Головна Новини Світ Росія Навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі – як має відреагувати Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі – як має відреагувати Захід

Розмістивши тактичну ядерну зброю в Білорусі, Путін створить тим самим загрозу не так Україні, як Польщі, Литві, Латвії

27 березня 2023, 10:40
Поділіться публікацією:

Після того як російський президент Володимир Путін заявив, що РФ розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусіцю позицію розкритикували у США, а також загалом у НАТО. В Офісі президента України заявили, що Путін боїться програти в Україні, а тому знову фіксує свою участь у злочині, порушуючи договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Чи зможе цей шалений хід російського диктатора та його білоруського васала змусити світ жорсткіше реагувати? Чи можна вважати, що Путін пішов ва-банк і що його ставки будуть биті? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі – як має відреагувати Захід

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Всім сусідам Білорусі зараз слід діяти консолідовано

Директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що Путін наміром розмістити російську тактичну ядерну зброю (ТЯЗ) у Республіці Білорусь (РБ) намагається вбити одразу кількох зайців.

По-перше, пояснює експерт, таким чином господар Кремля садить Лукашенка на ще коротший повідець.

"І хоч Лукашенко для внутрішнього споживання говорить про те, що розміщення ядерної зброї на території Білорусі зробить її сильнішою, дозволить безпосередньо не вступати в ту ж війну в Україні, насправді це лише перекладає чергову частину відповідальності безпосередньо на РБ. Просто відповідати доведеться трохи згодом. І більше. До того ж розміщення ТЯЗ на території РБ робить Лукашенка менш потрібним Путіну", – зазначає Євген Магда.

По-друге, продовжує він, подібним кроком Путін пересуває ядерну зброю на кілька сотень кілометрів ближче до Заходу.

"Створюючи цим загрозу не так Україні (хоч як це парадоксально звучить, наша країна після всього пережитого не боїться застосування противником ТЯЗ на військовому рівні, про що говорили генерали Залужний і Забродський ще восени 2022-го), скільки Польщі, Литві, Латвії, які, як і ми, є сусідами Білорусі", – наголошує експерт.

По-третє, зазначає він, Путін у такий спосіб відповідає (аситерично, на його думку) на ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) на його арешт.

"З огляду на сказане вище, я впевнений, що всім сусідам Білорусі зараз слід діяти консолідовано. Тим більше, що у нас є "Люблінський трикутник", у рамках якого Польща, Україна та Литва вже говорили про необхідність спільного забезпечення безпеки в регіоні. Відповідно – потрібні заяви та рішення саме цих країн щодо путінських "ядерних планів". Також Україна має відмовитися від будь-яких ілюзій щодо можливості розмов з Лукашенком. Як уже відмовилася від подібних щодо Путіна. І ще один момент. Ще восени 2022 року польський президент Анджей Дуда не відкидав розміщення американської тактичної ядерної зброї на території Польщі – одного з провідних союзників США у Балто-Чорноморському регіоні. Така позиція є зрозумілою та ще більш актуальною у світлі нових російсько-білоруських загроз. А також у світлі того, що цієї осені у Польщі намічені парламентські вибори – і партія "Право і справедливість", яка зараз перебуває при владі, боротиметься за збереження своїх позицій", – резюмує Євген Магда.

Зараз Путін знову діє звичним для себе чином, піднімаючи ставки

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Путін є заручником власної моделі успіхів, яку він застосовував упродовж десятиліть. А саме – постійного підняття ставок. З розрахунком на те, що у опонентів больовий поріг нижчий. І щоразу така тактика приносила йому плоди. Зараз він знову діє так само. Піднімаючи ставки. Лякаючи західне суспільство ядерною зброєю. Сподіваючись, що це може зменшити підтримку України. І ігноруючи те, що подібні дії (ядерна ескалація) суперечать інтересам Китаю".

При цьому, наголошує експерт, ситуація за останній рік кардинально змінилася. Україна вже не боїться. А на Заході на сьогодні вже кількість тих, хто адекватно сприймає Росію, побільшало.

"І те, що ще недавно вдавалося Путіну в плані шантажу, викликаючи страх і поступки, сьогодні вже викликає роздратування та ще більше згуртування у відповідь на російську агресію, – пояснює Олег Саакян. – Новим кроком у ракурсі ядерного шантажу Путін здатний похитнути ті слабкі ланки, які існували у Західній коаліції. Але, водночас, ще більше згуртує тих, хто є ядром такої коаліції. Що призведе до ще більшої підтримки України та підвищення на Заході кількості тих, хто виступатиме за рішучіші кроки для руйнування російської агресії та путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — це може змусити російського диктатора Путіна повернутись до переговорів: в Інституті вивчення війни (ISW) назвали варіант.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 березня 2023, 09:59

Заходу треба перестати робити ставку на темні сили - вона програшна, що довела історія. Почали зі Сталина, були Куба В'єтнам Афганістан з талібами. Гасло: "Він сукин син, але наш" працює на Зло. Недокраїна, створена тільки для шкоди сусідам, зі злочинними угрупованнями, які не узурпували владу пожиттєво, просто альтернативи і конкуренції не мають - не для товаришування. Хотіли допомогти, взяли б під повний протекторат, щоб допомогти простому населенню позбутись правлінь Хунт.


Новини