Головна Новини Світ Росія Росія обміняла у США торговця зброєю: чим він тепер займається та як впливає на ситуацію у світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія обміняла у США торговця зброєю: чим він тепер займається та як впливає на ситуацію у світі

Росіянин Віктор Бут повернувся до збройового бізнесу та допомагає Москві укладати нові контракти з її союзниками.

сьогодні, 12:00
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Російський бізнесмен Віктор Бут, відомий як "торговець смертю", знову в центрі міжнародних скандалів. За інформацією видання Wall Street Journal, він став посередником у переговорах між Росією та єменськими хуситами щодо продажу зброї. У 2022 році Бут був обміняний Росією на американську баскетболістку Бріттні Грінер після більш ніж 10 років ув'язнення в США.

Росія обміняла у США торговця зброєю: чим він тепер займається та як впливає на ситуацію у світі

Торговець зброєю Віктор Бут. Фото з відкритих джерел

Згідно з джерелами в американському виданні, в серпні 2024 року Бут зустрівся з представниками єменських хуситів у Москві. Офіційно хусити прибули до Москви з метою закупівлі пестицидів та автомобілів, але WSJ вважає, що переговори стосувалися зброї. Під час цієї зустрічі було укладено угоду на купівлю автоматів Калашнікова на суму 10 мільйонів доларів. 

Також під час зустрічі обговорювались інші види озброєнь, зокрема протитанкові ракети "Корнет" і зенітна зброя. Джерела стверджують, що постачання можуть розпочатися вже у жовтні. Зброя буде доставлена до єменського порту Ходейда під виглядом продовольства.

Єменські хусити вже давно залучені до конфліктів на Близькому Сході, і після нападу ХАМАСу на Ізраїль почали активно атакувати морські судна в Червоному морі. Західні ЗМІ вказують на зв'язок хуситів з іранським Корпусом вартових ісламської революції та ліванською "Хезболлою". Іран постачає їм безпілотники, протикорабельні та балістичні ракети, а також надає розвідувальні дані.

Нагадаємо, що у 2012 році Віктор Бут був засуджений у США на 25 років за спробу продажу великої партії зброї колумбійському угрупованню FARC. Американські правоохоронці затримали Бута в рамках операції, де інформатори, видаючи себе за представників FARC, уклали угоду на продаж зброї.

Тоді генеральний прокурор США Ерік Хелдер назвав Бута одним із найвідоміших торговців зброєю у світі. Окрім справи FARC, Бута підозрювали у постачанні зброї бойовикам у Сьєрра-Леоне, Анголі, Руанді та Судані.

З огляду на повернення Віктора Бута до збройового бізнесу, це може підвищити напругу на Близькому Сході та поглибити вже існуючі конфлікти.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що американка, яку обміняли на російського торговця зброєю Віктора Бута, розповіла про жахи російської в’язниці.

Також "Коментарі" писали, що Медведєв назвав вдалим для Росії обмін в'язнями з США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.wsj.com/

Новини