Головна Новини Світ Росія Пригожин мітить на місце Путіна: чи можливий такий розклад - про що говорить інформація, що з'явилася
commentss НОВИНИ Всі новини

Пригожин мітить на місце Путіна: чи можливий такий розклад - про що говорить інформація, що з'явилася

Євген Пригожин дійсно час від часу робить гучні політичні заяви, але стверджувати, що він готовий потрапити у вищий ешелон російської влади поки що передчасно

29 березня 2023, 11:32 comments1286
Поділіться публікацією:

Власник ПВК "Вагнер", так званий "кухар Путіна" Євген Пригожин може використати свій вплив на медіаландшафт у Росії, щоб представити себе як претендента на президентських виборах у 2024 році. Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Експерти проаналізували ці припущення спеціально для видання "Коментарі".

Пригожин мітить на місце Путіна: чи можливий такий розклад - про що говорить інформація, що з'явилася

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Припускати, що Пригожин може скласти якусь конкуренцію Путіну, більше виглядає як якась маніпуляція

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, щоб говорити про Пригожина, як про можливого кандидата в президенти (незалежно від того, чи може він чи не може займатися політикою, враховуючи його кримінальне минуле), слід знати хоча б елементарний замір електоральних настроїв. Якесь соціологічне дослідження, яке, зрозуміло, зробити об'єктивним у Росії практично неможливо.

"Питання має звучати максимально просто і зрозуміло. Наприклад: "Чи готові ви підтримати Євгена Пригожина (пояснюючи, що мова саме про цього Євгена Пригожина), якщо він балотуватиметься в президенти?". Я таких опитувань ніде не бачив. Тим дивнішими є відповідні припущення від Інституту вивчення війни, який, за логікою, має займатися саме питаннями війни, а не політичними прогнозами. Для останнього є відповідні центри, які безпосередньо займаються соціологією, політичними питаннями", – пояснює Віталій Бала.

Крім того, продовжує він, можливо, в ISW плутають рівень впізнаваності та рівень підтримки. Як часто плутають рівень підтримки та рівень довіри, що не одне й те саме.

"А без таких вихідних даних робити припущення, що Пригожин може скласти певну конкуренцію Путіну, більше виглядає як така собі маніпуляція, – вважає експерт. – Пов'язувати Пригожина автоматично з політикою, ґрунтуючись на його якихось заявах і власних домислах, на мій погляд, передчасно. Так, він хотів відкрити по всій Росії якісь центри, залучати молодь до своєї ПВК. Можливо, потім це виллється в політичний проект. Але поки що нічого подібного немає".

Пригожин дійсно вкладає серйозні кошти в свою розкрутку

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Пригожин справді останнім часом почав вкладати гроші в просування себе як серйозної фігури. Я не знаю, чи збирається він іти в президенти, чи стати міністром оборони, головою Генштабу. Але нещодавно я зробила shorts і поставила на своєму каналі в YouTub момент, де Пригожин жорстко критикує Міноборони РФ та Генштаб. Нарікає, що його позбавили зв'язку, боєприпасів. І в останні дні відбувається пекло у коментарях. Схоже, є якась бото-ферма, яка працює на Пригожина. І вона просто тисячами виплескує коментарі у стилі "Пригожин — молодець, його треба в міністри оборони, у президенти" тощо".

На думку Тетяна Попової, це доводить, що Пригожин справді вкладає серйозні кошти у свою розкрутку.

"Чи є метою цієї розкрутки політичне майбутнє Пригожина у першому ешелоні (уряд, Держдума) чи це просто своєрідний варіант захистити себе від можливих нападок (а ворогів він нажив чимало) – сказати поки що складно. Можливо, це все у комплексі. Але виглядає більше не як претензія на першу позицію, а як спроба отримати посаду в політроскладі РФ", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ядерна зброя в Білорусі: про що говорить реакція Мінська — чому шантаж Путіна не спрацював.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини