Головна Новини Світ Росія Путін збирається на переговори, про які у Байдена нічого не знають: що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін збирається на переговори, про які у Байдена нічого не знають: що це означає

Президент РФ Володимир Путін самовпевнено анонсував переговори з США на початку року в Женеві

24 грудня 2021, 10:58
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін на підсумковій прес-конференції 23 грудня заявив про те, що на початку року очікуються переговори з "американськими партнерами" з питань безпеки в Женеві. За його словами, "представників з обох сторін призначено". Тим часом, представники Білого дому повідомляють, що американський президент Джо Байден не має планів на найближчий час щодо проведення переговорів зі своїм російським колегою. Що означає такий різнобій у заявах? Коли і за яких умов можна очікувати на відповідні переговори? З такими питаннями видання "Коментарі" звернулося до наших експертів.

Путін збирається на переговори, про які у Байдена нічого не знають: що це означає

Володимир Путін. Фото: сайт Кремля

Путін може використати прийом, який цього року спрацював уже двічі – ескалація біля кордонів з Україною

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Навряд чи тут хтось когось підставляє. Путін просто знову напрошується на зустріч, нав'язує її. Усі заяви, які він робив під час прес-конференції, у тому числі щодо України, НАТО, у ракурсі того, що РФ прийматиме рішення щодо своєї безпеки так, як вважає за потрібне, – це своєрідне запрошення до переговорів. Щоб, можливо, обговорювати ті проекти договорів про не розширення НАТО (і не тільки), які були представлені публічно російською стороною. І керівництво США та НАТО підтвердило, що отримали їх".

На думку експерта, Путін у такий спосіб просто намагається змусити Байдена не просто до зустрічі, а до обговорення ідеї про розподіл сфер впливу, яка чітко простежується в останніх заявах РФ та проектах договорів.

"Ідеї, яка просувається не просто публічно, а й нахабно. Думаю, саме у такому ракурсі слід розглядати заяву Путіна про зустріч із Байденом, – каже Віталій Бала. – Ну, а чи ця зустріч відбудеться – залежить від того, як вирішать США. Чи готові вони навіть обговорювати ультимативні "пропозиції" Кремля. Але Путін може використати прийом, який цього року спрацював уже двічі – ескалація на кордоні з Україною. Так він уже двічі змусив Байдена з ним зустрітися – очно в Женеві у червні та онлайн у грудні. На жаль, для нас Росія може знову вдатися до такого виду шантажу з метою примусити США до переговорів".

РФ свідомо спалює мости для змістовних переговорів

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко зізнався, що не здивується, якщо переговорів взагалі не буде.

"Непряме свідчення цього – публікація проекту угоди на сайті МЗС РФ. Так не роблять, якщо хочуть про щось домовитись. Склалося відчуття того, що Путін пішов ва-банк, ухвалив рішення щодо України. Міністр оборони РФ Шойгу вже озвучив план провокації – американські ПВК в Україні та хімічна зброя, яка, вочевидь, має бути застосована на Донбасі. Тобто РФ свідомо спалює мости для змістовних переговорів. Як можна вести переговори з божевільним, який живе у паралельній реальності? Його можна лише ізолювати, ніж США та НАТО і зараз займатимуться", – вважає експерт.

Він побоюється, що на Україну чекають погані новини в цьому контексті.

"Путін націлився на відтворення Радянського Союзу до 100-річчя його заснування, і йому критично потрібні ще дві республіки для відтворення 1922 року – радянська Україна (можливо, зі столицею у Харкові, так було історично) та Закавказзя. Тому наступний рік в Україні та Грузії буде ключовим з погляду виживання та збереження суверенітету та територіальної цілісності, – прогнозує Валерій Кравченко. – При цьому, повторюся, метою Путіна є не окупація України, а створення подібності радянської республіки у складі Слобожанщини, Донбасу та Таврії (з коридором на Крим). Решта України, за логікою Кремля, залишиться безперспективним буфером між новим Радянським Союзом та НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — путінський бенефіс: до чого готуватись Україні після заяв Путіна на прес-конференції – експерти озвучили прогноз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини