Головна Новини Світ Росія Її обміняли на російського торговця зброєю: американка розповіла про жахи російської в’язниці
commentss НОВИНИ Всі новини

Її обміняли на російського торговця зброєю: американка розповіла про жахи російської в’язниці

Росія відправила в колонію американку Бріттні Грінер, яку потім обміняли на російського торговця зброєю.

5 травня 2024, 13:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Дворазова олімпійська чемпіонка, чемпіонка світу та баскетболістка національної збірної США Бріттні Грінер у лютому 2022 року затримали в аеропорту Шереметьєво за підозрою в зберіганні картриджів для вейп-пристроїв з гашишною олією. Через 10 місяців її обміняли на російського торговця зброєю Віктора Бута. Тепер Бріттні Грінер розповіла, як це бути в російській в'язниці.

Її обміняли на російського торговця зброєю: американка розповіла про жахи російської в’язниці

Ув’язнена в Росії американка Бріттні Грінер. Фото з відкритих джерел

Після арешту Грінер відправили до слідчого ізолятора, де у неї конфіскували телефон і дозволили мати одну невелику сумку для особистих речей. За словами американки в камері смерділо, а туалетом була дірка в підлозі заповнена фекаліями. Крім того, в ізоляторі було ліжко, яке для баскетболістки зростом 206 см виявилось замалим, що повернуло їй проблеми від старих спортивних травм. 

Американку годували молочною кашею зі шматком жирної риби від якої Бріттні Грінер ставало погано. Також в ізоляторі не було мийних та гігієнічних засобів.

"Я ніколи не була такою брудною у своєму житті. Я почувалася жахливо", — згадала Бріттні Грінер та додає, що все це довело її до суїцидальних думок.

Кожного разу, коли її перевозили, то саджали в настільки малу клітку, що їй доводилось сидіти боком, а коліна торкались до її грудей.

Грінер, яка є лесбійкою, була змушена пройти психіатричну експертизу під час тримання під вартою. Американка хвилювалась, що її можуть помістити в "спеціалізований заклад" через її орієнтацію, а психіатр розпитував Грінер про депресивні думки, проблеми з наркотиками та вимагав зізнання.

Перебуваючи під вартою Грінер познайомилась з колишньою волейболісткою, на ім'я Альона, яка навчалася в Лондоні і вільно розмовляла англійською. Жінка перекладала американці те, що говорять охоронці, інші ув’язнені та попереджала про небезпеки. Альона сказала Бріттні, що у в’язниці легко заразитись герпесом та інфікуватись ВІЛ. Крім того, вона порадила їй уникати медичних оглядів з цих же причин.

4 серпня 2022 року Бріттні Грінер засудили до дев'яти років колонії суворого режиму і штрафу в один мільйон рублів. На початку листопада її відправили в колонію в Мордовії, яку, за її словами, ув'язнені називали "сракою Росії". Кілька днів родина та адвокати Грінер не знали, де вона.

У колонії Бріттні Грінер видали закоротку форму та відправили в камеру на 20 жінок. Крім того, у в'язниці один санвузол був розрахований на 50 в’язнів. У колонії спортсменка працювала швачкою: шила форму для російської армії. Іноді Грінер добровільно відкидала сніг і лід навколо колонії, адже фізична робота нагадувала їй тренування. Загалом вона працювала 12-15 годин щодня.

2 грудня Грінер перевели в чоловічу колонію. Того ж вечора охоронець передав їй записку про те, що її незабаром звільнять. Вранці американку відправили в кімнату для огляду. Там був чоловік, який назвав себе лікарем та ще семеро озброєних охоронців. В кімнаті Бріттні Грінер наказали повністю роздягнутись, щоб вони сфотографували її з усіх боків. За її словами, це була "остання демонстрація тотальної влади та контролю над її тілом" російською владою. 

Потім її посадили на літак до Абу-Дабі, де обміняли на російського торговця зброєю Віктора Бута, якого засудили в США до 25 років.

Повернувшись додому Бріттні Грінер активно намагається повернути інших іноземців з російської в’язниці, зокрема Пола Велана та журналіста Евана Гершковича. Американка розповіла, що не любить проводити час у своїй спальні, адже кімната з ліжком нагадує їй в'язницю. Крім того, у неї з'явилися симптоми посттравматичного стресового розладу та сняться кошмари, де її повернули в Росію.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ув'язнений в Росії американський журналіст Еван Гершкович відправив лист батькам, де розповів, що робить у російській в'язниці.

Також "Коментарі" писали про фото камери російської в'язниці подібної до тієї, у якій Олексій Навальний пробув понад 300 днів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини