Головна Новини Світ Росія Путін готує нові заяви: чи чекати на несподіванки і чому війна може загостритися
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін готує нові заяви: чи чекати на несподіванки і чому війна може загостритися

Кремль готує зрежисовану виставу, щоб показати, що Путін повністю контролює ситуацію

1 грудня 2023, 17:15 comments1539
Поділіться публікацією:

Путінський глашатай Дмитро Пєсков повідомив, що господар Кремля проведе 14 грудня "пряму лінію з народом" та велику прес-конференцію. Не виключено, що тоді й оголосить про намір знову балотуватися на пост президента (вибори намічені на березень-2024). Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що у президентській кампанії Путін сконцентрує увагу на внутрішніх справах країни та критиці Заходу, намагаючись дистанціюватися від війни в Україні. Чи може Путін зробити якісь несподівані заяви 14 грудня? Чи точно він піде на вибори? Чи дійсно росіяни так підтримують його, як демонструють соцопитування? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Путін готує нові заяви: чи чекати на несподіванки і чому війна може загостритися

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путіну важливо продемонструвати, що він контролює все та вся

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі міркує так:

"Не думаю, що варто очікувати на якісь сенсаційні заяви від Путіна під час цієї прес-конференції. Функція заходу – інша".

Путіну, пояснює експерт, важливо продемонструвати, що він контролює все і вся, може відповідати на будь-які питання (зрозуміло, що заздалегідь узгоджені-заготовлені), вирішувати будь-які проблеми в онлайн-режимі.

"Все як завжди, – констатує Максим Ялі. – Саме для цього і були вигадані такі його щорічні "спілкування". А про своє рішення йти на чергові президентські вибори Путін, найімовірніше, заявить окремо".

Рівень довіри до Путіна всередині країни справді високий

На думку політолога Дмитра Воронкова, несподіваних заяв під час прес-конференції Путіна не варто очікувати.

"Це ж – зрежисована вистава. Як і російська соціологія, довіряти якій теж не варто. Уся вона контролюється Кремлем. РФ – суто авторитарна країна, яка останнім часом уже не особливо приховує це за маскою псевдодемократії", – пояснює експерт.

Водночас, зазначає він, через те, що "четверта влада" в Росії працює виключно як пропаганда, очікувати погіршення ставлення до Путіна теж не варто. Тож рівень довіри до нього всередині країни, на жаль, справді високий, резюмує Дмитро Воронков.

"Путін точно балотуватиметься, – вважає він. — І стане це аргументувати необхідністю "врятувати" РФ від зовнішньої агресії. За логікою Кремля, злий Захід спить і бачить, як напасти на Росію, а поки що воює з нею руками України".

Політолог прогнозує, що під час прес-конференції, на яку допустять не лише російські ЗМІ (що не мають нічого спільного зі свободою слова), а й низку зарубіжних медіа з орбіти РФ, задаватимуться зручні питання, створюючи Путіну "теплу ванну".

"Частина питань явно вкладатиметься в рамки його передвиборчої кампанії. Яка (і тут я не згоден з аналітиками ISW) не зможе обійтися без мілітарних моментів. Очевидно буде спроба збільшити військову мотивацію населення. Але не відчинено. Кремль не може собі дозволити ні визнавати величезних втрат, ні оголошувати відкриту мобілізацію. Отже, ключові меседжі тут – ризики війни з НАТО, озброєння Заходом агресивної України, на що Росія має відповідати. І так далі. Дистанціюватися від війни, яку він і розв'язав, Путін не зможе. Тому актуалізується тема "зовнішнього ворога", РФ як "обложеної фортеці". Навколо цього і будуватиметься путінська передвиборча кампанія", – вважає Дмитро Воронков.

На нас чекають два тижні безмірного кровопролиття

Політолог Володимир Цибулько припускає, що під дату путінської "прямої лінії" та прес-конференції російські війська отримали наказ захопити як мінімум Авдіївку.

"Буде такий ось "подарунок" Путіну "під ялинку". Тож на нас чекають два тижні безмірного кровопролиття", – попереджає експерт.

На його думку, про вибори як демократичну процедуру в РФ не йдеться. Швидше це електоральне дійство, де результат ясний заздалегідь.

"Не важливо, чи допущені альтернативні кандидати чи ні. Не важлива свобода слова. Все це стає непотрібним у монархії! Навіть сама "пряма лінія" не потрібна, адже ніхто не вірить у дієвість демократичних інструментів. Вони відмерли в монархії, як і соціологія", – констатує Володимир Цибулько.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін виглядає здатним перемогти: The Economist видав резонансний матеріал про війну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

2 грудня 2023, 09:01

росія та Україна ведуть таємні мирні переговори по лінії Герасимов-Залужний, незважаючи на заперечення Зеленського та Білого дому, стверджує американський журналіст Сеймур Херш із посиланням. Готуються зливати страну. А шуту вірити, це себе обманювати.


Новини