Головна Новини Світ Росія Голосування жителів ОРДЛО на виборах до Держдуми РФ: наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Голосування жителів ОРДЛО на виборах до Держдуми РФ: наслідки для України

Вибори до Державної думи Росії відбувалися з 17 по 19 вересня

20 вересня 2021, 17:58
Поділіться публікацією:

Завершилися вибори до Державної думи Російської Федерації. Цього разу в них був яскраво виражений донбаський фактор, а саме — залучення жителів ОРДЛО в процес голосування. Мовиться, за деякими даними, про 200 тисяч жителів окупованої частини Донбасу з 650 тисяч, які отримали російський паспорт.

Голосування жителів ОРДЛО на виборах до Держдуми РФ: наслідки для України

Голосування жителів ОРДЛО на виборах до Держдуми РФ: ризики та наслідки - фото з відкритих джерел

Ми чуємо чергову заклопотаність з боку Євросоюзу. Так, Пітер Стано, який є спікером Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Жозепа Борреля, заявив, що видача громадянам України та населенню з українських територій на Сході країни російських паспортів перед виборами в Держдуму РФ суперечить духу і цілям мінських домовленостей.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевняє, що Росія понесе відповідальність за залучення жителів окупованих територій України до "голосування" на виборах до Держдуми РФ. При цьому поки не зрозуміло, як вирішувати ситуацію.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" реакцію офіційних Києва і Брюсселя, а також — чого домоглася Росія втягуванням ОРДЛО в свої вибори, і які можуть бути у цього наслідки.

Для РФ це — швидше символічно показати, що і "Донбас з нами"

Екс-заступник міністра внутрішніх справ України, колишній губернатор Закарпаття і Луганщини, народний депутат Верховної Ради 6-го і 7-го скликань Геннадій Москаль вважає незрозумілою позицію української влади.

"Ми як би засуджуємо, але, в той же час дозволяємо. Той же Зеленський говорив, що розуміє жителів ОРДЛО, Криму, яким доведеться голосувати на виборах російської Держдуми. Тому що люди там поставлені в такі умови. Якщо ти не "громадянин РФ", ти — ніхто. У Криму ти не можеш без цього отримувати пенсію, влаштуватися на роботу, юридичні угоди здійснювати, дітей відправити в садок або школу. У ОРДЛО все трохи інакше, але те ж російське громадянство допомагає у перетині кордону, ще в якихось речах. Найчастіше люди змушені його отримувати. Не можу за це засуджувати, — зізнався Геннадій Москаль. — Тим більше, коли у нас дозволили проводити вибори до Держдуми в тих же посольських і консульських установах РФ на території України. Тобто, в розумінні критиків, це — норма, а ОРДЛО і Крим — давайте засудимо".

Екс-губернатор вважає нісенітницею повідомлення про те, ніби російські паспорти жителям ОРДЛО мало не силою вручали, в тому числі біля урн для голосування.

"Навіть в спрощеному порядку — це купа паперів і часу, — пояснює він. — До того ж, якщо не видано паспорт РФ, ти не з'явишся в держреєстрі виборців. Відповідно, не будеш мати права голосу. Як таке провернути за лічені дні, а то й години?"

На думку Геннадія Москаля, 200 тисяч тих, хто проголосував (наводяться такі дані по ОРДЛО, причому 150 тисяч нібито проголосували в електронному вигляді) точно не дали якесь потужне вливання в скарбничку голосів. Для РФ це — скоріше чисто символічно показати, що і "Донбас з нами", вважає він.

"При цьому було б закономірно, щоб ВР завтра на засіданні не визнала результатів виборів до Держдуми. Адже голосувала частина громадян, які перебувають в офіційних межах України, які, думаю, не виходили з українського громадянства, при цьому прийняли російське. А подвійне громадянство в Україні, як відомо, заборонено, — зазначає Геннадій Москаль. — Що стосується європейської реакції з її стурбованістю — нам від цього ні холодно, ні спекотно. Більш того, ЄС і нашим іншим "партнерам" в ракурсі виконання Мінських угод варто було б порушити питання Дебальцеве, Жолобки, ряду інших населених пунктів, окупованих на сьогодні — і що знаходяться під контролем України, згідно з тими ж Мінськими угодами. Вони були захоплені після того, як "Мінськ" офіційно зафіксував лінію розмежування. Чому і Європа, і наше вище військово-політичне керівництво замовчують це?"

Чи не втратили ми цих жителів тимчасово непідконтрольних територій як українських громадян?

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук міркує таким чином:

"Вже відомо, що Верховна Рада збирається визнавати вибори до Держдуми РФ (а відповідно і саму Держдуми нового скликання) нелегітимними. І звертатися із закликом зробити так само до міжнародного співтовариства. У мене питання — щоб що? Наша влада діє в рамках символічної політики. Тоді як весь світ, а вже тим більше Росія, діє в рамках реальної політики".

На думку експерта, суть в тому, що коли ми забороняємо тим же жителям ОРДЛО брати участь в українських виборах, коли ми сперечаємося, що раніше — вибори чи кордон (в стилі, що раніше з'явилося — курка чи яйце), коли йде саботаж мирного процесу, то люди в ОРДЛО волею-неволею починають брати участь в тих виборах, в яких можуть.

"200 тисяч жителів непідконтрольних частин Донеччини та Луганщини, які віддавали голоси за російські партії на російських виборах — це зовсім не мало. Фактично ми бачимо їх легітимізацію як росіян за допомогою цих виборів, — зазначає Микита Трачук. — І якщо раніше РФ намагалася нам під будь-яким соусом повернути ці території, то зараз, як мені здається, вона перейшла до іншої стратегії. І буде максимально там закріплюватися. І той факт, що, за різними оцінками, там уже понад 500 тисяч осіб отримали російські паспорти, що частина їх вже бере участь в російських виборах, легітимізує їх в статусі громадян РФ. Це символічний момент. Українській владі слід замислитися над найважливішими питаннями. Чи не втратили ми цих жителів тимчасово непідконтрольних територій як українських громадян? Що робити, щоб їх повернути? Це важливо, а не чергові гучні заяви і звинувачення ".

Раніше видання "Коментарі" писало, з яким відривом перемагає партія Путіна на виборах в Держдуму РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

ц2уц

20 вересня 2021, 17:36

Оце добре! Менi це подобаеться! Нечего сюсюкать с прихвостнями бандеровскими. Без них так классно!!!


Новини