Головна Новини Світ Росія Про що говорить чистка у силовому блоці РФ: які сигнали подає Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить чистка у силовому блоці РФ: які сигнали подає Путін

У Кремлі намагаються показати своєму оточенню, що минулі домовленості обнуляються

14 травня 2024, 13:37
Поділіться публікацією:

Після усунення Сергія Шойгу з посади Міноборони у відомстві, яке віддали економісту Андрію Білоусову, почалися кадрові чистки. Так, силовики затримали начальника Головного управління кадрів Міноборони Юрія Кузнєцова. І це, мабуть, лише початок дешойгуізації МО. Що та чому відбувається зараз між вежами Кремля? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорить чистка у силовому блоці РФ: які сигнали подає Путін

Путін та Шойгу. Фото з відкритих джерел

Війна веж Кремля ніколи не припинялася

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука пояснює:

"Слід розуміти, що війна веж Кремля ніколи і не припинялася. Інша річ, що у нас у переважній більшості випадків заяви про таку внутрішню війну російських еліт сприймалися як вигадки. Насправді така війна йде давно. Ще з часів Радянського Союзу розпочалося суперництво між армійськими спецслужбами та КДБ (зараз – ФСБ)".

За словами експерта, цей безперервний процес яскраво проявився під час подій у Сирії, під час російської агресії проти України (спочатку – гібридної, потім – відкритої).

"Фактично з 2014-го, коли окупанти зайшли на частину території Донецької та Луганської областей, наша розвідка відзначала постійне суперництво між армійськими та ефесбешними структурами на території т.зв. "ДНР" та "ЛНР". Отже, нічого нового в нинішньому струсі того ж Міноборони явно не без допомоги ФСБ немає. Але разом з тим, очікувати на якусь революцію в РФ на користь України немає жодних підстав", – вважає Георгій Тука.

Призначення того ж таки Білоусова – це спроба показати, що РФ готується до тривалої війни

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що масштабні перестановки у силовому блоці РФ пов'язані з тим, що Путін хоче подати одразу кілька сигналів.

По-перше, намагається показати своєму оточенню – минулі домовленості обнуляються. Що помилялися ті, хто думав – про щось домовився з ним раз і назавжди, а тому завжди матиме статус, вплив, перебуватиме в управлінській вертикалі. І тепер треба наново передомовлятися, пояснює експерт.

По-друге, щодо безпосередньо Міноборони — це зараз дуже "ласе" відомство, з неймовірно роздутими бюджетами (за деякими оцінками — до 7% ВВП). Мілітарні потреби — величезні, приблизно як у пізньому СРСР. І корупція там, зрозуміло, є колосальною.

"Плюс – у Кремлі явно побоюються, що частина військових може бути налаштована проти Путіна, проти загалом нинішньої політичної верхівки. Ці страхи значно підживили минулорічний невдалий бунт Пригожина. І, як я розумію, Кремль хоче взяти під максимальний контроль Міноборони і все, що з ним пов'язане (а найманці зараз – у сфері МО)", – зазначає Олексій Якубін.

По-третє, продовжує він, є, схоже, гра Кремля із Заходом та внутрішньою аудиторією.

"Призначення того ж таки Білоусова — це спроба показати, що РФ готується до тривалої війни, що економіка ще більше переходить на військові рейки. Для внутрішньої аудиторії "цар" посилає також меседжі, що він бачить корупційне неподобство — і бореться з ними. Поки що складно сказати, чи вплинуть такі перетрушування МО на власне військові дії. Навряд чи просто так зберегли начальника Генштабу Валерія Герасимова. Але якщо подібні процеси в МО продовжаться, це потенційно може позначитися на армії. Поки що у Путіна, схоже, вважають, що роблять все правильно", – констатує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається у Кремлі: до чого може призвести низка гучних відставок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

15 травня 2024, 06:42

Этож какие мерзкие, циничные твари у нас у власти. Специально перед подорожанием электроэнергии вводят графики отключения. После обстрела энергетики уже два месяца как хватало электроэнергии, а тут видете стало нехватать. Ссучары, будьте вы все и ваши семьи прокляты, твари.


Новини