглядає ситуацію з т.зв. опозиційним кандидатом Надєждіним як прояв внутрішньої боротьби в Росії – серед різних угруповань влади (веж Кремля).

"Очевидно, що за висуванням Надєждіна стояв той самий Кирієнко (перший заступник Керівника Адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко), на якого він тривалий час працював. Можливо, замішана низка інших осіб, які мають певний вплив на Путіна, включаючи братів Ковальчуків", – розмірковує експерт.

За його словами, саме через Кирієнка Надєждін потрапив на російське ТБ, де довгий час був офіційним лібералом.

Петро Олещук пояснює:

"Цей проєкт Кирієнка, схоже, на певному етапі продав Путіну. Логіка тут така: давайте випустимо умовно ліберального, умовно антивоєнного кандидата, який би зайняв нішу, яку раніше займала нині дискредитована співпрацею з владою Ксенія Собчак. А тут – якийсь маловідомий Надєждін. Він робитиме якісь продумано-антивоєнні заяви. Це дозволить каналізувати протест, направивши його у потрібному владі напрямі. Потім нарахуємо йому відсоток-півтора. І покажемо, що вибори як би конкуренти, а ідея закінчення війни не має підтримки. А тому немає альтернативи Путіну та його політиці".

Але, продовжує політолог, під час того, як "проєкт Надєждін" почав виходити у світ, до нього потягнулися нові й нові сили. Не маючи іншої альтернативи Путіну, росіяни буквально кинулися на збирання підписів. І це вже почало нагадувати якийсь народний рух.

"У Кремлі хтось явно почав панікувати. Можливо, силовики, які не люблять грати у складні політтехнології. І було дано відмашку – не допустити Надєждіна до виборів", – констатує Петро Олещук. – Його різноманітні гострі заяви після цього, мабуть, говорять про те, що цей проєкт ще остаточно не закрили. І під нього можуть створити якусь умовно-опозиційну партію. Але не факт, що з ефектом, на який розраховують певні сили у Кремлі".

Експерт вважає показовим у цьому сенсі випадок із Гіркіним (Стрєлковим). Довгий час говорили, що це теж – проєкт, тому йому дозволяють так гостро критикувати владу. Але дозволяли, як з'ясувалося, до певного часу. Після чого Гіркіна відправили за ґрати.

"З Надєждіним може статися щось подібне, – припускає Петро Олещук. – Але сам факт його стрімкої появи на політичній арені з наступним не допуском до виборів свідчить про корпоративні війни у Кремлі. Група Кирієнка намагається грати у складні політтехнологічні ігри, а силовики віддають перевагу ставці виключно на жорсткі методи".

Читайте також на порталі "Коментарі" — скільки Путін ще відмовлятиметься розпочинати переговори: NYT розкрив деталі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини