Головна Новини Світ Росія РФ нарощує війська поблизу українського кордону: наскільки велика загроза російського вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ нарощує війська поблизу українського кордону: наскільки велика загроза російського вторгнення

Політичний експерт Сергій Таран називає періодичне стягування росіянами сил і засобів до нашого кордону елементами тиску з боку Кремля

31 жовтня 2021, 16:10
Поділіться публікацією:

Росія відновлює нарощування своїх військ поблизу українського кордону. Це викликало занепокоєння деяких офіційних осіб у США та Європі, які відстежують те, що вони вважають нерегулярними переміщеннями техніки та персоналу на західному фланзі Росії, пише Washington post.

Що відбувається та чому? Чи є реальною загроза російського вторгнення? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

РФ нарощує війська поблизу українського кордону: наскільки велика загроза російського вторгнення

РФ нарощує війська поблизу українського кордону: наскільки велика загроза російського вторгнення - фото з відкритих джерел

Враховуючи, що біля українських кордонів постійно перебуває 80-90 тисяч російських військовослужбовців, цього недостатньо для наступу, якщо ми говоримо про найгірший сценарій

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков поки що не бачить причин порівнювати ситуацію з тією, що була навесні, коли Росія демонстративно збільшила угруповання військ біля українського кордону.

"Тоді була лавина публічних матеріалів – відео, фото у мережі, які демонстрували переміщення російських військ. Воно відбувалося на різних напрямках, масово. Це було і у Воронезькій області, і в окупованому Криму. Американці навесні привселюдно заявляли, що бачать переміщення військ, на це реагувало Європейське командування США. Зараз такого немає, – зазначає Микола Бєлєсков. – Про стягування військ РФ до російсько-українського кордону говорять у тій самій статті у Washington post на умовах анонімності. Якщо буде офіційна заява спікера Пентагону чи Європейського командування США вдасться до деяких дій у рамках російсько-українського конфлікту – це буде сигналом. А поки не буде хоча б таких явних індикаторів, навряд чи варто бити на сполох".

При цьому аналітик не виключає можливості, що є деякі переміщення в рамках навчань, тренувань. Хоча це, за його словами, нетипово.

"У російських військ зараз – кінець навчального року. І, як правило, нічого масштабного в цей час не відбувається. Масштабно – це були нещодавні російсько-білоруські навчання Захід-2021. Але вони відбулися. Навіть з огляду на те, що біля українських кордонів постійно перебуває 80-90 тисяч російських військовослужбовців, цього недостатньо для наступу, якщо ми говоримо про найгірший сценарій. Тут необхідно значне нарощування угруповання. І це не день-два, а кілька тижнів. Приховати таке практично неможливо. Навіть якщо переміщатимуться виключно ночами, від засобів об'єктивного контролю (тих же супутникових), які є в американців, цього не сховати", – впевнений Микола Бєлєсков.

За його словами, поки немає основних індикаторів, які підтверджують подібні перегрупування – шквал матеріалів у відкритих джерелах, а також офіційні заяви наших партнерів – навряд чи слід перейматися.

"Звернути увагу слід, відстежувати ситуацію також. Але говорити, що створюється гарантована загроза, мабуть, не варто", – резюмує аналітик.

Те, як далеко просунеться російська армія на нашій території (і чи просунеться), залежить від того, наскільки Україна буде готова, здатна чинити опір

Політичний експерт Сергій Таран зазначає, що для Росії армія завжди була інструментом політичного тиску.

"Потрібно розуміти, що будь-які спроби домовитися з РФ про будь-що – ні до чого не призводять. Тому що з точки зору Кремля: домовлятися означає виявляти слабкість. Українська ж влада за Зеленського постійно каже, що готова домовлятися з агресором. Разом з тим, щоб вимагати від Заходу посилення санкцій, робити ставку на посилення армії та активізацію євроатлантичної інтеграції. Більше того – українська влада заявляє публічно про готовність купувати вугілля та електроенергію у РФ. І такі заяви дозволяють Кремлю робити висновок про слабкість української влади. І необхідність посилювати тиск. Що ми й бачимо", – пояснює Сергій Таран.

Елементами такого тиску він називає і періодичне стягування росіянами сил і засобів до нашого кордону, і хвилеподібні загострення ситуації на Донбасі. 

"Нагадаю, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводиться глобальна роздача російських паспортів, залучення мешканців ОРДЛО до російських виборів. І дедалі активніше російськими пропагандистами розганяється теза, що на Сході України живуть "російські громадяни", яких треба "захищати". Загострення може мати різні види. Один із них – т.зв. "Миротворча місія" на Донбасі, про що поступово починають говорити російські паблики та ЗМІ", – акцентує політолог.

На його думку, для української влади це чергове загострення – шанс зрозуміти, що ставка на переговори з РФ призводить лише до посилення конфронтації.

"Росія тисне доти, доки не відчуває опору, – наголошує Сергій Таран. – І те, як далеко просунеться російська армія на нашій території (і чи просунеться), залежить від того, наскільки Україна буде готова, здатна чинити опір".

Раніше на порталі "Коментарі" — РФ розв'язала енергетичну війну проти Європи та України — міста можуть залишитися без світла та тепла: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Тетяна

31 жовтня 2021, 17:43

Якщо Бог не дає ради тому, що відбувається, то він допускає війну... потрібно відповідати за злочини і молдаван кегебістів Фільо і бандюг Зубиків, і судді Овсієнка А., поліцейської маніячки Муравської, мафії Кононенко, що віджимають батьківську і дідівську домівку, за знущання над батьками і братом, за смерть чоловіка задля моєї рідної землі і хати!!! Доки буде наявна злочинність поліції і управління, доти буде війна. А це не допоможе, буде - ядерна. стріляти ту брехливу шиза… Показати більше...


Новини