Головна Новини Світ Росія Росія заробляє на цьому товарі значно більше ніж до війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія заробляє на цьому товарі значно більше ніж до війни

Попри те, що експорт товарів у 2022 році з Росії впав, саме на цьому товарі РФ заробила більше ніж минулого року, адже зросла його ціна.

16 січня 2023, 13:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Доходи Російської Федерації від експорту добрив сильно збільшились у 2022 році, попри те, що спостерігалось зниження обсягів їх продажу. Причиною різкого зростання цін стало російське повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на The Financial Times.

Росія заробляє на цьому товарі значно більше ніж до війни

Президент Росії Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Вартість добрив почала зростати, ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну через стрімкий ріст цін на природний газ, який потрібен для виробництва азотних добрив. Проте саме напад РФ викликав ще більшу вартість цієї продукції. Інше добриво поташ (хлористий калій), також зріз у ціні. А на Росію та Білорусь, які підтримують Москву у війні в Україні, припадає понад 40% світового експорту калію.

Таким чином різкий ріст цін на газ та санкції проти Росії зробили виробництво добрив у Європі не рентабельними. Заводи зупинились в кількох країнах ЄС. А дефіцит добрив призвів, до ще вищих цін на них.

Росія є найбільшим експортером добрив у світі. Попри те, що за статистикою Росія скоротила обсяг продажів на 10%, країна Путіна змогла отримати більше грошей ніж у 2021 році.

"За 10 місяців 2022 року російський експорт добрив зріс на 70% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 16,7 млрд доларів", — згідно з даними ООН.

Варто зазначити, що добрива з Росії не включенні в санкційні списки, адже Захід вважає, що це може становити загрозу на продовольчому ринку, особливо для найбідніших країн. Москва збільшила експорт до таких країн, як Індія, Туреччина та В'єтнам.

"Безумовно, такі країни, як Індія, отримали найбільшу вигоду", — сказав Йозеф Шмідхубер, маючи на увазі відсутність заборони на імпорт добрив із країни, якою керує президент Володимир Путін.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, яка країна найбільше виграє від війни в Україні.

Також "Коментарі" писали про українські санкції щодо Росії, які критикує Європа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини