Головна Новини Світ Росія Путін скликає Радбез РФ: які рішення щодо війни в Україні можуть бути прийняті
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін скликає Радбез РФ: які рішення щодо війни в Україні можуть бути прийняті

Питання «безпеки» на тимчасово захоплених територіях для окупантів справді стоїть гостро

5 квітня 2023, 11:00 comments2420
Поділіться публікацією:

У середу, 5 квітня, російський диктатор Володимир Путін проведе засідання Ради безпеки РФ. Відомо, що розглянуть "забезпечення законності, правопорядку та громадської безпеки" на тимчасово захоплених територіях материкової України (Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей). Чому Кремлю досі вдається "продавати" росіянам "приростання землями", не маючи фактичного контролю за ними? Чи можуть бути прийняті на Раді безпеки якісь радикальні рішення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путін скликає Радбез РФ: які рішення щодо війни в Україні можуть бути прийняті

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Можливо "миротворчу операцію" буде оголошено на анексованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна акцентує, що засідання Ради Безпеки в РФ – це завжди подія, від якої очікуються сюрпризи. Тим більше, що засідання анонсоване у розширеному форматі, хоч і з онлайн участю президента Путіна.

"Ключовою темою, як заявлено, є "забезпечення законності, правопорядку та громадської безпеки" на окупованих територіях, що саме собою звучить дико з урахуванням способу їх приєднання. Однак для російського політикуму та російського суспільства подібні наративи вже рік є невід'ємною частиною масової свідомості, а їхнє обґрунтування – обов'язковою складовою будь-якого виступу керівників Кремля. Логіки в еволюції обґрунтувань агресії та анексії шукати не варто. Від тези "братнього українського народу, який заблукав" до "українців як нації не існує" минуло менше року. Глибинний російський народ, що виріс на великоросійському шовінізмі, вмонтованому в систему освіти та пропаганду, з однаковим захопленням сприймає і перше, і друге. З таким же захопленням він сприйме "кінець світу" в ядерному попелі, адже втрачати, крім уявної величі, особливо і нічого", – зазначає експерт.

За її словами, питання "безпеки" на окупованих територіях справді стоїть гостро. Зустрічі з квітами та короваями від місцевих жителів не вийшло, партизанський рух зміцнився та активізувався, гауляйтери почали нервувати та вивозити сім'ї, а самі здебільшого відсиджуватись на території РФ, подалі від зони досяжності підпільного українського визвольного руху.

"Плюс до цього – масова істерія у зв'язку з анонсованим контрнаступом ЗСУ, щоденна "бавовна" на окупованих територіях, будівництво оборонних споруд із залученням цивільних осіб. Не дуже комфортні умови для ефективної роботи з "інтеграції" нових регіонів до "дружної родини народів". З великою ймовірністю засідання Ради безпеки буде присвячене "боротьбі з тероризмом". Червоною лінією, можливо, пройде концепція "мочити у сортирах". У практичній площині це призведе до посилення режиму не тільки на окупованих територіях, там і так панує повне беззаконня, точніше панує закон, який не має жодного відношення до прав людини", – впевнена Ганна Малкіна.

Вона не сумнівається, що посилення режиму відбудеться по всій Росії, а приводом стане ліквідація воєнкора Татарського в центрі Пітера.

"Можлива також зміна статусу т.зв. "спеціальної військової операції", проте тут є варіанти. Найлогічніше виглядала б трансформація "СВО" в антитерористичну операцію. Однак це нічого не дає. Тому тут слід звернути увагу на той факт, що вчора Державна дума РФ схвалила у першому читанні законопроект про участь у миротворчих операціях не лише військовослужбовців-контрактників, а й солдатів-строковиків. Можливо "миротворчу операцію" буде оголошено на анексованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, що дасть можливість кинути в топку війни призовників, без проведення такої непопулярної напередодні президентських виборів мобілізації", – прогнозує експерт.

ФСБ отримає свою частку відповідальності та негативу

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера, уродженець Маріуполя, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" міркує так:

"На мій погляд, мотив проведення цього Радбезу – порушення певного балансу веж Кремля. У ФСБ виходить перекладати відповідальність за невдачі на фронтах на військових. Думаю, що критика дій вищого військового керівництва, яка звучить від людей, які контролюють ФСБ, зайшла надто далеко. А відповідальності цієї структури немає – за дії партизанів та українських спецслужб на окупованих територіях, за періодичне знищення колаборантів", – пояснює нардеп.

На його думку, незважаючи на, можливо, сплановану акцію з підривом пропагандиста Татарського з метою дискредитації противників війни, мала й негативну для Кремля і ФСБ сторону.

"Всередині ерефії інцидент отримав неоднозначну оцінку. Тому на Раді безпеки, думаю, ФСБ отримає свою частку відповідальності та негативу ще й за це, – каже Сергій Магера. – Необхідність проведення Ради безпеки також може бути продиктована елементарною проблемою підготовки відбиття українського контрнаступу. Ну а те, що частина Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей – не під контролем Москви, у зомбоящику особливо не мусують. А чого там немає, про те й міркувати не варто, вважають у Кремлі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, чи справді Путін має намір затягнути війну проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини